Dinamo nema ni igrače ni upravu



Miodrag Stefanović Dujta (62), punih 40 godina je aktivan kao igrač i trener u niškom Radničkom. Pre toga, kao fudbaler stasao je u omladincima Dinama, a potom zablistao u prvom timu na desnom krilu u tandemu sa Gradimirom Vučkovićem Gradetom. Trenutno je koordinator mlađih selecija u niškom Radničkom, a vodi i kadete u ligi RIS.



– Pratim sva zbivanja u našem fudbalu, a posebno u Dinamu. Kriza u fudbalu je svuda, ali Vranje nije trebalo da dozvoli da Dinamo ispadne. Brojna publika zaslužuje prvoligaša – kaže za „Vranjske“,  Stefanović.

Radnički iz Niša se vraća u Prvu ligu?



– Radnički ima veliku tradiciju koja ne mora ništa da znači ako klub ne može da se organizuje i postane stabilan superligaš. Sve što se sada dešava u Radničkom je pomoću štapa i kanapa, ali očekujemo bolja vremena s obzirom da je i FSS zainteresovan da Niš postane značajan fudbalski centar.

PROFIL
Ime i prezime: Miodrag Stefanović
Nadimak: Dujta
Rođen: 1948. godine
Klub: Dinamo, Radnički (Niš)
Trener: Radnički (Niš), od seniora do mlađih kategorija i koordinatora

Renovira se stadion, ulaže se u mlađe kategorije?

– Stigla su sredstva i stadion na Čairu biće jedan od boljih u Srbiji. Rad sa mlađim kategorijama dignut je na najveći mogući nivo. Imamo selekcije po godištima, četiri se takmiče u Kvalitetnoj ligi Srbije, a četiri u ligi RIS. Niš sa okolinom ima veliku bazu talenata, a opremili smo i sobe i restoran u sklopu stadiona tako da nameravamo da u klub dovodimo najtalentovanije dečake iz jugoistočne Srbije.

Radnički je bio superioran u Srpskoj ligi „Istok“?

– Ne toliko superioran koliko su drugi bili slabi i nezainterovani iz njima znanih razloga da dođu do višeg ranga.

Šta preporučujete čelnim ljudima Dinama?

– Oni treba da odluče da li će odmah natrag u Prvu ligu ili ne. Za to je potrebna uprava sa mobilzatorskim sposobnostima gde se pokrivaju svi bitni segmenti u funcionisanju jednog kluba.  

Na šta treba da obrate pažnju?

– Ako ne žele odmah natrag u Prvu ligu da dobro paze kakav će tim imati i kojih mogućnosti. U Srpskoj ligi, osim tri prvoplasirane ekipe, ostali se bore za opstanak bukvalno do poslednjeg kola. Neka vide šta se dešava sa Dubočicom iz Leskovca. Grčevito se bori za opstanak sa velikim izgledima da se preseli u Nišku zonu. Grad je digao ruke od kluba koji je u velikoj agoniji.

Na šta još treba da se pripazi u Srpskoj ligi?

– Ponavljam, mora da se ima ekipa koja može da osvoji jedno od prva tri mesta. Mnogo je toga u igri, ko prati zna, tako da ako nemate kvalitet veći od ostalih bez obzira što ste objektivno bolji, možete lako da ispadnete. Mnogo je zakulisanih radnji u Srpskoj ligi koje nametaju određeni klubovi i tu ste nemoćni. Takođe, suđenje nije na istom nivou kao u Prvoj ligi.

Kakav je kvalitet fudbala u Srpskoj ligi?

– Razlika u kvalitetu u odnosu na Prvu ligu je ogromna. Videće to gledaoci. Biće nekoliko ekipa koje to jesu i one koje su sastavljene od omladinaca i kadeta, kao i igrača koji žure prema 40-toj godini.

Za Srpsku ligu potrebni su bonus igrači?

– Trojica igrača koji su rođeni 1992. moraju da igraju makar jedno poluvreme, a još jedan da bude na klupi. Dobro organizovan klub mora da ima sedam do osam kvalitetnih pojedinaca. Mislim da Dinamo nema dovoljan broj kvalitetnih bonus igrača i moraće da ih dovede sa strane. Ono što sam video je da nema dovoljan broj kvalitenih starijih igrača i tu će morti da se pojača.

Po vama, koliko je potrebno pojačanja Dinamu za povratak u Prvu ligu?

– Tim čini njih 18, a rezervi još najmanje četiri. Ukoliko žele povratak među prvoligaše moraju dovesti šest do osam kvalitetnih igrača.

Da li je to rešenje za prazan opštinski budžet?

– Nigde nije pun, a znam da ima klubova koji su bili u nezavidnijoj finasijskoj situaciji od Dinama u Prvoj ligi, a opstali su. Sa dobrom organizacijom, sa sponorima poput Jedinstva Kavima i drugih može se prošetati kroz Srpsku ligu.

Smatrate da Dinamo treba da postane stabilan prvoligaš?

-Dinamo ima tradiciju za kvalitet Prve lige. U moje vreme dugo se igrala Srpska liga u staroj Jugoslaviji koja je bila jača od sadašnje prve. Kažem, sramota je da Dinamo igra sadašnju Srpsku ligu videćete da je to neprimereno gradu i klubu.

Da li je to domaći zadatak za upravu?

– Koliko znam Dinamo nema predsednika kluba tri godine, nema upravu, nema prave sportske radnike. Za čelnike grada je domaći zadatak da nađu prve ljude za Dinamo.

Mlađe kategorije su oslonac kluba, u Dinamu su tu još na početku?

– Moraju krenuti od početka inače klub propada i nestaje. Ako oni koji vode klub smatraju da su mlađe kategorije balast koji opterećuje klupsku kasu onda nemaju šta da traže u fudbalu. Moj savet je što više sposobnih ljudi iz sveta fudbala i biznisa u klub, a onim iz politike naći mesto u loži stadiona.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar