Sindikalci traže stečaj



Zoran Stošić

Bojim se da oni koji žele samo socijalni program mogu da odvedu „Jumko“ u stečaj i bankrot. Tada će radnici biti na poslednjem mestu za namirivanje potraživanja, a svi će izgubiti posao. Gde će onda da idu oni koji su ovde proveli više od polovine radnog veka?



 



Zoran Stošić– Činjenica je da „Jumko“, ovakav kakav je sada, sa postojećom infrastrukturom i nivoom troškova koji direktno utiču na likvidnost, mora da ide u reorganizaciju. Moramo da uložimo u tehnologiju i energetiku, ako želimo da održimo firmu – kaže na početku razgovora generalni direktor vranjanske fabrike tekstila Zoran Stošić, objašnjavajući o čemu je bilo reči tokom razgovora u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja pre dve nedelje.

Sa tog sastanka, na kojem su pored Stošića, predsednika Upravnog odbora i predstavnika tri sindikata, prisustvovali ministar ekonomije Nebojša Ćirić i njegovi saradnici, te direktori SIEPA i Agencije za privatizaciju, stižu oprečne informacije, među kojima je i ona da su ovdašnji tekstilci pred stečajem. Stošić, međutim, tvrdi da „Jumko“ ima šanse da preživi, jer ima podršku države.

STEČAJ JE SAMO JEDNA OD OPCIJA

Vranjske: Ono o čemu govorite mora da se napiše u planu restrukturiranja.

Stošić: – Moramo da ubedimo ljude u vlasti, a na odličnom smo putu. Ni na jednoj prezentaciji našeg plana, u Vladi, u Ministarstvu ekonomije, u Ministarstvu finansija, nismo naišli na otpor. Niko nije rekao da naš plan nije dobar ili da imaju bolji. Rekli su – hajde da pronađemo način kako da da implementiramo vašu ideju.

Da li je bilo reči o rokovima?

– Naravno, to mora da bude oročeno. Mi s pravom tražimo pomoć, jer želimo da napravimo firmu koja će biti regionalni lider u tekstilu. Dogovorili smo se da za desetak dana ministru prezentujemo plan prekompozicije i očekivane efekte.

Od ranije znamo da želite da podignete efikasnost„Jumka“, te da deo hala ustupite investitorima.

– Sve bi išlo etapno, a prvi deo – rešavanje najosetljivijih pitanja, energetike i dorade – bio bi realizovan u toku ove godine, uz pomoć kredita Fonda za razvoj. Sledeća etapa planirana je za narednu godinu. Država mora da nam obezbedi i garancije banaka, jer mi radimo za poznate kupce. Naši klijenti su javna preduzeća i ustanove, policija, naša ili strane vojske. Sa tim se složio i ministar Ćirić.

Koliko para je potrebno za ulaganje u doradu i rešavanje energetskih problema „Jumka“?

– Prema našim procenama, oko pet miliona evra.

Šta je na to rekao ministar?

– Nije komentarisao, tako da sam zaključio da se ne radi o zabrinjavajućoj cifri za državu. Mi smo u martu imali razgovore i sa direktorkom Fonda za razvoj, koja je rekla da bi ta sredstva „Jumko“ mogao da dobije. Naravno, pare bi bile strogo kontrolisane i namenski potrošene. Bilo je očigledno da kod ministra i njegovih saradnika postoji razumevanje za naš plan.

Onda su predstavnici sindikata izneli potpuno oprečno mišljenje. Tvrdili su da je njima najvažniji socijalni program. Jedan od sindikalaca je išao toliko daleko da je rekao da je državi, ako ima pare za bacanje, bolje da zatvori „Jumko“ i napravi novi ne znam gde. Meni je to neshvatljivo, jer je nama za realizaciju prve faze potrebno pet miliona, a za isplatu socijalnog programa za 1.700 radnika 10 miliona evra.

Do javnosti je doprla informacija da je ministar za „Jumko“ predvideo „radni stečaj“.

PLATE
Za koji mesec je isplaćena poslednja zarada?
– Veći deo fabrike je primio platu za decembar. Raspon je od 10 do 18 hiljada dinara za radnike u proizvodnji, što je prosek primanja u tekstilnoj industriji, čak i u firmama koje nisu u problemima. Gledajući perod od 18 meseci od kada sam u „Jumku“, sada imamo prvo zakašnjenje u isplati zarada. Subvencije su nam skinute sa 16 na 13 miliona dinara, a najavljuju da će i to biti smanjeno. Daleko od toga da se time dičim, ali u ovoj godini je podeljena četvrta plata, a dobili smo subvencije koliko za jednu. Štaviše, uprkos velikim troškovima i znatnom skoku cene pamuka, mi smo radili. Da li je to uspeh? Neka cene drugi.

– Evo o čemu se tu radi. Očigledno je da status „preduzeće u restrukturiranju“ ne drži vodu. Blokirani su nam računi, pa u skladu sa novim Zakonom o platnom prometu, koji strogo zabranjuje bilo kakvu mogućnost asignacije i prenosa potraživanja, ispada da ne možemo da radimo. Takav status „Jumka“ je neodrživ, pa smo razgovaralo o novim modalitetima.

Da li to znači da može da se uvede stečaj, a da neko potom predloži plan reorganizacije, nakon čega bi „Jumko“ nastavio normalno da radi, pod uslovom da namiri poverioce?

– Tako je, to je jedan od načina koji je predložio ministar, ali ništa nije konkretizovano. Samo smo razgovarali o tome kako da prevaziđemo sadašnje stanje, jer nam status „u restrukturiranju“ ne omogućava normalan rad zbog blokade računa.

ČUDNE ODLUKE

Računi „Jumka“ su u ponedeljak bili blokirani zbog izgubljenih sporova po tužbama radnika za nešto više od 20 miliona dinara. Pre nekih mesec dana ste najavili da ćete od sudova tražiti odlaganje prinudne naplate. Šta se dogodilo u međuvremenu?

– Mi smo odmah tražili odlaganje naplate za nekoliko meseci, ali donete su neshvatljive odluke. Predmet je stajao u Osnovnom sudu u Vranju dvadesetak dana, a prošlog četvrtka dobili smo rešenje o odbijanju našeg zahteva. Ne razumem takav postupak zato što je slična situacija bila i u Fabrici vagona u Kraljevu, kojoj je tamošnji sud uvažio zahtev za odlaganjem.

A Osnovni sud u Vranju nije?

– Da. Moram da kažem da imamo sličan predmet u Vladičinom Hanu, a tamošnja sudska jedinica je odobrila naš zahtev za odlaganjem. Pitam se šta je to? Mi ne tražimo da se zakon ne poštuje, samo tražimo vreme da uhvatimo vazduh, jer je „Jumko“ firma od vitalnog značaja za Vranje i standard građana. Zar to nije dovoljan razlog da se uvaži naša molba?

Da li je postupak gotov?

– Nije, žalićemo se višim sudskim instancama, jer mi u ovim uslovima nemamo drugu mogućnost. Za nas je imperativ opstanka da nam daju vreme da uz saradnju ministarstava stvorimo novu organizaciju, koja će nam omogućiti da preživimo.

Kako sada poslujete?

– U totalnoj smo blokadi, jer ne može da prođe ni jedan naš virman: ne možemo ništa da plaćamo. Banke su dobile mišljenje suda da ne smeju da uzme u obradu naše virmane.

Šta je izlaz iz te situacije?

– Želimo da nam daju prostor, kao što je dat drugim firmama koje su u sličnoj situaciji. Tražimo šest-sedam meseci da napravimo reorganizaciju, uz odobrenje nadležnih ministarstava, kako bismo uspeli da isteramo sve ono što smo planirali. Ako uspemo, nama ni subvencije u narednom periodu više ne bi bile potrebne.

Ako ne bude odlaganja?

– O tome neću ni da mislim. Zašto bi „Jumku“ bilo uskraćeno nešto što je drugima dato?

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJET U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar