Za razminiranje 3.5 miliona evra



Neeksplodirane kasetne bombe, dvanaest godina nakon bombardovanja, još uvek predstavljaju smrtonosnu opasnost za ljudena jugu Srbije. Norveška narodna pomoć (NPA), prema projektu koji je izradio Centar za razminiranje Republike Srbije, započela je razminiranje u selu Buštranje.



Ko obezbeđuje finansije i koliki teren je u pitanju?

– Krajem 2010. godine norveško Ministarstvo spoljnih poslova osiguralo je donaciju u iznosu od oko 3,5 miliona evra za čišćenje kasetne municije na jugu Srbije, u opštinama Preševo, Bujanovac i Kuršumlija. U skladu sa pismom o donaciji koje je ovo Ministarstvo potpisalo sa Centrom za razminiranje Republike Srbije, sa kojim NPA sarađuje od 2007. godine, izvodimo radove prema projektima koje oni izrađuju. Prvi projekat na kojem radimo je u selu Buštranje, u opštini Preševo. Centar procenjuje da rizična površina u ove tri opštine pokriva oko 4,3 miliona kvadratnih metara (oko 1,1 milion u Preševu, oko 1,2 miliona u Bujanovcu i oko 2 miliona u Kuršumliji).



Da li je u Buštranju bilo posledica od delovanja kasetne municije?

– Nakon NATO bombardovanja ovde su se dogodile dve nesreće. U jednoj su stradala četiri dečaka, od kojih jedan smrtno, a u drugoj je jedan meštanin teže povređen dok je obrađivao zemlju. Tokom radova u polju meštani su u još par navrata izoravali kasetnu municiju. Radovi na terenu, uključujući i makadamski put, započeli su 29. aprila i očekujem da će trajati dva i po meseca. Nakon čišćenja neeksplodirane kasetne municije otkloniće se opasnost koju ona predstavlja za ljude i životnu sredinu. Takođe, stvoriće se i mogućnost za bezbednu obradu poljoprivrednog zemljišta i bavljenje stočarstvom.

Gde je do sada NPA radila na razminiranju?

– NPA je najveća nevladina norveška organizacija koja ima dugotrajnu operativnu istoriju i u Norveškoj i u inostranstvu. Od 1992. izvodi i operacije humanitarnog razminiranja i čišćenja eksplozivnih ostataka rata u 25 zemalja širom sveta. Trenutno aktivna u 18 zemalja u Evropi, Africi i Aziji, NPA jedna je od vodećih organizacija u svetu koja nastoji da umanji probleme uzrokovane minama, kasetnom municijom i drugim neeksploridarnim ubojitim sredstvima. Obavljali smo razminiranje i na Kosovu, u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar