Veliki profesionalni iskorak



Nagrada za najboljeg mladog glumca na upravo završenom 47. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Pirotu, dodeljena je Kristini Janjić za ulogu Anice u predstavi „Stari dani“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, a odlukom istog stručnog žirija, predstava „Ožalošćena porodica“ niškog Narodnog pozorišta proglašena je najboljom.



– Ovo mi je jedna od najdražih uloga jer sam za nju dobila i nagradu na “Borinim pozorišnim danima”, što samo potvrđuje koliko su važna regionalna pozorišta. Što se tiče Pirota i ovogodišnjeg “Joakima”, očekivala sam da ćemo se predstaviti u najboljem svetlu, ali nisam razmišljala o nagradama, veliki mi je uspeh bio i samo učešće – kaže JANjIĆEVA.

U stručnom žiriju bili su Ana Sofrenović, glumica, predsednica žirija i članovi Željko Hubač, dramski pisac i Miroslav Radonjić, pozorišni kritičar.



– Ova kreaciija nije ostala nezapažena i predstavlja snažan iskorak Kristine Janjić na profesionalnu glumačku scenu u kompleksnom tekstu dramaturgije Stankovićevog dela koju je uradio Nebojša Dugalić – ocenio je HUBAČ.

Nagrada za najbolju scenografiju i režiju dodeljena je Andrašu Urbanu za scenografiju i režiju niške predstave „Ožalošćena porodica“, nagrada za najbolju muziku pripala je Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom za muziku u predstavi „Bubnjevi u noći“ Šabačkog pozorišta, a nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Jeleni Stokući za kostim u predstavi. Žiri je dodelio i četiri ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja: Vladimiru Milojeviću za ulogu Andreasa Krajglera u predstavi „Bubnjevi u noći“ Šabačkog pozorišta, Biljani Djurović za ulogu Karoline Nojber u istoimenoj predstavi Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović “ iz Zaječara, Tanji Jovanović za ulogu Lizistrate u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta Užice i Miloradu Mandiću Mandi za ulogu Jovanče Micića u predstavi „Put oko sveta“ Kruševačkog pozorišta i festivala Dani komedije iz Jagodine. Specijalna nagrada pripala je ansamblu predstave „Lizistrata“ Narodnog pozorišta Užice za izuzetan kolektivni glumački izraz.
U okviru festivala organizona je izložba „Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama“, promocija knjige posvećena glumcu Tomislavu Trifunoviću, kao i tribina „Pozorište i društvena klima“.
U čast nagrađenih nastupio je Puls teatar iz Lazarevca sa predstavom „Pomorandžina kora“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar