Dogodine balet i solo pevanje



, , ,

I na kraju ove školske godine, trideset i druge od osnivanja, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ ostvarili su zapažene rezultate. Na međunarodnim takmičenjima osvojili su 18 prvih nagrada, 20 drugih i osam trećih, a na domaćim 14 prvih, šest drugih i tri treće nagrade. Školska godina završena je tradicionalnom manifestacijom „Maj, mesec muzike“, koja traje od 2000. i koju je na nekoliko lokacija u gradu ispratilo oko hiljadu ljudi.



Dragana Ristić Mladenović, direktorka škole posebno ističe Takmičenje malih pijanista, na kome su se u sklopu manifestacije pojavili takmičari iz nekoliko zemalja:

– Na kraju školske godine bilo bi lepo spomenuti sve ono što su učenici i nastavnici uradili, a uradili su dosta toga. Izdvojila bih nastupe dečijeg hora, koncerte svih đaka, ali i otvaranje dva nova odseka – za gitaru i trubu – kaže direktorka škole i otkriva da će od naredne školske godine „Mokranjac“ imati i odseke za solo pevanje i balet.



NIKOLA SPASIĆ NAJUSPEŠNIJI
Nikola Spasić (14), virtuoz na harmonici iz Surdulice, ove godine osvojio je četiri prve nagrade na takmičenjima u Knjaževcu, Prokuplju, Pančevu i Novom Kneževcu, od kojih su dva poslednja imala međunarodni karakter

Posle višegodišnje pauze, ponovo su se okupili članovi nekadašnjih horova – dečijeg, gradskog, mešovitog i hora škole, ovoga puta pod rukovodstvom direktorke Dragane Ristić Mladenović.

Muzička škola osnovana je 1979, a sedam godina kasnije prerasta u srednju školu sa brojnim odsecima, danas ukupno sedam. Mnogi od hiljade đaka koji su prodefilovali kroz nju, nastavili su da se profesionalno bave muzikom i da se školuju na akademijama u zemlji i inostranstvu.

 

 

KNjIŽEVNO VEČE RADOMANA KANjEVCA
Omaž rokenrol generaciji

Galerija Narodnog muzeja u saradnji sa izdavačkom kućom „Službeni glasnik“, u sredu, 15. juna, u 19 sati, organizuje književno veče – promociju knjige „Čovek u senci“ Radomana Kanjevca. O knjizi će govoriti: Olivera Djorđević, Biljana Dimčić i autor.
Radoman Kanjevac (1960), iako se prevashodno bavio medijima, što na televiziji (glavni i odgovorni urednik televizijskog OK kanala, preteče kasnijeg Trećeg kanala Radio televizije Srbije, prve nezavisne televizije u Beogradu), što na radiju (glavni i odgovorni urednik Studentskog radio programa Indeks 202, urednik na programima Radio Beograda – emisije Prodor, Niko kao ja, To je samo rokenrol), široj populaciji poznat je kao pisac stihova za muziku grupe „Galija“. Kao autor desetak knjiga, našao je svoje mesto i u antologiji jugoslovenske rok poezije Petra Janjatovića „Pesme bratstva i detinjstva“.
O knjizi „Čovek u senci“, sastavljenoj od Kanjevčevih literarnih odlomaka, marginalija, beleški i zapisa, rok kritičar Petar Peca Popović kazao je da one predstavljaju „događaj više vrste i „Znakove pored puta“ za rokenrol generacije“.

 

KONCERT STRING ART TRIA

Uživanje uz Mocarta i Baha

Ljubitelji klasične muzike imali su priliku da prošlog četvrtka, u Galeriji Narodnog muzeja, uživaju u muziciranju String Art Tria iz Leskovca. Dela Mocarta, Pašelbela, Baha i Pijacole odsirale su Marija Besarabić Ristić, Olivera Pavlović, Milica Cakić, a gošća večeri bila je devetogodišnja Anastasija Totić iz Vranja.

String Art Trio postoji od februara ove godine i ovo im je bio prvi solistički koncert. Po rečima Marije Besarabić Ristić, profesorke violine u vranjskoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, ovo je bio više nego dobar početak.

– Želele bismo da imamo još koncerata i nastupa, recimo na izložbama i drugim kulturnim događanjima, kao što je to već odavno slučaj u nekim drugim sredinama. Sviramo i na različitim prigodnim koktelima i zabavama i imamo raznovrstan repertoar koji može da se prilagodi prilici – istakla je profesorka.

S. V.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar