Ono malo vlasti



Nebojša Dojčinović, Tatjana Jovanović

Lokalni sukob predsednika Opštine Surdulica Novice Tončeva (SPS) i narodnog poslanika Slavoljuba Stajkovića (DS), posle čaršije, partijskih kuloara, medija, suda, mutira i do narodne kuće, predstavnika građana Surdulice



 



Nebojša DojčinovićTatjana Jovanović i Nebojša Dojčinović, dvoje od osam odbornika DS u Skupštini opštine Surdulica, na sednici SO 25. maja, dali su ostavke na odbornička mesta, koje je Administrativna komisija SO Surdulica odmah usvojila. Međutim, na njihova mesta još niko nije imenovan, tako da surdulički parlament radi u „očuljenom“ sastavu, sa dva odbornika manje. Ta mesta, po koalicionom sporazumu, pripadaju DS, ali lokalni sukob predsednika Opštine Surdulica Novice Tončeva (SPS) i narodnog poslanika Slavoljuba Stajkovića (DS), posle čaršije, partijskih kuloara, medija, suda, mutira i do narodne kuće, predstavnika građana Surdulice.

DEFINISANI ODNOSI

Po Zakonu o sukobu interesa, Jovanovićeva i Dojčinović ne mogu da vrše istovremeno dve javne funkcije – naime, Tatjana Jovanović je direktor gimnazije, a Nebojša Dojčinović Tatjana Jovanovićsrednje tehničke škole u Surdulici. Oboje su podneli ostavke na odborničke funkcije, s tim što je Jovanovićeva otišla još dalje – podnela je ostavku i na mesto direktora škole, koju Školski odbor nije prihvatio.

Slučajevi dvoje surduličkih odbornika u ostavci, nisu samo proceduralno, već i suštinski različiti.  Dojčinović je bio direktor Srednje tehničke škole, pa je tek nakon toga, posle izbora 2008. godine, postao odbornik i šef poslaničke grupe DS u SO Surdulica. Na to mesto je, nakon donošenja zakona o sukobu interesa, a poštujući ga, podneo ostavku.

-OO DS Surdulica je svake godine – kaže Dojčinović – i pre donošenja zakona, slao izveštaj centrali, a posle i Agenciji za borbu protiv korupcije. Mi poštujemo zakon, i postupamo po njemu. Ali, bitno je da mi sada nemamo dva odbornika, a kad ćemo da ih dobijemo, Tončeva baš briga; stvar je pred Upravnim sudom, i sve to može da se otegne u nedogled. A to njemu odgovara, ima svoju većinu, kakvu-takvu, pa i od manjine otkida i ono što ona ima. Dotle je došlo, da on svojim hirom opstruira da u redove odbornika uđe Slavoljub Stajković, narodni poslanik DS, dakle stranke na vlasti, i nosioca odborničke liste u Surdulici na poslednjim izborima! Možda bi resorno ministarstvo najzad trebalo da se pozabavi time.

Slučaj Tatjane Jovanović je kompleksniji. Ona je na listi DS ušla u redove odbornika, pa na njihovo čelo, kao predsednik SO Surdulica. Međutim stvari se naglo menjaju – po dobro obaveštenim izvorima iz Surdulice, Novica Tončev joj obezbeđuje mesto direktora gimnazije, sa koga sada hoće da je smeni. Jovanovićeva je posle toga isključena iz DS, ali joj je mandat ostao.

-Ne želim više – kaže Tatjana Jovanović – da učestvujem u nečistim političkim  igrama. Svojataju me svi, a ja želim samo da skinem taj teret sa leđa, i da radim svoj posao profesora. Ostavka na mesto odbornika je, bogu hvala, usvojena; ali, i dok sam imala status samostalnog odbornika, glasala sam po savesti, a ne po političkim diktatima. Ne znam šta će biti sa mojom ostavkom, koja od strane ŠO odbijena. Lični i porodični mir je nenadoknadiv, a dnevnik niko ne može da mi uzme.

No, stvar se opet svodi na Tončeva i Stajkovića. U pozadini ovih ostavki, prihvaćenih ili ne, opet proviri sukob, kako suprotstavljene strane vole da kažu, ne lični, već dve oprečne opcije vizije razvoja Surdulice. Skupština, dakle, nije popunila svoje upražnjene redove, a kandidati su, po koalicionom sporazumu, iz DS – dr Dragan Todorović Toša, načelnik Zdravstvenog centra u Surdulici i, niko drugi do li sam narodni poslanik Stajković.

DS optužuje Tončeva da opstruira izbor ova dva odbornika, dok on odgovra da to nije njegova stvar, već Opštinske izborne komisije i Administrativnog odbora SO Surdulica.

-Ja, naprotiv – kaže Novica Tončev – jedva čekam da Slavoljub Stajković postane odbornik, da se najzad pojavi za skupštinskom govornicom, i da kaže građanima Surdulice šta je on uradio za njih, kao narodni poslanik.

-To, nažalost – kaže Stajković – više ne zavisi od Tončeva, u skladu sa njegovom ustaljenom praksom; to zavisi od DS, OIK i Administrativne komisije SO. I upravo da bi opstruirao zakon, Tončev vrši pritisak na komisiju, da se mandati ne dodele DS, pokušavajući da održi tu tanku većinu kojom raspolaže, bar još koji dan.

Novica Tončev, međutim, ne ostavlja utisak nekoga ko previše lomi glavu oko skupštinske većine.

-Tu su – kaže Tončev – politički odnosi definisani, skupštinska većina je stabilna, a što se tiče DS, moje je mišljenje da je ona pod rukovodstvom Stajkovića minorna na lokalnoj političkoj sceni.

Za priču je bitno da je sama surdulička DS posle donošenja zakona o sukobu interesa podnela inicijativu za ostavke svojih odbornika – odborničkih mandata odrekli su se putem suda, a Tatjana Jovanović je svoju ostavku na mesto direktora podnela u Agenciji za borbu protiv korupcije. I sada, po izvorima iz OO DS Surdulica, Tončev tu traži vakuum, kako bi na dva upražnjena odbornička mesta ubacio svoje ljude i ostvario potpunu kontrolu nad opštinskim parlamentom.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar