Partizanovac, maza i spavalica



,

Voli da ujutru, kad tata ode na posao, legne pored mene. U poslednje vreme voli da šutira loptu, to mu je zanimacija. Uveče gleda utakmice i tata ga uči da navija za crno bele i za Srbiju



 



Mama Jelena (25) i tata Davor (31) provode sa svojim devetoipomesečnim Filipom najlepše životne trenutke. Dečija soba je prepuna omiljenih Filipovih igračaka i okrečena je u zeleno. Dnevni boravak i kuhinja su, međutim, oprepljeni nameštajem u crno beloj boji , jer Davor voli Partizan, pa i delovi nameštaja odgovaraju dezenu tog kluba.

DIŠE LI BEBA

Jelena i Davor su pre braka bili zajedno četiri godine. Kako kažu, dogovorili su se da, ukoliko imaju sina, ime izabere otac, dok bi za devojčicu ime birala majka.

-Davor je odlučio da se beba zove Filip, uz odobrenje kuma naravno. Da je bila devojčica zvala bi se Andrea –kaže Jelena.

-Kad sam saznala da sam u drugom stanju, to je bilo „vau“ jer nisam ni znala da sam trudna. Davor i moji su bili presrećni zato što im je ovo prvo unuče – ističe Jelena.

Njena trudnoća nije prošla bez problema, a glavni razlog problematične trudnoće bilo je neznanje da je u drugom stanju, a zatim i svakodnevan naporan rad na poslu. Jelena je završila srednju medicinsku školu i radi kao medicinska sestra na Internom odeljenju.

-Na samom početku trudnoće sam imala probleme,ležala sam u bolnici, bila sam na održavanju. To je bilo u prvih mesec i po dana. Mučnine sam imala samo do trećeg meseca, kada su počele porođajne kontrakcije. Međutim, sve se sredilo i trudnoća je tekla normalno sve do šestog meseca, kada sam prokrvarila i postojao je visok stepen rizika. Ipak, sve se završilo kako treba – srećna je Jelena.

Filip je došao na svet carskim rezom, jer je bio velika beba.

-Što se tiče porođaja, kad ti pričaju ljudi, tebi sve izgleda strašno i već zamišljaš sliku u svojoj glavi. Kad sam otišla u bolnicu, u devetom mesecu trudnoće, doktor mi je rekao da je beba krupna i da nema šanse da se rodi prirodnim putem. Na svaki CTG na koji sam otišla merili su me karlično i na kraju sam se porodila carskim rezom. Pošto beba nije ni pošla, nije ni bilo bolova a počela sam da krvarim, doktor je inicirao porođaj carskim rezom -seća se mama Jelena.

Kada govori o postporođajnom periodu, Jelena jedino ističe prvih 48 sati, koji, kako kaže, znaju biti problematični.

-Taj period je baš kritičan. Bolovi, mučnina, od anestezije ti se vrti u glavi, povraća ti se i tera na spavanje. Uslovi u bolnici nisu najbolji, ali verovatno je tako jer opremaju onoliko koliko im finansije dozvoljavaju. Sestre kao sestre, doktori kao doktori – opisuje Jelena.

O prvih nekoliko dana sa bebom govori sa oduševljenjem  i pored neprospavanih noći.

-Kad sam bila u bolnici stalno sam bila pored bebe i proveravala da li diše ili ne, namerno sam je budila da vidim da li je sve u redu. Bilo je neprospavanih noći u bolnici ali sam to nadoknadila kad sam došla kući. Tada je muž čuvao bebu, i on isto stalno proveravao da li je dobro – smeje se Jelena.

Osećaj da je postala majka javio se tek kada je došla kući i našla se među  bližnjima.

-Kad sam uzela prvi put bebu nisam osetila taj majčinski osećaj kao što svi pričaju. Sve je došlo na svoje mesto kad smo došli kući, kad je tu bio tata, kada su tu bili babe i dede, zatim kad sama poviješ svoju bebu, kad možeš da je uzmeš i staviš na grudi, kao i dok je kupaš i hraniš-priča Filipova mama.

Slavlje povodom rođenja Filipa je trajalo tri dana.

-Slavili su moji i njegovi roditelji sa njim tri dana. Ali bar je bilo sve sređeno kad sam došla kući. Davor je čak sredio i sobicu za bebu –kaže Jelena.

Prvo kupanje nije moglo proći bez ponosnih baka.

-Za prvo kupanje tu su bile moja i njegova mama, pošto je beba mala i nikad se ne zna. Povijanje bebe nije bio problem što se mene tiče, sve je školski. Još u trudnoći sam pročitala knjigu da bi se podsetila kako i šta sa bebom.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar