Jasmina je otišla, nek’ se spremi Uroš



, Bilo je za dlaku: Uroš Trajković, Zajedno, za sada: Zoran Antić

Sve je bilo spremno za egzekuciju eksperata iz lokalne vlasti, dok se linije sa partijskim centralama nisu usijale pa su morali da intervenišu Verica Kalanović i Branko Ružić



 



Ujedinjeni regioni Srbije (URS), G17, ili kako se već zove stranka na čijem je čelu Mlađan Dinkić, doterala je cara do duvara. Najnovija koaliciona pomeranja u vranjskoj vlasti jasno pokazuju da su dani vlasti ove stranke odbrojani, i da još samo koalicioni pritisak iz Beograda može da na nogama ostavi ovdašnje „eksperte“. Kao prva u nizu morala je da ode direktorka Apoteke Jasmina Arsić, ali je takav rasplet bio toliko očekivan da se sada traži još neka glava da bi se namirili svi dugovi koje je URS ovde napravio.

PLAKANjE U BEOGRADU

Prema saznanjima „Vranjskih“, samo je plakanje centrali u Beogradu zaustavilo finale predstave u kome bi se Arsićki na izlaznim vratima pridružili i ostali čelnici URS, a pre svih direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković.

Bilo je za dlaku: Uroš TrajkovićZajedno, za sada: Zoran AntićMeđutim, to nije sve jer se uveliko govori o izbacivanju URS iz vlasti i revidiranju koalicionog sporazuma, kao što je dogovoreno na seriji internih sastanaka socijalista tokom vikenda, pošto je u petak 3. Juna, kada su eksperti još uvek verovali da nije sve izgubljeno, propao veliki koalicioni sastanak:

-Kao prvo – kaže za Vranjske sagovornik iz vrha SPS – dogovoreno je, preglasavanjem, posle više sati rasprave, da se G17 izbaci iz lokalne vlasti, tj. revidira koalicioni sporazum po kome bi kompletnu vlast među sobom podelili SPS i DS, sa 17 plus 17 odbornika, većinom dovoljnom za samostalnu vlast. Uz to, dogovoreno je da se zatraži smena direktora Zdravstvenog centra Uroša Trajkovića, te direktora Skijališta i Nacionalne službe zapošljavanja Dragana Janjića i Zorana Antića.

Ova poslednja dvojica „okrivljeni“ su zbog izbora radnika za izvođenje javnih radova. Prema nezvaničnim informacijama, od 117 nezaposlenih koji su izabrani da šest meseci primaju platu po tom osnovu, 102 su iz G17 a 15 iz DS-a, dok ni jedan socijalista, prema nadležnima, nije bio u stanju „socijalne potrebe“, što je ozbiljno naljutilo SPS.

I, kada se učinilo da eksperti sigurno odlaze sa vlasti, usijale su se linije sa Beogradom.  A kako je sve počelo?

DILEMA ZVANA URS
Pred URS-om je nekoliko mogućnosti, ali je malo koja od njih povoljna. Najpre, oni po svaku cenu moraju zadržati Apoteku i Zdravstveni centar. Da je Uroš imao koga namesto Jasmine, davno bi se ratosiljao tog nepotrebnog, arogantnog balasta. Ali, nije, i to mu u ovom času, kada se hitno mora imenovati v.d. direktor Apoteke, i to iz redova trenutno zaposlenih, pravi mnogo problema. Njegov lični položaj nije toliko uzdrman ako se zna da direktora Zdravstvenog centra postavlja ministar lično, ali se ova konstatacija ne odnosi na njegove najbliže saradnike. Dok položaj Nele Cvetković nije ozbiljnije doveden u pitanje, situacija sa Draganom Janjićem, koji će biti napadnut sa više strana, vrlo je diskutabilan. Naime, direktor „Skijališta“ u sukobu je interesa, jer je još i pomoćnik gradonačelnika, pa sa tog položaja mešetari oko javnih radova, sredstava iz NIP-a i slično. Nije se najbolje snašao ni na Besnoj Kobili, pa se čini da je zahtev za njegovu smenu već napisan, samo niko to još neće da mu kaže.
Tu se negde nazire i taktika SPS-a – pošto nisu uspeli frontalno da sruše URS, radiće jednog po jednog. U narednim danima otvoriće se afere oko javnih radova, pa oko „Skijališta“, pa oko lokalnog trošenja para od NIP-a, i eto Janjića u nebranom grožđu. Sa njim, tu će se naći i URS, jer više neće imati šta da brani. Zato Uroš Trajković mora odmah i sad nešto da preduzme. Nažalost, njegov manevarski prostor iz čoška u kome se nalazi izuzetno je sužen, pa će zato situacija biti još dramatičnija. Naredni dani presudni su za URS, jer se u ovoj stranci čak ni ne nazire ekipa koja bi mogla, ako bude trebalo, da nasledi aktuelnu. No, o tom potom. Šta će biti sutra, videće se, ali, u slučaju URS-a, prvo treba preživeti danas, pa tek onda svaki naredni dan.
Predstavnici URS-a ostali su verni sebi, i odbili da govore za javnost, i ovom prilikom. Posle Uroša Trajkovića, koji se odavno ne javlja na telefon, i Dragana Janjića, koji je sledio njegov svetli primer, sada je istu praksu počela da primenjuje i Nela Cvetković, doskora dostupna za interesovanja javnosti, doduše po određenim temama. Tako ostaje tajna šta URS po ovoj temi misli, i kakve su mu buduće namere.

Koalicioni sastanak na kome je sve trebalo da se reši, održan je u petak, 3. juna. Prema svedočenjima očevidaca, URS je gledao u zemlju,SPS bio prilično ljut i to nije krio, dok su demokrate kulirale i čekale rasplet, koji bi se, da Jasminče nije podnelo ostavku, dogodio na sednici Skupštine zakazane za 9. jun. SPS je imao more zamerki na URS, od kojih su najnovija dešavanja oko Apoteke (neodržavanje UO, pritisak na jednu odbornicu NS-a, odluka da se vraćanje ukradenih para prevali na zaposlene i slično) samo najaktuelnije, ali ne i najveće zamerke. Od uvođenja višestranačkog sistema nikada se nije dogodilo da neko SPS-u otme dva odbornika, kako je to uradio URS ovih dana, ni da neko bez dogovora postavi direktora Doma zdravlja, pa uz to još i prebega iz kombinacije SPS-NS.  No, kako to već u koaliciji ide, tražio se stav DS-a, e da ne bi socijalisti sami morali nešto i da javno odrade. Ali, demokrate su, prema rečima  potpredsednika DS-a Igora Andonova, ostale kul.

– Da, SPS je bio jako ljut, ali to se nas ne tiče. Nas mesto direktora Apoteke ne interesuje, jer po koalicionom sporazumu ono pripada G17. Ako menjamo sporazum, videćemo. Za sada, sve zahteve ili predloge SPS želimo da vidimo napismeno, pečatirano, pa ćemo se onda dogovarati – ostaje tajanstven Andonov.

KULIRANjE DEMOKRATA

On tvrdi da su demokrate dale rok do 10. juna da Arsićeva ode sa funkcije u Apoteci, a za dan ranije zakazali Skupštinu kako bi preduhitrili spekulacije da će opstruirati rad parlamenta dok ne reše problem u Apoteci. Ipak, Jasmina je ostavku dala pre roka.

– Nije bilo na nama, mi smo samo posmatrali šta se dešava između SPS-a i G17 – kaže Andonov.

Sa svoje strane, „eksperti“ igraju otvorenih karata u borbi za goli život, svesni da im je manevarski prostor gotovo onemogućen. Začudo, u prvoj antiekspertskoj liniji danas nije Demokratska stranka, koja je svoje rekla još na prošloj Skupštini, odbijanjem da podrži finansijski plan Apoteke za 2011, nego SPS, kome su se iz URS-a zamerili na mnoge načine, pa socijalisti više neće da žmure na sve nepodopštine malog, ali izuzeto drčnog partnera.  

Samo, nije ni SPS ono što je nekada bio. Informacija sa sastanka promptno su iscurele u javnost, pa došle i do ušiju „eksperata“, koji, uvidevši dokle je stvar dogurala, nisu časili ni časa, nego su oprobanom akcijom plakanja na ramenu nadležnih pokušali da spasu šta se spasti može. Legenda kaže da je Uroš zvao Vericu Kalanović, potpredsednicu vlade i jednu od čelnica URS-a, vapeći za pomoć. Onda, zna se – ona je zvala čoveka na terenu, priča se Milana Nikolića, a ovaj pak svog prvog lokalnog operativca, Zorana Antića. No, Antić je, priča se, uspeo da odoli ovom pritisku. Čitava priča ponovljena je po drugi put, samo što je Kalanovićka ovoga puta pozvala Branka Ružića, direktnog Antićevog šefa u SPS-u, kome Zoki, inače lični prijatelj sa Brankom, nije uspeo da odoli. No, ne može neko da dobije sve, a neko ništa, pa je tako dogovoreno da Jasmina Arsić mora da ode, u zamenu za ostavljanje na miru URS-a. I bi tako, zasad.

NIŠTA POSEBNO

Stvari su se konačno slegle u ponedeljak, kada je Antić doneo overenu ostavku Jasmine Antić demokratama, koji su sve posmatrali sa pristojne udaljenosti, oštreći noževe za skupštinu zakazanu za četvrtak. Oružje je moglo biti vraćeno u soške, da čeka neku narednu priliku, ali sada je valjalo smisliti priču za javnost, po kojoj se kao ništa nije događalo, niti će se pak događati.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar