Povezivanje preduzetnica u regionu



Nedavno je, u organizaciji Regionalne privredne komore Leskovac, održana treća konferencija Asocijacije žena preduzetnica Srbije i prva Međunarodna konferencija poslovnih žena regiona. Skupu, koji je bio posvećen ekonomskoj saradnji i povezivanju ovdašnjih preduzetnica i zemalja Evropske unije, prisustvovala je i Gordana Bogdanović – Dušanović.



O čemu je sve bilo reči na skupu?

– Razgovaralo se o evropskim integracijama, umrežavanju, pokretanju biznis portala za preduzetnice, ruralnom turizmu, agro biznisu i organskoj proizvodnji, trgovini i marketingu.



Iz kojih zemalja i koliko je bilo učesnica, i kakve će koristi od ove konferencije imati Visoka škola primenjenih strukovnih studija, odnosno grad Vranje?

– Konferenciji je prisustvovalo preko 120 žena iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Republike Srpske, a iz Vranja nas nekoliko. Naša škola, kao i grad Vranje, od  sličnih skupova mogu imati samo koristi, jer svako udruživanje kao krajnji ishod daje nešto dobro, pozitivno, daje uspeh.

Kako se žene preduzetnice kotiraju u zemljama u okruženju? Da li je i njima teže nego muškarcima da uspeju u biznisu, kao što je to slučaj u Srbiji?

– Moj je utisak da se žene preduzetnice dosta dobro kotiraju u zemljama u regionu ali, iako mnogi tako ne misle, i u Srbiji. Na skupu je govorilo nekoliko uspešnih preduzetnica na osnovu čijih izlaganja se moglo zaključiti da je njima znatno teže nego muškarcima, jer je to što su menadžerke i preduzetnice i imaju sopstvene firme, u njihovom okruženju tretira kao sporedno.

Koliko je bitno umrežavanja žena preduzetnica?

– Umrežavanje žena preduzetnica je suština, najbitnija stvar o kojoj se govorilo na ovim konferencijama. Cilj nam je bio, između ostalog, formiranje Udruženja poslovnih žena Srbije ali i otvaranje biznis veb portala za domaće i nemačke preduzetnice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar