Mlađa se prvi setio



Gde su naše pare: Dinkić, Trajković i Janjić, Dragan Nikolić, Nela Cvetković

Decentralizacija je potrebna Srbiji, ali je Dinkić prvi počeo da eksploatiše i baštini ovu temu u grčevitoj borbi za opstanak na političkoj pozornici



 



Gde su naše pare: Dinkić, Trajković i JanjićTočak decentralizacije je pokrenut i ništa ga više ne može zaustaviti, egzaltirano je uzviknuo Mlađan Dinkić na konvenciji URS, pridružujući se tako Tomislavu Nikoliću („promene u Srbiji više niko ne može da zaustavi“) u imitaciji Velikog Zorana. Ma koliko ubedljiv, Dinkić ipak ostaje samo senka velikog političara, mada mu se mora priznati određena taktička mudrost, koja ga je i održala na vlasti sve ove godine. Najnovija akcija – decentralizacija – privukla je više od pola miliona ljudi u Srbiji da je podrže potpisom, od toga i 13.361 Vranjanca, ili 18.352 građana okruga. Eh, kad bi URS (Ujedinjeni regioni Srbije) imao takvu podršku i na izborima, možda bi Dinkićeva tvrdnja sa početka teksta i bila tačna. Ovako, na delu je, čini se, borba za preživljavanje. Bilo kako bilo, pitanje decentralizacije Srbije jeste ključno, ali ga svako pomatra na svoj način. URS sa pravom tvrdi da je to ispravan put u budućnost, a analitičari i pre svih neki gradonačelnici, tvrde da je to još jedna opasna zabluda koja Srbiji ništa dobro ne može doneti.

MILIONI, KAMIONI, BAZENI

Kao ilustraciju, treba navesti primer Miroljuba Stojčića, ovdašnjeg gradonačelnika, koji je izračunao da iz Vranja godišnje u republiku ode oko 11,6 milijardi dinara, a ovde se kroz transfere vrati samo oko 155 miliona dinara. E sada je URS izračunao da bi, ukoliko se prihvate njihovi predlozi, budžet Vranja već ove godine bio veći za oko 290 miliona dinara, čime se može izgraditi oko 24 km puteva, 48 km vodovodne mreže, čak četiri škole ili dva otvorena bazena. Ne ulazeći u matematiku koja računa da je jedan bazen isto što i dve škole, valja primetiti da bi ovakav raspored stvari zaista bio primamljiv za lokalne vlasti. No, prema rečima glasogovornika URS-a Nele Cvetković, od sedam gradonačelnika opština u Okrugu peticiju URS potpisao je samo predsednik opštine Surdulica Novica Tončev. On je jedan od 24 lidera lokalnih samouprava u Srbiji koji nisu članovi URS a podržali su njen model decentralizacije. Pravdajući ovakav potez partijskom disciplinom, „jer SPS podržava sve poslove u vladajućoj koaliciji“, Tončev napominje da je on na čelu male opštine kojoj bi svakako prijao veći budžet.

– Ideja je u osnovi dobra, a mi ćemo pokušati da je popravimo amandmanima, pre svega kada je u pitanju direktan izbor gradonačelnika, jer se to rešenje pokazalo slabim u situacijama kada su prvi čovek grada i skupština na različitim stranama. Ja sam svakako za decentralizaciju, ali i za ravnomerni razvoj, koji je negde uz put izgubio – kaže Tončev.

Nela CvetkovićNjegova računica pokazuje da bi za Surdulicu decentralizacija bila spas, jer se privreda te opštine oslanja na prirodne resurse, od kojih sve poreze, recimo one za „Rosu“ ili od proizvodnje struje, ubire država, a sam grad od tih sredstava ne dobija gotovo ništa.

Predstavnica URS-a Nela Cvetković u pisanoj izjavi za „Vranjske” kaže da su potpisi na peticiji sakupljani skoro dva meseca, da je u centru grada tridesetak puta bio postavljen štand URS, te da je potpise prikupljala i Omladinska mreža GO URS-a Vranje. Članovi stranke su peticiju, prema njenim rečima, potpisivali u prostorijama stranke, ali se po gradu spekuliše da je tom prilikom bilo i nečasnih radnji. Recimo, sumnja se da su u Zdravstvenom centru zaposleni peticiju potpisivali pod svojevrsnim pritiskom, jer je priča išla od glavnih sestara, preko načelnika odeljenja pa sve do čistačica. Čak je, priča se, jedan čovek specijalno bio zadužen za obilazak kancelarija, po potrebi i više puta, u nastojanju da uveri zaposlene da na peticiju stave svoj potpis. Ipak, Cvetkovićeva odlučno demantuje takve glasine.

– Nije bilo nikakvog pritiska na građane, niti na zaposlene poDragan Nikolić firmama, svaki potpis na peticiji je volja naših sugrađana – kaže ona.

Ovu tvrdnju eksperti su ponovili i na svojoj konferenciji za medije u sredu 1. juna, kada je Uroš Trajković, okružni lider URS, na novinarsku molbu da odgovori na pitanje da li je, kao što se priča, bilo zloupotrebe zaposlenih u Zdravstvenom centru kojim direktoruje, sažeto odgovorio:

– Nemam saznanja o tome!

SUMNjIVI PARTNERI

Na drugoj strani, najnoviji član URS-a na jugu Srbije je grupa građana doktora Stojanče Arsića iz Bujanovca, koja ima i tri odbornika u bujanovačkoj Skupštini. Arsić napominje da se na takav korak odlučio pre svega zato što Bujanovac mora da dobije pomoć ne bi li se nekako spasilo što se spasti može.

– Već imamo nekoliko projekata za zapošljavanje, pre svega za male firme do 50 ljudi. Neko treba i da puni budžet, a ne samo da ga prazni. Prve efekte očekujemo do kraja godine. Iskreno, nisam verovao da neko u Beogradu može da napiše takav program, da se nečeg odrekne, to je čudo – kaže Arsić.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Igor Andonov (DS) ne smatra da je stranka kojoj pripada najveći protivnik decentralizacije, nego da je stvar upravo suprotna, da se DS za ovaj proces zalaže još od 2000 godine.

– Danas, to je više predizborna kampanja i sakupljanje jeftinih političkih poena. Mi to nećemo podržati, jer u toj inicijativi nema volje za ozbiljno rešavanje problema. Želimo prvo da vidimo šta sve to znači, tražimo sistemsko rešenje, a ne projekt za brzo preskakanje cenzusa – jasan je Andonov.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar