Poezija je ozbiljna stvar



Milica Djorđević

Pesme su joj objavljene u književnim časopisima „Trag“ i „Avangard“ i na književnom portalu „Nova poetika“, a u pripremi je i prva zbirka



 



Mlada vranjska pesnikinja Milica Djorđević učestvovala je u finalu tradicionalnog Festivala poezije mladih – Dani poezije, 28. i 29. maja, u Zaječaru. Njen uspeh utoliko je veći ako se zna da je na ovoj manifestaciji, koja je jedna od najkvalitetnijih na našim prostorima, učestvovalo sedamdesetak autora sa preko sto pesama, a da se u završnicu plasiralo samo njih šestoro.

TRADICIJA

Pored Milice, u finale se plasirao još jedan mladi vranjski pesnik, Nenad Trajković, koji, na žalost, nije mogao da se takmiči jer već ima objavljenu knjigu, ali i njegove pesme će biti zastupljene u zborniku.

Milica Djorđević– Odlukom stručnog žirija, u završnom delu ovogodišnjeg festivala, pored mene, učestvovali su: Vladimir Perić iz Beograda, Borislav Stanić iz Kanjiže, Žarko Aleksić iz Knjaževca, Nenad Trajković iz Vranje i Dragana Rodić iz Kule, koja je i pobedila. Naravno, tu je bio i žiri koji je stvarno stručan: Dejan Aleksić, Alen Bešić i Petar Miloradović. Ovo je za mene bilo jedno predivno iskustvo jer, sem što sam se družila sa ostalim mladim pesnicima, upoznala sam i mnoge druge poznate i priznate pesnike, poput Saše Stojanovića iz Leskovca, Saše Jelenkovića iz Zaječara, Djorđa Despića, profesora na Novosadskom univerzitetu… Svaki kontakt i razgovor sa njima mnogo znači svakome ko namerava da se ozbiljno bavi poezijom, poput mene – kaže ona.

Ova manifestacija, nekada poznata kao Festival mladih pesnika Jugoslavije „Mladi maj“ nastavila je svoju predratnu tradiciju okupljanja mladih pesnika iz svih republika bivše Jugoslavije, ali sada pod ovim novim imenom. Pobedniku ovogodišnje smotre Zaječarci će po tradiciji besplatno objaviti prvu pesničku zbirku.

– Program se održavao na nekoliko različitih lokacija, a po prvi put poezija je bila predstavljena i široj publici u lokalnim kafeima. Družili smo se tri dana na muzičko-poetskim večerim, a u finalu je svako čitao svoje pesme. Pobednica je dobila štampanje svoje prve zbirke pesama, tako da nisam mnogo oštećena što nisam pobedila jer mi ionako do kraja godine izlazi prva zbirka pesama – saznajemo od Milice.

PLITKI MOZGOVI

Njena knjiga trebalo bi da bude objavljena do Sajma knjiga u Beogradu, u izdanju „Vranjskih knjiga”, a jedan deo sredstava obezbedila je i putem projektnog finansiranja od sredstva koje je za tu svrhu izdvojilo lokalno Ministarstvo za kulturu.

– Što se tiče knjige, još uvek nemam tačan naziv. Biće pedesetak pesama, različite tematike ali je glavni motiv, koji se provlači kroz većinu pesama, motiv senke. Imam i nekoliko pesama napisanih u akrostihu, a posvetila sam ih sasvim određenim osobama koje su uticale na mene i bile mi izvor inspiracije u tim trenucima. Knjiga bi trebalo da izađe do Sajma, pa već treba početi ozbiljan rad. Kako nameravam da se u budućnosti ozbiljno bavim pisanjem poezije, želim da moja prva knjiga bude ono najbolje što trenutko umem i znam – iskrena je Milica.

Pesme Milice Djorđević već su objavljivane u značajnim književnim časopisima, „Trag“ i „Avangard“ i na književnom portalu „Nova poetika“. Redovno se prijavljuje na mnogobrojne konkurse i nada se, uskoro, i nekoj nagradi.

– Ja nisam od onih kojima je moto da je važno samo učestvovati, nego mislim da treba i pobediti. Poezija je moja velika strast. Meni je poezija otkrivanje nečeg novog u samom sebi i „otkrivanje sebe u moru plitkih mozgova i postavljanje pitanja da li je naš najplići”, kako glasi stih jedne moje pesme – poručuje Milica.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar