Odbrana neodbranjivog



Ko kaže da smo nestručni: Siniša Mitić, Igor Andonov

SPS je krenuo u masovnu akciju spasavanja svog položaja, koji u ovakvoj opasnosti nije bio gotovo nikad od uvođenja višestranačkog sistema



 



Zemljotres na vranjskoj političkoj sceni izazvan najavama demorata da bi posle narednih izbora mogli da naprave vlast sa Srpskom naprednom strankom (SNS) nikako se ne smiruje. Socijalisti, najugroženiji partner koalicije (SPS, DS, G17 odnosno URS) posle ovakvih najava, krenuli su u široku akciju „bočnog obezbeđenja“, pregovarajući sa praktično svim strankama na lokalu o pravljenju čak i predizborne koalicije, a sve u nameri da spreče rasplet u kome bi na vlast mogli doći samo DS i SNS, dok bi svi drugi morali u mrsku, a možda i dugotrajnu opoziciju. Posle intervjua Dejana Stanojevića, šefa lokalnog DSS u prošlom broju naših novina, koji je rekao da je takav sporazum sa socijalistima postignut, trenutno su, kako se saznaje, u toku razgovori socijalista i sa novosrbijancima, radikalima, Ujedinjenim regionima, pa čak i LDP-om, sa ciljem da se napravi najšira moguća koalicija sposobna da se suprotstavi najvećim srpskim partijama.

DVA FRONTA

Na drugom frontu vodi se pravi mali rat između socijalista i demokrata, koji je kulminirao posle izjave narodnog poslanika Gorana Stefanovića u Vranjskim, po kojima će DS učiniti sve da na izborima smeni gradonačelnika Stojčića, da demokrate mogu sa naprednjacima, da Gradsko veće slabo radi jer je sastavljeno od nekompetentnih ljudi i slično.  Nekako zgodno SPS-u se namestio „Open dej“, našli su neku „novinarku“ da ih pita šta misle o izjavama „nekih političara u nekim novinama“, pa osuli oštru paljbu po Stefanoviću ali i svojim „pouzdanim koalicionim partnerima“. 

Ko kaže da smo nestručni: Siniša MitićPrvi operativac vranjskog SPS-a Zoran Antić direktno je napao Stefanovića, ocenjujući da on „ima previše funkcija“, a da su njegove izjave, „koje imaju specifičnu težinu, neodmerene, nesuvisle i političke duboko štetne“.

Češući se tamo gde ga najviše svrbi, Antić je najavu demokrata da će na izborima srušiti Miroljuba Stojčića nazvao „politički nepismenim planom“. U ovde dugo neviđenom nervoznom tonu, Antić je politiku DS-a nazvao konfiktnom, a njihovo aktuelno ponašanje taktikom „„trči i pucaj i ko šta dohvati“, koje se ovde u Vranju, po Antiću, baš nikome ne dopada.

– Oni svoj rad osećaju na sopstvenoj koži, jer sa njima niko neće u koaliciju, osim jedne vanpralamentarne stranke bez odbornika. A sa nama hoće svi – kao da je Antić anticipirao događaje koji su uskoro usledili.

U odbranu svog šefa ustao je Igor Andonov, zamenik gradonačelnika:

– Antić je bespotrebno malo nevozan. Ne vidim ništa strašno u nameri da se smeni Stojčić. Pa zato se i prave izbori. A da mi samo „trčimo i pucamo“ tražili bi i novi sastav GV i postravljali pitanje gradonačelnika, sada kada odnos snaga više nije 20:16 nego je 17:17. Ne, mi težimo stabilnosti i nikoga sada nećemo rušiti – kaže Andonov.

Naravno, čitava priča ne može da prođe bez međusobnih čarki, oštrih reči i čak javnog časa pljuvanja po protivniku. Sve u svemu, priča je jasna – DS i SNS počeli su međusobno da koketiranju, za sada samo smelim pogledima na korzou, a SPS je krenuo u masovnu akciju spasavanja svog položaja.

ČAS PLjUVANjA

Kao da je ovaj „čas pljuvanja po demokratama“ bio nedovoljan, za reč se javio Siniša Mitić, koji, ma kako se trudio da zadrži masku „simpovske“ ozbiljnosti, ipak nije uspeo da sakrije sav nakupljeni jed prema prvom koalicionom partneru. Mitić je javne istupe demokrata okarakterisao je kao političku nekulturu i narcisoidnost.

– Ispada da samo oni rade a da su svi ostali usputno u koaliciji. To je političko neznanje. Da je moj šef stranke rekao da sam nestručan za GV, tražio bih njegovu ostavku ili bih sam otišao – rekao je Mitić.

No, nije SPS samo vežbao pljuvačne žlezde, nego je krenuo i u ozbiljnu akciju pregrupisavanja na političkoj sceni. Ova stranka na adrese više odbora političkih partija na lokalu poslala je zahtev za saradnju, a za sada je, čini se, dogovor postignut samo sa DSS-om. Opet, saglasno svojoj politici „nikad više u opoziciji“, DSS je svoje mandate prvo ponudio DS-u, uz skroman zahtev za samo tri rukovodeća mesta za svoje kadrove. Demokrate su ponudu lako odbile, čime su utrle put pomirenja SPS-a i DSS-a, koje je ovih dana na delu. No, Dejan Stanojević i ekipa imaju zabranu saradnje sa SPS-om, koja je još na snazi, i za koju upućeni veruju da će biti glavna prepreka daljoj saradnji dve stranke. U prevodu, centrale obe partije teško da će dozvoliti novi savez SPS-a i DSS-a. No, politika je to.

Igor AndonovPrema napotvrđenim informacijama iz tabora socijalista, ova stranka razgovarala je i sa URS-om, pa čak i LDP-om, radikali da se ne pominju, o pravljenju čak zajedničke izborne liste, u pokušaju da se predupredi dvopartijska vlast u kojoj za manje ekipe neće biti mesta. Zoran Antić odbija takve informacije kao insinuacije, tvrdeći da je reč o „normalnim partijskim kontaktima koji nikada i nisu bili prekidani“.

– Koalicija socijalista i demokrata čvršća je nego ikada – izjavljuje Antić.

Sa  svoje strane, demokrate kuliraju i čekaju da vide kako će se stvari odvijati. Što bi rekao zamenik gradonačelnika Igor Andonov, ako DS i SNS naprave veliku koaliciju, svi ostali će, bez razlike, završiti u mrskoj opoziciji. Začudo, sa sličnom nirvanom situaciju prati i Dragan Nikolić, predsednik Okružnog odbora SNS-a, koji ocenjuje da je koketiranje sa njegovom strankom zapravo pokušaj zbunjivanja glasača naprednjaka, ali sa suprotnim efektom, jer su sada zbunjeni samo socijalisti.

– Ubeđen sam da je koalicija SPS-DS protivprirodna, i da ona građanima nikakvo dobro neće doneti. Dobro je što neki javno iskazuju da žele koaliciju sa nama, jer je to dokaz uspešnosti našeg rada. Verujem da ćemo biti stožer svake nove vranjske vlasti, a sa kim ćemo u koaliciju pokazaće rezultati izbora. Možemo sa svima, osim sa jednom strankom – kaže Nikolić, bez namere da kaže o kojoj je partiji reč.

TRŽIŠNA CENA

Da će građani biti najvažniji faktor odlučivanja o tome ko će sa kim posle izbora, veruje i Igor Andonov, demokratski zamenik gradonačelnika. Ocenjujući da se iz najnovijih socijalističkih akcija može razabrati da „SPS hoće sa svima, osim sa nama“, Andonov ipak smiruje loptu tvrdnjom da socijalisti nemaju razloga za nervozu, jer demokrate i dalje smatraju da je trenutna koalicija najbolje rešenje za grad i ubuduće, naravno uz promenu manjih koalicionih partnera. URS i Nova Srbija tako ostaju da vise, i pada im tržišna cena, opet zavisno od izbora.

– Niko ne treba da brine šta će se desiti ako se dogodi koalicija između nas i SNS-a. Svi ostali će tada u opoziciju – jasan je Andonov.

Uvereni u svoju snagu, demokrate traže da se na izbore izlazi po principu svako za sebe, pa da se tek od građana overeni, političari posle brinu o koalicijama.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJET U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar