Djuraškoviću 15 miliona, Filipoviću zatvor



''Ispumpavanje'': FAM Kruševac, Zoran Drobnjak,

Prema navodima policije, preduzeća iz sastava Nibens grupe su se zaduživala kod banaka na račun FAM-a, ali je sav novac odlazio na račun „Šer korporacije“, koja je takođe u Djuraškovićevom vlasništvu. Ova firma je, zatim, uzimala robu od FAM-a, prodavala je a novac zadržavala za sebe. Deo dugovanja bio je prebacivan na PZP ugovorima koje su sklapali Filipović i takođe uhapšena Ljiljana Kostić, predsednica Upravnog odbora FAM-a



 



''Ispumpavanje'': FAM KruševacU upravnoj zgradi vranjskog Preduzeća za puteve (PZP), u Bore Stankovića ulici, naizgled se ne dešava ništa neobično. Užurbani službenici u potkrovlju zgrade, gde su smeštene luksuzno opremljene kancelarije PZP, zaokupljeni su svojim poslom. Međutim, ova opuštena atmosfera samo je privid.

– Otkad nam je prošle nedelje uhapšen direktor, ovde je stanje vanredno – priznaje službenik PZP koji insistira na anonimnosti jer je UO firme zabranio zaposlenima da daju izjave za medije.

– Trudimo se – nastavlja on – da se ponašamo kao da se ništa ne događa, ali je to vrlo teško. Zaposleni su zabrinuti za svoju i budućnost firme u kojoj trenutno radi oko 500 ljudi. Ne znamo šta će se dešavati sa našim poslovima, kao ni to da li će nas, kao što je trebalo, kupiti Putevi iz Užica, u čemu smo videli spas.

PANIKA I NESPOKOJ

Koliko je situacija konfuzna govori i podatak da u PZP od nadležnih organa do utorka 17.maja, kada nastaje ovaj tekst, nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o hapšenju generalnog direktora Srđana Filipovića. On, prema tome, samo fizički nije u svojoj kancelariji, svejedno da li je na bolovanju, odmoru, službenom putu ili u pritvoru, o čemu su njegovi podređeni saznali iz medija. Otuda i panika u pravnom sektoru, kako da se zvanično opravda njegovo odsustvo. Dodatni nespokoj u firmu donela je i najava – predlog Zorana Drobnjaka, direktora Puteva Srbije, da se firmama, među kojima je i PZP, oduzmu već dobijeni poslovi, o čemu nešto kasnije, pošto vidimo šta država Filipoviću stavlja na teret.

MLADEN VASIĆ
FILIPOVIĆ NIJE KRIV
Vranjski advokat Mladen Vasić, pravni zastupnik Srđana Filipovića, kaže da je Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv njegovog klijenta, a na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal:
– Protiv Filipovića je pokrenut istražni postupak zbog sumnje da je učinio krivično delo Zloupotreba službenog položaja, iz člana 359, stav3 u vezi stava 1. Mogu reći da mu je određen pritvor od 30 dana, iako ja rešenje o pritvoru još uvek nisam dobio – kaže Vasić i nastavlja:
– Na osnovu dokumentacije koju posedujem, moje je mišljenje da Filipović nije zaključio nikakav nezakonit pravni posao. On na osnovu zaključenih zakonitih pravnih poslova niti sebi, niti drugome nije načinio bilo kakvu štetu ili omogućio pribavljanje bilo kakve imovinske koristi – bilo je sve što je Vasić u ovom momentu mogao da kaže.

Srđan Filipović uhapšen je 12. maja u koordinisanoj akciji policije, a po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal koje deluje u okviru Republičkog javnog tužilaštva. On je uhapšen zajedno sa još sedam osoba, među kojima je najkrupnija zverka zapravo Milo Djurašković, Beranac, vlasnik „Nibens grupe“ koja zapošljava 5.300 ljudi. U sastavu ove firme nalazi se i vranjski PZP od 2006. kada ga je ova kompanija kupila na aukciji, ali i još desetak preduzeća koja se bave putarskom ili sličnom delatnošću. Beogradski mediji, koji su uhapšene titulisali „putarskom mafijom“, preneli su policijsko saopštenje po kome je ova grupa, na čijem je čelu bio Djurašković, oštetila kompaniju FAM (Fabrika maziva) iz Kruševca, koja je kao i PZP u sastavu Nibens grupe, za 32 miliona evra, pri čemu je Djurašković stekao dobit od 15 miliona evra. Prema saopštenju policije, Djurašković je 2007, preko svog konzorcijuma, za 25 miliona evra kupio 70 odsto vlasništva uspešnog kruševačkog preduzeća, koje je ubrzo počelo da propada. Policija navodi da se radi o klasičnoj zloupotrebi položaja pri čemu je Djurašković iz ove firme „ispumpavao“ novac prikazivanjem lažnih bilansa, falsifikovanjem dokumentacije i nenamenskim trošenjem.

U praksi, prema policiji, preduzeća koja su vodila uhapšeni, među kojima je i PZP, zaduživala su se kod banaka na račun FAM-a, ali je sav novac odlazio na račun „Šer korporacije“, koja je takođe u Djuraškovićevom vlasništvu. Ova firma je, zatim, uzimala robu od FAM-a, prodavala je, novac zadržavala za sebe, a deo dugovanja bio je prebacivan na PZP ugovorima, kako navodi policija, koje su sklapali Filipović i takođe uhapšena Ljiljana Kostić, predsednica Upravnog odbora FAM-a.

NIJE RUŽIČASTO

Odmah po hapšenju prošle nedelje, Tanjug je preneo dZoran Drobnjaka će protiv Filipovića (i ostalih uhapšenih) biti sprovedena istraga zbog sumnje da su u periodu od 2007. do 2010. godine, u cilju pribavljanja imovinske koristi Djuraškoviću, isplatom novca po osnovu zarada iz „Nibens grupe“ i dobiti iz preduzeća „Šer korporacije“, koristili privredne i poslovne strukture preduzeća koja su u njegovom direktnom ili indirektnom vlasništvu.

Na taj način su FAM zaduživali kod poslovnih banaka, a potom su dobijeni novac, u dogovoru sa Djuraškovićem, direktno prebacivali na račun „Šer korporacije“ ili indirektno, preko računa preduzeća za puteve u sastavu „Nibens grupe“. Filipović i ostali uhapšeni sumnjiče se da su to su radili po osnovu ugovora o pozajmicama bez kamata i bez sredstava obezbeđenja, koje su zaključivali sa direktorima preduzeća u vlasništvu Nibens grupe. Tužilaštvo navodi da su robu iz proizvodnog asortimana FAM-a isporučivali „Šer korporaciji“ koja ju je dalje prodavala, ali novac dobijen putem ove prodaje nije korišćen za plaćanje preuzete robe, već je zadržavan na računima „Šer korporacije“.

LjUBITELj UMETNOSTI I FAN M.M.
Mediji prenose da je država privremeno, iz raskošne kuće Mila Djuraškovića u beogradskom naselju Braća Jerković, oduzela kolekciju od 29 umetničkih slika čija se vrednost procenjuje, kao i druge umetnine i nakit. Navodi se da je Djurašković vlasnik i brojnih nekretnina, a najveću pažnju javnosti izazvalo je pisanje nekih tabloida da se među zaplenjenim stvarima nalazi i tašna Merlin Monro, koju je navodno platio milion evra na nekoj aukciji u inostranstvu.
Djurašković je široj javnosti postao poznat 2003, kada je za 350 miliona dinara, na šest rata, kupio PZP Niš, iako mu je konkurent bio Ljubiša Buha Čume, prvi svedok saradnik u srpskom pravosuđu. Djurašković je rođen u Beranama, Crna Gora, a u Beograd je stigao sredinom osamdesetih. Najpre se bavio uvozom i izvozom alkolnih pića, a ubrzo je ušao u posao sa naftnim derivatima, da bi i to ostavio i posvetio se putarstvu, tačno osam godina pošto je 1992. ušao u trgovinu s pićima. Za desetak godina postao je „kralj puteva“. Ipak, prošlog meseca, zaposleni u njegovim firmama počeli su da štrajkuju, održan je jedan protest i u Beogradu, što je nadležnima verovatno bio jasan znak.
Njegova Nibens grupa, u čijem sastavu je većina putarskih firmi, trenutno sfaltira širom Srbije.

Po sličnom modelu poslovalo se i sa NIS-om, prilikom nabavke goriva, pa Tužilaštvo navodi da je gorivo, koje je „Šer korporacija“ kupovala od NIS-a, platio FAM putem trojnih kompezacija, da bi potom sva dugovanja „Šer korporacije“ bila prenete na PZP „Vranje“, iako se znalo da je ovo preduzeće dugo u blokadi i da nije solventno, na osnovu ugovora o preuzimanju duga između direktora PZP Vranje Srđana Filipovića, direktora Šer korporacije Riste Ristića i Ljiljane Kostić iz FAM-a.

Brigu o Filipoviću i ostalim uhapšenicima, kojima je određen pritvor do 30 dana, brinuće njihovi advokati, ali čemu se imaju nadati zaposleni u PZP, njihove porodice i svi koji zavise od ove firme osnovane još 1961. godine!? Kako stvari sada stoje, malo tome dobrom. Iako naš anonimni sagovornik iz PZP kaže da firma radi kao da se ništa ne dešava, stvarnost nije ružičasta. Računi PZP blokirani su tačno godinu dana, a iznos blokade trenutno iznosi blizu 820 miliona dinara (nešto preko 8,2 miliona evra), a prema podacima Agencije za privredne registre (APR) gubitak u 2009. iznosio je 368 miliona dinara, a u 2010. taj minus je, kako saznaju „Vranjske“, znatno uvećan (još nije objavljen bilans uspeha na APR za prošlu godinu).

Uhapšeni direktor Filipović izjavio je ranije za naš nedeljnik (Vranjske 737.) da firma posluje solidno, ali da je problem nastao jer je PZP bio jemac PZP Niš, svog matičnog preduzeća takođe u sastavu Nibens grupe, prilikom uzimanja bankarskih kredita. Prema njegovim rečima, bilo je planirano da se dugovi reprogramiraju, račun oslobodi, a PZP Vranje proda Putevima Užice, firmi sa kojoj godinama sarađuje i čiji je podizvođač na Koridoru 10 na trasi od Levosoja do makedonske granice.

U užičkim Putevima nisu želeli da u ovom momentu govore o svojim daljim planovima sa vranjskim preduzećem. Čovek koji nam se predstavio kao Korićanac, tehnički direktor Puteva, kaže da PZP Vranje ostaje njihov partner:

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar