Ko to tamo krade



Ko će da asfaltira: trasa Koridora 10 kod Levosoja

Među teškim krađama kompjuterske opreme koje su se dogodile od početka godine jedino nisu rasvetljene one u redakciji „Vranjskih“ i u osnovnoj školi u Zlatokopu. Policija saslušavala veliki broj lica i pretresla određeni broj objekata, ali od provalnika ni traga, ni glasa



 



Lopovi koji su pod okriljem noći 5. maja poharali redakciju „Vranjskih“, odneli sedam laptopova i jedan fotoaparat, pričinivši materijalnu štetu od oko 3.000 evra, još uvek nisu pronađeni, kao ni njihovi eventualni nalogodavci ukoliko bi se ispostavilo da nije reč o običnoj krađi, potvrđeno je našoj redakciji iz Policijske uprave (PU) Vranje. Iz policije obaveštavaju javnost da su već 6. maja podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca Osnovnom tužilaštvu zbog krivičnog dela „teška krađa“ i da se za počiniocima i dalje traga.

Ko će da asfaltira: trasa Koridora 10 kod LevosojaČetiri dana kasnije policija je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog istog krivičnog dela izvršenog na štetu isturenog odeljenja Osnovne škole „Bora Stanković“-Tibužde u Zlatokopu. To je, pored slučaja provale u „Vranjske“ jedino krivično delo teške krađe kompjuterske opreme koje policija nije uspela da rasvetli u poslednje vreme.

– Policijski službenici PU intenzivno tragaju za počiniocima i preduzimaju sve operativno-taktičke mere s ciljem identifikacije nepoznatih izvršilaca i obezbeđenja dokaza. U dosadašnjem operativnom radu obavljeno je nekoliko desetina informativnih razgovora sa različitim osobama i sprovedeno više pretresa stanova i drugih prostorija lica koja su po bilo kom osnovu dovedena u vezu sa mogućim izvršiocima ovih krivičnih dela i ukradenom imovinom – navodi se u odgovoru PU na pitanja upućena iz naše redakcije.

ISPITIVANjA I PRETRESI

Istovremeno, iz policije saopštavaju da su rasvetlili više krivičnih dela teške krađe „počinjenih na štetu pravnih lica na području Vranja“. Kao plod tih istraga Višem tužilaštvu u Vranju podneta je krivična prijava protiv dvojice maloletnika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo „teška krađa“ na štetu OŠ „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji. Dobar deo opreme vraćen je školi.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je Osnovnom tužilaštvu u Vranju protiv Milovana Dj. (21) i Slađana A. (21) iz Vranja pod policijskom sumnjom da su počinili tešku krađu u OŠ „Radoje Domanović“. Iz škole su, sumnja policija, u noći između 7. i 8. februara ove godine ukrali nekoliko računara i deo prateće kompjuterske opreme. Policija je pronašla veći deo ukradenih stvari i vratila ih školi, kažu u PU.

Istražnom sudiji Osnovnog suda privedeni su i Marko M. (22), iz sela Zlatokop kod Vranja, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih dela „teška krađa“, te Aleksandar M. (25) i Zvonko M. (44) iz Vranja zbog sumnje da su izvršili krivično delo „prikrivanje“ krađe. Osumnjičeni Marko, navodi policija, navodno je obio više prodavnica i jednu benzinsku pumpu na području grada odakle je protivpravno prisvojio tehničku robu, računare i računarsku opremu, domaće i strane cigarete, alkoholna pića i prehrambene proizvode. Sumnja se da su oduzetu osobu kupovala ostala dvojica, ističe se u policijskom saopštenju, iako su „znali da se radi o ukradenim predmetima“. Istražni sudija je prvoosumnjičenom odredio pritvor do mesec dana, dok je Aleksandru M. i Zvonku M. odredio pritvor do osam dana.

LOPOVI ULAZE NA VRATA

Na novinarsko pitanje koje su najčešće mete počinilaca krivičnog dela „teška krađa“, policija odgovara da su to pretežno prodavnice kompjuterske opreme i novoopremljeni kabineti informatike u osnovnim i srednjim školama.

– Način izvršenja ovih krivičnih dela uglavnom je isti – objašnjavaju iz PU – i radi se o obijanju ulaznih vrata i prozora, najčešće lomljenjem stakla ili izloga.

U policiji dodaju da je procenat rasvetljavanja krivičnog dela „krađa“ na području PU Vranje u ovoj godini oko 80, a „teških krađa“ 65 odsto.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJET U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar