Jasmina mora da ode



Očajnički pokušaji: Goran Stefanović, Milioni za kompjutere: Jasmina Arsić

Arsićeva „zaradila“ prvu osuđujuću presudu, doduše neopravosnažnu, čime je, komentariše se u lokalnim političkim krugovima, njena fotelja u „državnoj“ Apoteci Vranje na vrlo klimavim nogama. Goran Stefanović, šef lokalnog DS, partnera Jasmininom G17 u gradskoj vlasti, kaže da će njegova stranka, posle neusvajanja finansijskog plana Apoteke za 2011, više aktuelnih krivičnih postupaka protiv Arsićeve i ove presude još žešće insistirati na njenoj smeni



 



Milioni za kompjutere: Jasmina ArsićI inače klimava pozicija Jasmine Arsić na funkciji direktorke Apoteke Vranje, zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad, dodatno je uzdrmana prošlonedeljnom nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Vranju kojom je ona, kako se to sudskim žargonom kaže, oglašena krivom za krivično delo „zloupotreba službenog položaja“ i osuđena na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. To znači da bi Jasmina, ukoliko u naredne tri godine počini neko krivično delo, mogla godinu dana provesti iza rešetaka.

Očajnički pokušaji: Goran StefanovićTakva opasnost nadvila bi se nad njom nakon eventualne pravosnažnosti presude kojom je upravo okončan sudski proces pred sudijom Draganom Stanković-Tasić tokom koga je utvrđena Arsićkina krivica zbog toga što je agenciji „Aktor“, angažovanoj za tehničku podršku i podešavanje informacionog sistema apoteke, isplatila 926.000 dinara bez ugovora i propratne dokumentacije iz koje bi se dalo ustanoviti kakvu je to uslugu agencija pružila apotekarskoj ustanovi.

DRUGI ČOVEK

Posle neusvajanja Programa rada i finansijskog plana Apoteke za 2011. godinu na poslednjoj sednici Skupštini grada Vranja (kada je ozbiljno uzdrmana kompaktnost vladajuće koalicije DS, SPS, NS, Jasminin G17) i ove presude, deo lokalne vladajuće opozicije, ali i vladajuće elite još je žešči u zahtevu da „Jasmina mora da ode iz Apoteke“. Goran STEFANOVIĆ, šef vranjskih demokrata i poslanik u Skupštini Srbije, posle ove presude nema nikakvu dilemu u pogledu zahteva koji su demokrate još ranije „isporučile“ G17.

ŠTA JASMINA NIJE REKLA
Međutim, Arsićeva nije odgovorila ni na ostala naša pitanja: šta predstavljaju „kompjuterske usluge“ iz neusvojenog finansijskog plana na skupštini grada za 2011? Kome bi Apoteka platila planiranih 2,65 miliona dinara? Kako se vrše plaćanja agenciji koja održava informacioni sistem apoteke? Postoji li odluka UO o angažovanju takve agencije i ako ne postoji po kom osnovu se obavljaju finansijske transakcije? Koliko je para za takve usluge potrošeno 2010. godine sa dokazima o uplatama? Šta je bilo sa manjkom iz 2008. godine od 9,3 miliona dinara, da li ga nadoknađuju zaposleni i koliko je dosad para naplaćeno? Postoji li odluka UO o tome ko je dužan da nadoknadi manjak i, na kraju, ima li istine u glasinama da će zbog odbijanja skupštine da podrži Program rada i finansijski plan Apoteke za 2011. godinu Arsićeva podneti ostavku na funkciju direktorke.

– Prvostepena osuđujuća presuda protiv Jasmine Arsić ide u prilog našem stavu i najbolja je potvrda da je odbornička grupa DS bila u pravu kada je na poslednjoj sednici Skupštine grada bila oprezna u pogledu davanja podrške Programu rada Apoteke za 2011. i omogućavanja kontinuiteta ne baš transparentnom načinu rada iz prethodnog perioda. Videćemo, posle žalbenog postupka, da li će Arsićkina krivica biti potvrđena, ali to u svakom slučaju neće promeniti našu inicijativu za njenom bezuslovnom smenom – dosledno će Stefanović.

On zamera Jasmini Arsić da u njenim postupcima pre, a posebno posle pomenute sednice skupštine „ima moralno, politički i ljudski problematičnih stvari“.

– Posebno u izjavi kojom je direktorka, posle uskraćivanja poverenja njenom finansijskom planu u skupštini, plašila javnost najavljujući nestašice lekova zbog navodne neodgovornosti dela odbornika, misleći na nas. To je čin očajnika koji pokušava da spasi ono što se spasiti ne može. Mi očekujemo da se to reši u najkraćem roku. Mesto u Apoteci ne tražimo, niti insistiramo na tome da neko konkretan dođe na njenu funkciju, ali smo odlučni u tome da G17 mora naći drugog čoveka – kaže Stefanović.

Predrag MILENKOVIĆ, aktuelni predsednik Upravnog odbora (UO) Apoteke, otkriva da za neki dan ističe mandat trenutnom sazivu UO, pa se to telo nije ni izjašnjavalo o novonastalim okolnostima u vezi sa presudom direktorki Apoteke.

MANjAK IZ 2008. NIKO
NE NADOKNADjUJE

Načinjeni manjak u Apoteci Vranje od 9,3 miliona dinara, zbog detektovane krađe lekova sa robnog lagera iz 2008. godine, do danas nije nadoknađen, potvrđuje nam predsednik UO Apoteke Predrag MILENKOVIĆ.
– UO je, nakon prijave krađe MUP-u, doneo odluku da šteta mora da se  nadoknadi. Po Statutu Apoteke, ingerencija UO je da naloži direktoru da formira Komisiju za nadoknadu štete. Mi smo i doneli odluku i komisija je formirana – kaže Milenković.
On saopštava da je pravni tim Apoteke bio mišljenja da UO može da odluči ko je od radnika kriv, koliko njih i na koji način treba da nadoknadi manjak. Samim tim je, na neki način, nametano UO da donese odluku o tome da manjak solidarno nadoknađuju svi zaposleni koji su imali pristup lekovima, kaže Milenković, „pa čak i zaposleni iz drugih jedinica Apoteke koji su dolazili u ogranke gde je načinjen manjak na dežurstva“.

– Verujem da će novi UO biti izabran za nedelju dana i da će se tada baviti tim pitanjem i imati kompletnu informaciju na stolu. Kao još uvek aktuelni predsednik UO nisam dobio zvaničnu informaciju ni od koga u vezi sa tom presudom i za nju sam saznao iz novina – kaže Milenković.

On predočava da mu nije poznato ko održava informacioni sistem Apoteke, kao i da ne zna kome se eventualno, koliko i na koji način te usluge plaćaju.

– Od druge polovine 2008, otkad sam ja u UO, nismo imali to kao temu na sednicama. Dakle, samim tim mi nismo nikakve odluke donosili, niti je ikada bilo reči o održavanju informacionog sistema na našim sastancima – navodi Milenković iz čega se da zaključiti da bi se slične transakcije, ukoliko postoje, obavljale po istom receptu i dan-danas.

Takođe, ova se izjava poklapa sa navodima iz optužnice i presude Arsićevoj da je isplaćivala „Aktor“ bez odluke UO.

ČEKA SE REAKCIJA G17

Usluge održavanja informacionog sistema Apoteci neko i dalje pruža, ali redakciji „Vranjskih“ iz ove ustanove nije odgovoreno na pitanje o kojoj je agenciji reč. Te usluge uočljive su iz stavke neusvojenog finansijskog plana za 2011, prema kojoj je menadžment Apoteke planirao 2,65 miliona dinara (preko 25.000 evra) na godišnjem nivou za tzv. „kompjuterske usluge“.

– Mi smo kao objašnjenje za takav finansijski plan po ovoj stavci – objašnjava Milenković – od direktorke čuli da su tolika sredstva planirana zbog širenja mreže apoteka na području okruga i da su troškovi oko uvođenja kompjuterske tehnologije i nabavke računara visoki.

Dok se sve sporne stvari ne raščivijaju u krugu Apoteke, demokrata Stefanović ističe da „žuti“ neće insistirati na pokretanju skupštinske inicijative za smenu Arsićeve do pravosnažnosti presude.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar