Da sam na Uroševom mestu, ponudio bih ostavku



Kazna kao prevencija

I mi smo podložni sudu javnosti, ali pošto radimo sa živim ljudima, a ne sa mašinama, mislim da je u svakom slučaju, a naročito kada je u pitanju nečija smrt, potrebna kompletna stručna ekspertiza



 



Kazna kao prevencijaZbog „slučaja pokojne Ivane Stojanov“, direktor Zdravstvenog centra dr Uroš Trajković suspendovao je dr Vojku Stošić – Pešić, a dvojicu rukovodilaca u Domu zdravlja smenio sa položaja. On, međutim, nije želeo javno da obrazloži svoje odluke, pa su mnoga pitanja i dalje otvorena. Primera radi, do javnosti je doprla informacija da će suspenzija dr Stošić – Pešić trajati svega tri dana. Ima li to nekog smisla, bilo je prvo pitanje za člana Gradskog veća zaduženog za zdravstvo dr Nenada Mladenovića:

PROCEDURA MORA DA SE POŠTUJE

– Moje je mišljenje da nije trebalo odmah povlačiti poteze dok se ne sagleda kompletna situacija oko pomenutnog slučaja, a mislim na rad službi, odeljenja i konkretnih osoba.

Vranjske: Upravnik Doma zdravlja dr Srđan Tomić i načelnik Dispanzera za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva dr Miroljub Petrović smenjeni su sa funkcija „zbog neadekvatno vođene medicinske dokumentacije“. Zar neko mora da umre da bi se videlo da se papirologija ne vodi kako valja?

Mladenović: Sigurno je da upisivanje ili neupisivanje u medicinski karton ne može da ubije čoveka. Mi lekari smo stručna lica koja završe dosta škola, naročito specijalisti, ali nismo bogovi ili sveznalice. I mi smo podložni sudu javnosti, ali pošto radimo sa živim ljudima, a ne sa mašinama, mislim da je u svakom slučaju, a naročito kada je u pitanju nečija smrt, potrebna kompletna stručna ekspertiza i provera od strane interne (koju formira ZC) i obavezno eksterne komisije koju formira Ministarstvo zdravlja. Kada se ta sručna procedura ispuni i provera će kasnije biti laka i konsekvence će se donosti lako. Postoji zakonski okvir za svakog zdravstvenog radnika kako treba da se ponaša na poslu, po Statutu Zdravstvenog centra i pravilima Zakona o zdravstvenoj zastiti. Tu sve lepo piše i moja je preporuka rukovodstvu da ove stvari stalno ponavlja zaposlenima.

Upravni odbor ZC formirao je 2000. godine Komisiju za unutrašnji stručni nadzor Doma zdravlja koja bi trebalo da ispituje odgovornost lekara. Da li se ta komisija sastala da raspravlja o „slučaju Stojanov“?

– Nisam upoznat sa radom te komisije, ni da li se sastajala oko ovog slučaja.

Kako to da niko od rukovodilaca ZC, zbog objektivne odgovornosti, počev od direktora Uroša Trajkovića, nije makar ponudio ostavku povodom dva smrtna slučaja (Ivana Stojanov i petogodišnja Dijana Marinković)? Da li biste Vi ponudili ostavku da ste bili na Trajkovićevom mestu?

– Da sam na mestu koje pominjete, ponudio bih ostavku sigurno, ako smatram da imam bilo kakvu dokazanu grešku ili propust u radu. Što se tiče direktora, dr Uroša Trajkovića, to je i pitanje za njega, a lično mislim da on ima razloge za svoje postupke i mislim da donosi odluke za koje smatra da su najbolje i najpravilnije.

Znate li za slučaj da je neko od lekara u Vranju trpeo posledice zbog nesavesnog lečenja ili greške? Podsećam da je godinama unazad bilo više slučajeva u kojima su lekari bili osumnjičeni za teške propuste.

HIRURŠKI BLOK POD HITNO
Pre sedam godina najavljena je izgradnja Hirurškog bloka, kako bi se Bolnica smestila u jednu zgradu i izbegli problemi sa premeštanjem pacijenata sa odeljenja na odeljenje. Građevinski radovi su započeti pre nekoliko godina, ali objekat još uvek nije priveden nameni. O čemu se tu radi?
– Ovakvo stanje u Opstoj bolnici u Vranju po meni je katastrofalno zbog njenog tipa: ona je na neki način poljska bolnica, sa raštrkanim odeljenjima po bolničkom krugu, što je veoma loše. U današnjoj ekonomskoj situaciji nije baš lako ostvariti tu priču, ali urađeno je nešto. Nedavno su ZC Vranje stigla određena finansijska sredstva da bi se projekat priveo kraju. Završetak Hirurškog bloka je važnan za ceo Pčinjski okrug i Kosovsko pomoravlje, tako da bi ovo pitanje, naravno u saradnji sa republičkim organima, trebalo pod hitno rešavati.

– Ne mogu da osuđujem i napadam svoje uvažene kolege, ali ako postoje određeni dokazani propusti u radu, onda se posledice moraju snositi. Mislim da do sada nije bilo težih konsekvenci protiv nekog lekara u ZC Vranje povodom bilo koje greške. Nisam baš sasvim siguran, ali mislim da neki lekari ipak imaju sudske presude.

U javnosti je rasprostranjeno uverenje da se lekari međusobno „pokrivaju“, zbog čega je praktično nemoguće dokazati njihovu odgovornost.

– Ako mislite da se lekari “pokrivaju” da bi izbegli odgovornost ili umanjili sopstvene greške, mislim da grešite. Tačno je da postoje jako dobri i iskusni lekari koji mnoge medicinske slučajeve sami rešavaju, ali se ne eksponiraju. Tačno je da postoje i lekari koji nekad nisu sigurni u svoje mogućnosti, da mogu maksimalno da pomognu pacijentu, pa traže konsultacije. Nisu ni svi pacijenti isti, i sve bolesti se kod njih ne ispoljavaju na isti način. Jednom rečju, medicinska nauka je veoma složena stvar i apsolutno ne bih dovodio u pitanje rad nijednog savesnog lekara koji je položio Hipokratovu zakletvu pre dobijanja diplome.

Stav Lekarske komore Srbije je da lekari ne smeju biti taoci političkih igara, dok javnost smatra da političari imaju presudnu ulogu u ZC. Da li u lokalnoj vlasti postoji politički dogovor o nemešanju u resor koalicionog partnera, u ovom slučaju u rad ZC, kojim upravljaju mahom kadrovi G 17 plus, tj. URS?

– Pobornik sam toga da se politika mora skoro u potpunosti izbaciti iz zdravstva. Po meni, generalnu zdravstvenu politiku bi trebalo da rade stručna lica, bez obzira na stranačku pripadnost. Uzmite, recimo, moj primer: ja sam načelnik službe Dečijeg dispanzera Doma zdravlja u Vranju više godina, tokom kojih se promenilo nekoliko direktora koji nisu iz moje stranke (SPS). Nadam se da se moji stručni kvaliteti vrednuju i ocenjuju bez uplitanja politike. Ruku na srce, nije samo jedna partija u rukovodstvu Zdravstvenog centra, prisutne su tu i druge, koje su u koaliciji u lokalu, mada glavne funkcije pripadaju URS-u. Nikako ne prihvatam politički dogovor oko nemešanja u rad ZC Vranje: pobogu ljudi, radimo sa životima pacijenata. Ako toga ima, ja sam apsolutno protiv i to nikad ne bih dozvolio.

ZAPOŠLjAVANjE JE SVUDA PROBLEM

Da li i na koji način lokalna samouprava može da utiče na upravljanje Zdravstvenim centrom? Zašto lokalna samouprava nije preuzela upravljanje nad Domom zdravlja iako je to bila zakonska obaveza?

– Cela priča oko ovog pitanja je u rukama rukovodstva ZC Vranje. Komisija iz lokalne samouprave je imala jednu sednicu sa paritetnim komisijama Doma zdravlja i Opšte bolnice koje je tek 2010. formiralo rukovodstvo ZC. Doneti su određeni zaključci oko procedure odvajanja i tu se stalo. U međuvremenu je, na predlog tadašnjeg minstra dr Tomice Milosavljević, Vlada usvojila odluku, a Skupština Srbije prihvatila, da se proces odvajanja domova zdravlja u Srbiji produži do 2013. Moj stav je da bi ovo pitanje trebalo pod hitno pokrenuti.

Do javnosti stalno dopiru informacije o tome da direktor ZC zapošljava ljude bliske njemu i njegovoj partiji.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar