Dokumentacija koja ubija



Zdravstveni centar, Bez odgovora: Trajković, Ivana Stojanov: Zašto?

Dva načelnika Doma zdravlja smenjena, a jedna doktorka suspendovana, iako su primedbe stavljene samo na vođenje medicinske dokumentacije, ne i na postupanje lekara i određivanje terapije u slučaju preminule Ivane Stojanov – Lekari Internog odeljenja koji su dva dana kasnije primili ovu pacijetkinju i poslali je nakon ukazane pomoći za Niš, ispunili medicinsku proceduru, zaključila Komisija za unutrašnji nadzor ZC –  Suspenzija lekara u ZC traje samo tri dana



 



Doktorka Vojka Stošić-Pešić suspendovana je, a upravnik Doma zdravlja Srđan Tomić, te načelnik Dispanzera za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Miroljub Petrović smenjeni sa funkcija zbog „neadekvatno vođene medicinske dokumentacije u slučaju pokojne Ivane Stojanov“, odlučio je direktor Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju Uroš Trajković.

Zdravstveni centarKako je Trajković ovo saopštenje prosledio medijima bez detaljnijeg objašnjenja o motivima kojima se rukovodio donoseći ovakvu odluku, iz redakcije „Vranjskih“ poslata su mu pitanja kako javnost ne bi ostala uskraćena za pravo da čuje, najpre, šta tačno znači to kada se dokumentacija vodi „neadekvatno“, i kakve je posledice to ostavilo po zdravlje Ivane Stojanov u konkretnom slučaju? Ili, na primer, da direktor ZC javno kaže razmišlja li o eventualnoj vlastitoj odgovornosti zbog dva neprijatna događaja u ovoj ustanovi od početka godine i je li nekome ponudio ostavku? On se, ipak, držao starog pravila – javnosti saopštiti samo ono što menadžment smatra da treba i ne odgovarati na pitanja „Vranjskih“.

Ne možemo, bez Trajkovićevih odgovora, znati ni da li je on u startu imao nameru da posegne za ovako rigidnim merama, imajući u vidu da ni približno hitru reakciju menadžmenta ZC nismo videli u slučaju smrti Dijane Marinković, petogodišnje devojčice iz Ćukovca preminule na Dečjem odeljenju ovdašnje bolnice u januaru.

NEODGOVORNO O ODGOVORNOSTI

Elem, dva slučaja samo su naizgled slična. Kod Dijane Marinković imali smo, navodno, lekarsku grešku dvojice ovdašnjih specijalista protiv kojih je u nastavku poveden krivični postupak. U slučaju Ivane Stojanov, ako se pažljivo pročita jedina rečenica saopštenja ZC, nigde se ne pominje greška doktora, već lepo piše „neadekvatno vođenje medicinske dokumentacije“. To bitno odvaja ovaj slučaj od prethodnog. I štono sama ovih dana reče Beba Kanački, portparolka ZC, ispravljajući dole potpisanog, Dijana je umrla u Vranju, a Ivana u Nišu. To bitno odvaja dve priče. I na kraju, tek treba dokazati da su svi ovi lekari koji se pominju uopšte za nešto odgovorni. Samo da podsetimo, u januaru smena nije bilo.

Bez odgovora: TrajkovićDva tragična događaja u vranjskom zdravstvu za samo nekoliko meseci bila su, očito, previše za ministra zdravlja Zorana Stankovića. Zato je on preko prestoničkih novina požurio Trajkovića “da se u Vranju nešto preduzme“ povodom tri navodno sporna dana lečenja Ivane Stojanov iz Suvog Dola (8-10. april), žene koja je preminula 19. aprila na Infektivnoj klinici u Nišu.

Ono što prvo pada u oči je da su smene Petrovića i Tomića (za koje čak i porodica Ivane Stojanov kaže da nemaju veze sa slučajem) usledile „po komandnoj odgovornosti“, kao u vojsci. Ako je Trajković i morao da nekoga menja, priča se po ZC, učinio je to na pogrešan način, praktično priznavajući grešku koje, sačekajmo definitivne nalaze unutrašnje i spoljne istrage i mogućeg krivičnog postupka, možda nije ni bilo.

Doktorka STOŠIĆ-PEŠIĆ žali za izgubljenim mladim životom, ali dodaje da se ne oseća odgovornom za Ivaninu smrt jer je „ispoštovala medicinski protokol“.

 

SRDjAN TOMIĆ
DIREKTOR POSTAVLjA I RAZREŠAVA
Srđan TOMIĆ, izražavajući najdublje žaljenje zbog smrti pacijentkinje Ivane Stojanov, nije želeo da se upušta u komentarisanje odluka menadžmenta.
– Legitimno je pravo direktora ZC – kaže Tomić – da postavlja i razrešava niže rukovodioce kad god smatra da je to potrebno. Smena generacija je prirodna stvar, na mlađima svet ostaje.

– Ivana je kod mene u ordinaciji provela svega desetak minuta. Meni je zamereno da, navodno, nisam detaljno upisala nalaz i terapiju u karton. A ja tvrdim da sam sve uobičajeno upisala i da podaci o lečenju postoje i u elektronskoj, i u pisanoj formi. Odredila sam joj adekvatnu terapiju, odnosno lekove, upravo pretpostavljajući da može doži do nekih komplikacija. Reč je o lekovima koji se kupuju, a ja ne mogu znati da li ih je Ivana kupila i koristila ih u terapiji – kaže Stošićeva.

Ona tvrdi da se Ivana, koja je njen pacijent od februara, nije ni žalila na prehladu ili probleme sa plućima, već joj je prijavila tegobe sa bešikom.

– Ustanovila sam pregledom da je sa plućima sve u redu, ali da je grlo uplaljeno. Ivana tad nije imala temperaturu. Poslala sam je odmah sa uputom u laboratoriju. Nije se vratila sa rezultatima, iako sam joj rekla da ću ostati i posle radnog vremena da je sačekam – kaže Ivanina izabrana lekarka, kojoj nije jasno zašto su se kola slomila na njenim leđima.

Ivana Stojanov: Zašto?– Znate gde je sve posle toga bila i da je lečenje trajalo devet dana. Lečili su je razni specijalisti u Vranju i Nišu, a onda su sve svalili na mene zbog tih desetak minuta koje je provela u mojoj ordinaciji. Pretpostavljam da snosim posledice zbog toga što nemam „leđa“ i što nisam član stranke koja vodi ZC. Direktor Trajković nije našao za shodno ni da čuje moju priču o svemu. Nikoga i ne zanima kako je sada meni zbog ovih neosnovanih optužbi – ogorčena je doktorka Stošić.

KO NEMA „LEDjA“

Srđan Tomić, smenjeni upravnik Doma zdravlja, nije želeo da ulazi u razloge svoje smene (vidi okvir). Tek, smenjen je na krajnje čudan mačin, imajući u vidu da važi za odgovornog i energičnog rukovodioca koji je, još u vreme uspešno okončane akreditacije Doma zdravlja, do detalja propisao pravila ponašanja lekara zahvaljujući kojima će, potvrđuje izvor „Vranjskih“ iz ZC, „i narednih nekoliko upravnika posle njega moći da budu mirni“.

– Tomić se pobrinuo, još pre akreditacije, da se u sklopu Doma zdravlja donesu akta kojima se propisuju naređenja, protokoli i pravila ponašanja do detalja. Bukvalno od toga kako se peru ruke, kako se medicinska sestra mora javljati na telefon, do detaljnih pravila postupanja lekara kod određivanja terapije. Zbog svega toga on ne može imati nikakvu komandnu odgovornost – smatra Tomićev kolega iz ZC koji je insistirao na anonimnosti.

MIROLjUB PETROVIĆ
U ČEMU JE MOJA ODGOVORNOST?
Smenjeni načelnik Dispanzera za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Miroljub PETROVIĆ, ističe da je u službi na čijem se čelu do juče nalazilo dvadeset osmoro doktora i da on ne može da bude pored svakog od njih u svakom momentu. Zato mu nije baš najjasnije u čemu je njegova krivica, imajući u vidu da je nadređenima, „kao čovek kome je uvek stalo do istine i pravde“, uvek prijavljivao negativne pojave u službi.
– Nisam imao uvid u konkretan slučaj, ali iz priča čujem da navodno terapija nije bila upisana u karton, već samo u kompjutersku bazu. Doktorke koje su kasnije primale Ivanu Stojanov postupile su po protokolu i tu ništa nije sporno.

Uzgred, u vreme kada je Ivana Stojanov lečena u Domu zdravlja, dodaje naš sagovornik, Tomić uopšte nije radio.

– Uzeo je pre toga godišnji odmor zbog operacije oca van Vranja. I u tom smislu ne može biti odgovoran, jer fizički nije bio prisutan u ustanovi kada se sve dešavalo – otkriva izvor „Vranjskih“.

Zanimljivo je da rukovodstvo ZC nije saopštilo ni da li je po ovom slučaju radila Komisija za unutrašnji stručni nadzor Doma zdravlja koja u ovakvim situacijama treba da ispita moguću odgovornost lekara. Naime, ZC ima dve ovakve komisije, jednu tročlanu za Dom zdravlja, odnosno za tzv. vanbolničku zdravstvenu zaštitu i petočlanu za Opštu bolnicu. Ova druga komisija, sa pedijatrom-kardiologom Lazarom STANKOVIĆEM na čelu, ispitujući postupanje Internog odeljenja prilikom prijema i lečenja Ivane Stojanov 10. Aprila, u vremenu od 6 do 10.30 časova ujutro, zaključila je da nije bilo propusta u poštovanju medicinskog protokola.

Iz zapisnika sa sastanka te komisije od 11. maja vidi se da je, posle uvida u medicinsku dokumentaciju, odnosno tzv. „istoriju bolesti“ br. 1130 sa Internog odeljenja, te čitanja pisanih izjava doktora Vojke Stošić-Pešić, Nenada Kostadinovića iz Hitne pomoći, prim dr Blagoja Timčića i Ljiljane Antić sa Internog odeljenja, to telo donelo sledeći zaključak:

JOKSIĆ NOVI V.D. UPRAVNIKA
Aleksandar Joksić, stomatolog iz Vranjske Banje, kadar G17, kao vršilac dužnosti nasledio je Srđana Tomića koji je na na funkciju upravnika DZ svojevremeno izabran kao nestranačka ličnost. Miroljuba Petrovića na čelu Dispanzera za zdravstvenu zaštitu odraslih zamenila je kao v.d. Magdalena Petrović.

– Preduzete su sve medicinske mere, kako dijagnostičke, tako i terapijske kojima raspolaže ZC Vranje od strane svih imenovanih lekara i došlo se do zaključka da je pacijentkinja primila odgovarajuću terapiju bez ikakvih propusta i da je u najkraćem mogućem roku upućena u tercijarnu zdravstvenu ustanovu – stoji u saopštenju Komisije za unutrašnji nadzor ZC.

Ovakav nalaz oslobodio bi eventualne krivice sve, kako se kaže, „imenovane lekare“. Međutim, predsednik Komisije Lazar STANKOVIĆ danas pojašnjava da se ovaj nalaz odnosi samo na lekare Opšte bolnice, a ne i Doma zdravlja, jer komisija ZC „nema ingerencije da odlučuje o postupcima lekara Doma zdravlja koji, po Statutu, ima svoju komisiju formiranu još 2000. godine od strane Upravog odbora ZC. Očito je ono „svi imenovani lekari“ bilo malo preuranjeno.

– Mi smo radili na osnovu pismenih izjava koje smo dobili od lekara sa Internog odeljenja. Od Doma zdravlja nismo dobili nikakvu dokumentaciju, osim jedne kratke izjave doktorke Stošić u kojoj je ona izrazila žaljenje zbog smrti Ivane Stojanov. Uostalom, oni imaju svoju komisiju, a ja ne znam da li se sastajala – kaže Stanković.

HRONIKA NERAZJAŠNjENIH SLUČAJEVA U ZC
Ivana Stojanov (1983), iz Suvog Dola kod Vranja, umrla je 19. aprila ove godine u Kliničkom centru u Nišu, zvanično od pneunomije pluća. Konstatovan joj je običan grip, tipa B. Od 8. aprila, kada je počela drama oko njenog zdravlja,  četiri je puta u dva dana vraćana kući bez konkretne dijagnoze vranjskih lekara, da bi trećeg dana bila hitno poslata za Niš. U Nišu su se lekari borili za njen život devet dana.
Draganu Mladenoviću (1969) iz Vranja je, nakon greške u medicinskoj evidenciji kada je navedeno da je HIV pozitivan, odložena operacija potkolenice na koju je čekao punih jedanaest godina. Nakon dvadeset operacija desne noge, nesupešne prve operacije kada mu je rana inficirana bakterijom „osteomilitis“ i dijagnoze da je HIV pozitivan, Mladenoviću je preostalo da se dalje sam bori. Grešku u evidenciji navodno je napravila doktorka Vojka Stošić-Pešić, kojoj se on obratio u odsustvu njegovog izabranog lekara. Nakon urađenih dodatnih analiza, utvrđeno je da Mladenović nije HIV pozitivan i da može na operaciju.
Petogodišnja Dijana Marinković, iz Ćukovca kod Vranja, preminula je 8. januara ove godine na Dečjem odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra, od gušenja usled jake upale grla. Nakon primljene četiri injekcije, nedostatka opreme za traheotomiju, tročasovne borbe u noći imeđu 7. i 8. januara i prisustva petoro lekara Dijana nije preživela. Nakon obdukcionog nalaza i istrage protiv dvojice lekara, Darka Civkarovskog sa odeljenja ORL i anesteziologa Slaviše Kanačkog, zbog sumnje da su izvršili krivično delo pokrenut je postupak pred nadležnim sudom.
Osamnaestogodišnji Marko Garašanin preminuo je u noći između 9. i 10. maja 2006. nakon što je pao sa spomenika kod Učiteljskog fakulteta u Vranju. Garašanin je sa ozbiljnom povredom glave i unutrašnjim krvarenjem šest puta u toku noći prevožen sa jednog odeljenja na drugo dok lekari nisu ustanovili da mu je potrebna hitna operacija i poslali ga za Niš. Mladić je preminuo na putu ka Nišu. Hirurg Miodrag Stojković, negirao je krivicu za smrt mladića, sa obrazloženjem da su po prijemu na odeljenje sve vitalne funkcije bile očuvane i da ništa nije nagoveštavalo tragičan ishod.
Slobodan Stefanović (20), iz sela Trejak kod Bujanovca, obesio se početkom marta ove godine na Hirurškom odeljenju vranjske bolnice. Momčilo Stošić, načelnik Hirurgije, objasnio je da je Stefanović bio čest pacijent vranjske bolnice, lečen na psihijatriji i internom odeljenju jer je imao teži oblik dijabetesa. Slobodan je ranije dva puta pokušavao samoubistvo.
Beživotno telo Staniša Trajkovića (62) iz Vranja pronađeno je 16. oktobra prošle godine  ispred Internog odeljenja vranjskog ZC.  Trajković je na odeljenje primljen zbog višestrukih zdravstvenih tegoba i nezvanično je bio psihički bolestan. Trajković je pao sa krova zgrade u umro na licu mesta, objašnjeno je u dosadašnjem toku istrage.
                                                                                                                S.Veličković

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJET U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar