Podrška lokalnoj sceni



Menjamo finansiranje: Stojčić, Podržavamo kreativnost: Najdić

Inovativnost, kvalitet i realan budžet projekata bili su jedini kriterijumi kojima se rukovodila komisija prilikom dodeljivanja sredstava



 



Menjamo finansiranje: StojčićGrad Vranje ove godine po prvi put je raspisao konkurs za projektno finansiranje i sufinansiranje u kulturi, a prošle nedelje potpisani su i ugovori o korišćenju  9.1 miliona dinara iz gradskog budžeta namenjenih u tu svrhu. Novi Zakon o kulturi kao veoma značajnu novinu predviđa upravo ovu stavku, a to za zainteresovane predstavlja jednostavan način da dođu do sredstava. Sa druge strane, finansijer se oslobađa brige od eventualnih zloupotreba jer korisnici najkasnije do kraja tekuće godine moraju da podnesu izveštaj o realizaciji kulturnih programa i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansija.

AFIRMACIJA

Ovom prilikom dodeljeni su grantovi za takozvane male kulturne projekte, koji se kreću u rasponu od 30 do 150.000 dinara, s tim da će pojedini biti podržani i sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije i iz fondova Evropske unije.

– Dodelili smo oko 1,5 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje 38 projekata, od 74 koliko ih je bilo prijavljeno: iz sfere vizuelnog stvaralaštva i multimedije (7), izvornog narodnog stvaralaštva i zaštitue kulturne baštine (2), muzičkog stvaralaštva i izvođačke delatnosti (5), pozorišno, muzičko-scensko i plesno stvaralaštvo (2) i književnost i izdavačka delatnost (12) – ističe Zoran NAJDIĆ, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Pored toga, potpisani su ugovori i sa korisnicima za još oko 6.5 miliona dinara druge grupe projekata iz oblasti kulture kojima se uvodi u red u sredstava za finansiranje i sufinansiranje gradskih manifestacija i festivala. Ovde su u komisiji bili, sem Najdića, Branimir Stojančić, Nela Cvetković, Jasmina Petrović i Danijela Bandović.

Ugovore sa korisnicima dodeljenih sredstava potpisao je MiroljubPodržavamo kreativnost: Najdić STOJČIĆ, gradonačelnik, koji je istakao da se ovakvim finansiranjem mnogo toga menja.

– Sem što smo u obavezi da radimo po novom Zakonu o kulturi, mi na ovaj način dajemo i sasvim drugačiji pristup kulturnom životu u Vranju. Osim budžetskih para, deo novca za realizaciju nosioci projekata morali su da obezbede sami iz sopstvenih izvora. Grad Vranje će nastojati da finasijski podržava projekete iz oblasti kulture i u buduće kako bi Vranjanci svoje kulturne potrebe na najbolji mogući način artikulisali, a lokalna umetnička scena se afirmisala – ističe Stojčić.

AKTUELNOST

Podsećanja radi, Gradsko veće je raspisalo konkurs koji je bio otvoren od 30. decembra prošle do 3. februara ove godine, a pravo da učestvuju imali su pojedinci, neformalne grupe, strukovna udruženja, NVO, kao i ustanove kulture. Prednost su, kako naglašava Najdić, imali kvalitetni, kao i projekti koji su već obezbedili određena finansijska sredstva iz drugih izvora finansiranja. Dodao je i da je konkursna aplikacija bila veoma jednostavna, s tim da su pravila bila definisana Pravilnikom o vrednovanju i dodeljivanju sredstava za sufinansiranje u kulturi.

– Inovativnost, kvalitet i realan budžet projekata bili su jedini kriterijumi kojima se rukovodila komisija prilikom dodeljivanja sredstava. Ustanovljavanjem ovakvog konkursa grad Vranje je obezbedio mogućnost finansijske podrške kako NVO sektoru, tako i slobodnim umetnicima, odnosno celokupnoj vaninstitucionalnoj umetničkoj sceni koja je kvalitetom svojih projekata dokazala da je aktuelna, savremena i živa – ubeđen je Najdić.

O sredstvima iz ove grupe projekata odlučivala je komisija u sastavu: Zoran Najdić, Branimir Stojančić, Momčilo Zlatanović, Zoran Dimić, Danijela Bandović, Nebojša Novković i Suzana Tasić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar