Pretnje, ucene i podmetanja



Prošlost: Jasmina Arsić, Očigledan pritisak: Radoslav Mojsilović,

Direktorka odluku donela, navodno, iz ličnih razloga – Svi ostali govore o „političkoj smeni“, preduhitrenoj ostavkom kako bi se izbegla njena lična i javna blamaža G17, stranke kojoj pripada – Koalicioni partneri iz SPS i NS optužuju Uroša Trajkovića, Jasmininog stranačkog šefa, za vršenje neviđenog pritiska na Sunčicu Stojković, ginekologa i člana UO Apoteke, sa namerom da glasanjem o odluci o solidarnom vraćanju 9,3 miliona dinara na robnom lageru iz 2008. obezbedi Jasmini miran odlazak iz Apoteke i oslobodi je eventualne odgovornosti u budućnosti



 



Prošlost: Jasmina ArsićJasmina Arsić, direktorka Apoteke Vranje, podnela je ostavku. Ona se, barem do zaključenja ovog broja „Vranjskih“, nije javno oglašavala, ali su svi zvaničnici pominjali Jasminine, navodno, lične razloge za odlazak.

Nezvanično, taj je korak politički motivisan i, praktično, iznuđen od nje iz vrha lokalnog G17, stranke kojoj pripada. Sve s ciljem da bi se, s jedne strane, izbeglo njeno javno blamiranje i, što je „ekspertima“ verovatno važnije, kako stranka ne bi mnogo izgubila u očima birača. I, najvažnije, kako bi G17 ostao u lokalnoj vlasti. Jer, partneri koji tamo sa njima sede – DS, SPS i NS – već su im bili spremili „crveni karton“ zbog Jasmine. No, put do ovakve odluke za G17 bio je trnovit, ispunjen brljotinama i pokušajima da se, kad se već gubi, spase ono što spasti može.

Podsećanja radi, stranke koje sa G17 zajedno vladaju gradom već su ranije izgubile poverenje, pa i strpljenje za Jasminu, bez želje da nadalje tolerišu način na koji je vodila Apoteku čiji je osnivač Grad. Razlozi – netransparentno rukovođenje ustanovom, afere koje su potresale apoteku,  pretkrivični i krivični postupci protiv Jasmine lično, nepodnošenje finansijskog izveštaja za 2008, narušeni međuljudski odnosi.

Sve se za Jasminu i G17 ozbiljno iskomplikovalo 20. aprila ove godine kada su odbornici lokalnog parlamenta“ odbacili Program rada i finanijski plan Apoteke za 2011. sa objašnjenjem da je „nerealan i neostvariv“. Kap koja je prelila čašu bila je presuda Osnovnog suda od pre petnaestak dana kojom je Jasmina nepravosnažno osuđena na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, za krivično delo zloupotreba službenog položaja. To Uroš više nije mogao da odbrani.

POKUŠAJ POKRIVANjA MANjKA

U pokušajima G17 da se spase što se spasti može, neki su ljudi bili kolateralna šteta. Jasmina se, navodno, još pre izvesnog vremena već saglasila da ode u istoriju. Ali je njena stranka pre toga bila namerna pozavršavati neke „poslove“. Najvažniji među njima – ratosiljati se balasta manjka na robnom lageru iz 2008. godine. Da podsetimo, radi se o 9,3 miliona dinara vrednih lekova koji su nestali iz nekoliko ogranaka ove ustanove. Zato i izveštaj o finansijskom poslovanju za tu godinu nije do danas usvojen u Skupštini grada. Da bi se to ispeglalo, bila je potrebna „pomoć“ nekih ljudi. Priča koja sledi dešava se krajem prošlog i početkom ovog meseca.

– S tim manjkom u vezi – priča izvor „Vranjskih“ iz jedne od partija koalicije koji je insistirao na anonimnosti – Arsićeva je u poslednje vreme pokušavala da po svaku cenu zakaže sednicu Upravnog odbora (UO) na kojoj bi bilo rešeno to pitanje. Već je bilo jasno da odlazi iz ustanove i da ne sme ostaviti manjak od oko 93.000 evra. Predsednik UO Predrag Milenković (član SPS, p.a.), branio se pred direktorkom objašnjenjem da to pitanje nije u ingerenciji UO. Arsićeva je, formirajući nekakve komisije u sklopu ustanove, pokušavala da UO nametne odluku po kojoj bi pomenuti manjak solidarno vraćali svi zaposleni u ograncima gde je bilo manjka.  Milenković je odbio da se UO izjašnjava o tome.

PROJEKAT „SPECIJALIZACIJA“
Na poslednjoj sednici UO pred članove tog tela iznet je predlog Stručne komisije Apoteke Vranje po kome se za tri farmaceuta ustanove odobrava stručno usavršavanje. Simptomatično je da se komisija na ovaj posao bacila nakon poslednje sednice Skupštine grada, kada je već bilo sasvim izvesno da direktorka Apotke više nema političku podršku za ostanak na toj funkciji. Tako je ovom odlukom njoj napravljena neka vrsta „odstupnice“ za „dostojanstven“ odlazak iz apotekarske ustanove. Stavljena je na prvo mesto rang liste za specijalizaciju iz socijalne farmacije.
– Predlog je na toj sednici UO iznet za tri osobe, ali je rađeno ispod žita. Ispostavilo se da je jedan od budućih specijalizanata Jasmina Arsić. Donošenje takve odluke značilo je da ona sebi obezbeđuje dve, tri godine lagodne budućnosti, ukoliko ostane bez fotelje. Ćlanovi UO su, kad su čuli da je ona jedan od tri buduća specijalizanta, napustili sednicu – kaže dobro obavešteni izvor „Vranjskih“.
Predsednik UO Milenković objašnjava da je postojao interni konkurs apoteke za dodelu tri specijalizacije, te da bodovanje, rangiranje i donošenje odluke o dodeli specijalizacija „donosi Stručni savet apotekarske ustanove“.
– U pravilniku za stručno usavršavanje piše da odluke o dodeli specijalizacija potpisuje direktor ustanove, uz napomenu da, ukoliko se desi da direktor dobije specijalizaciju, to čini predsednik UO da ne bi rukovodilac potpisivao sam sebi – kaže Milenković. 
On demantuje glasine da je Arsićeva, kako se priča, slala službeni auto u Vranjsku Banju, gde inače Milenković živi i radi, kako bi joj stavio paraf na rešenje o specijalizaciji.
– Ne. Potpisao sam joj ovde – kaže Milenković.
Zoran Antić, gensek lokalnih socijalista, kazao je na „otvorenom danu“ za  medije SPS da mu nije poznato da li je Milenković potpisao ovu specijalizaciju i da misli da „to nije tačno“.
Apoteka, prema rečima Milenkovića, trenutno ima samo jednog specijalistu.

Pošto Milenković odbija da popusti pod pritiscima i da dođe na sednicu, fokus se usmerava prema Sunčici Stojković, ginekologu, predstavniku Nove Srbije u UO. Na nju, prema rečima našeg sagovornika, pritisak vrši Uroš Trajković sa namerom da dođe na sednicu i da kvorum ovom telu.

– Trajković – tvrdi izvor „Vranjskih“ – pritišće Stojkovićevu najpre preko mobilnog telefona, a zatim i u ličnom susretu u jednom kafiću, na kome je on insistirao. Trajković joj kaže da se mora pojaviti na UO i obraća joj se rečima u stilu: „Zaposlio sam ti sina. Reći ćeš da si morala da se pojaviš na sednici, da nisi mogla da odbiješ da ti dete ne bi ostalo bez posla“, iako joj njena stranka to izričito zabranjuje.

Prema nekim prethodnim događajima, Sunčica je znala da bi je zaposleni iz Apoteke bukvalno linčovali u slučaju izglasavanja solidarne odgovornosti za manjak na UO, jer većina tih ljudi  zna da nema nikakve veze sa krađom lekova.

– Jedna farmaceutkinja iz Apoteke govori Stojkovićevoj: „Glasate li za takvu odluku, i ti i Peđa (Milenković, p.a) idete u zatvor – otkriva naš izvor.

I Sunčica, posle konsultacija koje su obavljene među ostala tri partnera iz lokalne vlasti, odbija da se pojavi na toj sednici, prenoseći Trajkoviću stav koalicionih partnera da bi „donošenje pomenute odluke bilo protivzakonito“.

Zoran ANTIĆ, gensek vranjskih socijalista i potpredsednik gradske Skupštine, na neki način potvrđuje da su se stvari dešavale upravo po ovom scenariju.

– Ako me pitate da li je bilo pritisaka u vezi sa odlukom da zaposleni vraćaju manjak solidarno, a koju je trebao da podrži UO, mogu da kažem da je bilo raznih pokušaja da se ta sednica održi i da navedena tačka prođe. Na sastanku SPS, na kome je naš član Predrag Milenković predočio celu priču, zauzeli smo stav da to nije baš po zakonu i mi smo zaštitili naše ljude u telima Apoteke – kaže Antić.

Na pitanje da li iza tih „raznih pokušaja“, prema njegovim saznanjima, stoji Uroš Trajković, Antić kaže:

 -Pa, ne mislite valjda da će tamo neki član mesnog odbora iz G17 da vrši pritisak na članove UO Apoteke – odgovara Antić, potvrđujući da mu je, preko koalicionih partnera iz NS, poznato da je na meti bila Sunčica Stojković.

Antić naglašava da bi na legalnost tako važne odluke uticala i činjenica da su dva člana UO, Milenković i Dragan Janjić iz G17, „u direktnom sukobu interesa“, jer je prvi ujedno i zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja, a drugi direktor JP „Skijalište Besna kobila“.

KAD JE UROŠU ZORT

Izvor „Vranjskih“ s početka teksta kaže da sve to nije smetalo Urošu da insistira da Stojkovićeva dođe na sednicu UO.

– Najpre  je moli. Potom je i ucenjuje da glasa makar je isključili iz Nove Srbije. Uroš savetuje Sunčici da ništa ne govori Laletu (Radoslav Mojsilović, poslanik NS iz Vranja) i Banetu (Slobodan Nešić, predsednik vranjskog odbora NS). Ovi obaveštavaju o svemu socijalistu Antića koji liderima NS šalje SMS poruku da se Sunčica „ne igra“ i da „nikako ne ide na UO jer će krivično odgovarati“ – kaže sagovornik „Vranjskih“ i nastavlja:

– Uroš je ponovo zove i govori joj da „ima još pet minuta“ da se pojavi na UO. I tada govori da, navodno, tamo kao neće raspravljati o manjku, već o drugim stvarima. Priča kako mu je Jasmina objasnila da je ta tačka već prošla na prethodnoj sednici. Stojkovićeva to demantuje, jer je bila na prethodnoj sednici. I odbija. Njen sin, samo što je počeo da radi u Hitnoj pomoći, dobija narednih dana prekid ugovora o radu – kaže izvor našeg lista.

On dodaje da je Stojkovićevoj jedna osoba na visokom položaju iz ZC saopštila da Uroš nije produžio ugovor mladom lekaru Danilu Stojkoviću jer ona „nije htela da ode na sednicu UO Apoteke“.

– Sunčici je još rečeno da joj je Trajković zamerio što „nije žeOčigledan pritisak: Radoslav Mojsilovićlela da mu izađe susret“, kako je kazao, „kad mu je zort“. Još joj objašnjeno da je navodno njegova odluka za prekid ugovora Sunčicinom sinu podržana iz Ministarstva zdravlja. I da je otuda poručeno da mladi lekar „neće moći više nikada da radi u ZC jer mu ni majka nije član G17“ – prenosi sagovornik „Vranjskih“ svoja opširna saznanja.

Narodni poslanik NS, Radoslav MOJSILOVIĆ, kada je obavešten o ovim događajima, uz blagoslov predsednika stranke Velimira Ilića odlazi kod Verice Kalanović, potpredsednice Vlade Srbije za regionalni razvoj iz G17, da je pita zna li ona „šta se dešava u Vranju“. I prepričava joj događaje. Kalanovićeva kontaktira ministra zdravlja Zorana Stankovića sa namerom da proveri da li je zaista sinu Sunčice Stojković prekinut ugovor iz navedenih razloga i uz blagoslov ministarstva. Ispostavlja se da to nije tačno.

Usledio je koalicioni sastanak u Vranju na kome svi ostali „ribaju“ Uroša. On pristaje da mladića vrati na posao od narednog ponedeljka.

Poslanik Mojsilović smatra da su metode koje je demonstrirao Uroš Trajković neprimerene. Nije mu nije jasno „šta je to toliko hitno da UO mora da donese neku odluku deset dana pre nego što mu ističe mandat“.

UNČICA STOJKOVIĆ
NEMAM KOMENTAR
Sunčica STOJKOVIĆ, kojoj na dan izlaska ovog broja „Vranjskih“, kao i ostalim članovima UO, prestaje mandat, nije želela ni da potvrdi, ni da demantuje priču o pritiscima koje je na nju vršio Uroš Trajković. Ni da govori o načinu na koji je njenom sinu prekinut ugovor o radu.
– Nemam nikakav komentar – jedino je što je rekla Stojkovićeva u telefonskom razgovoru.

– Vršiti u tim okolnostima pritisak na članove UO da glasaju na ovaj ili onaj način, pritom tražiti od njih da ne poštuju odluke stranke kojoj pripadaju, meni je neshvatljivo. Iz prve ruke imam informaciju da je Trajković vršio pritisak na doktorku Sunčicu i da je pokušao da utiče na nju da glasa za odluku. Kad su videli da ne mogu da je ubede, na kraju su je samo zvali da prisustvuje, da im da kvorum – sa čuđenjem će Mojsilović koji napominje da je Nova Srbija kod koalicionog partnera SPS insistirala da se „preispita ponašanje ljudi iz G17“.

Predrag MILENKOVIĆ, kome će na dan izlaska ovog broja našeg lista prestati mandat predsednika UO, predočava kako se odvijao scenario uoči neodržane sednice UO.

– Pravnici Apoteke pripremili su odluku o vraćanju manjka. Detaljno sam je proučio, kao i stručni ljudi iz moje stranke. Shvatili smo da tu baš nije sve pravno utemeljeno, da bi se takvom odlukom ušlo u niz sudskih procesa zaposlenih protiv Apoteke i da bi ona lako „pala“ na sudu. Saznali smo da bi solidarno nadoknađivanje manjka bilo oravdano samo ukoliko bi se radilo o potvrđenom krivičnom delu krađe lekova, a pravosuđe nije donelo takvu presudu. Ne možemo mi da odlučujemo ko je kriv, a ko nije. Zato i nije bilo sednice – kaže Milenković.

On navodi da mu nije poznato da li je Arsićeva ili neko drugi, kako se priča, pokušao da sazove UO u njegovom odustvu.

– Direktorka ne može da sazove sednicu. Mene je zvao pravnik iz Apoteke i pitao da dam saglasnost da se UO održi bez mene. Odgovorio sam negativno – kaže Milenković.

NOVA LICA U UO APOTEKE
POPOVIĆ, DžONOV, SIMONOVIĆ
Na dnevnom redu Skupštine grada u četvrtak (danas) naći će se, između ostalog, pretres predloga rešenja o imenovanju članova Upravnog i Nadzornog odbora Apoteke Vranje za naredni četvorogodišnji mandat. Posle ostavke Gorana Arsića, predsednika UO iz redova demokrata u decembru, DS nakon toga nije želeo da delegira svog člana za popunu mesta u ovom telu, pa je na upražnjeno mesto došla Sunčica Stojković (NS), ginekolog. Umesto nje, Predraga Milenkovića (SPS) i Dragana Janjića (G17), na narednoj sednici Skupštine grada trebalo bi da bude potvrđena odluka da naredni sastav UO, osim dva člana iz kolektiva Apoteke (predloženi farmaceut Gordana Stanisavljević i Saša Trajković, ekonomista), ispred lokalne samouprave čine socijalista Dragan Popović (direktor Ugostiteljskog preduzeća) predložen za predsednika, Ljubica Zdravković-Džonov (urednica Radio televizije Vranje) iz DS koja bi trebala biti Popovićev zamenik i Vladimir Simonović (rukovodilac u „Komradu“) iz G17 kao član. Za predsednika Nadzornog odbora, umesto socijaliste Nenada Stajića kome je istekao mandat, predložena je Mirjana Ristić, ekonomista kao predstavnik lokalne samouprave. Članovi bi trebalo da budu Nenad Veličković, menadžer, te Irena Tasić, informatičar, kao jedina predstavnica kolektiva u NO.

ODLUKA BI BILA NEZAKONITA

Saznajemo da „eksperti“ vać imaju predlog novog kadrovskog rešenja za v.d. stanje koje ih očekuje u apoteci, imajući u vidu da će zadržati stranačku kvotu za vlast u apoteci (to je potvrdio i socijalista Antić). Oni, međutim, nisu želeli da svoje odluke predoče našem listu.

– Doneli smo odluku da ne dajemo izjave za „Vranjske“. Našeg kandidata za v.d. dirtektora i onako ćete videti na sednici skupštine grada – kazala nam je u kratkom telefonskom razgovoru portparolka GrO G17 Nela CVETKOVIĆ.

Smenom Jasmine Arsić G17 je, na neki način, kao i prilikom prethodne dve smene svojih direktora u JP „Skijalište“, na neki način priznao da čovek koga su oni svojevremeno odabrali, a sada ga menjaju, nije radio dobro. U suprotnom bi, logično je, do poslednjeg daha branili čast Jasmine koju je njen partijski šef do juče držao za uzornog rukovodioca. Ovako, njihov se potez ima smatrati, kako se to kolokvijalnim rečnikom kaže, klasičnim puštanjem niz vodu.

Staro pravilo se, dakle, ponavlja. Jedan direktor, u ovom slučaju Jasmina, odlazi u prošlost. Ovim potezom, gubi ne samo političku, već dobrim delom i ličnu moć. Stranka je ostavlja na milost i nemilost svima koji bi da joj zamere zbog onoga što je radila. I u momentu kada je osumnjičena ili optužena u nekoliko pretkrivičnih i krivičnih postupaka. Šta ono beše politika?

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar