Čast priznatog pesnika



Obradović, Mihailović,

IZJAVA NEDELjE: ZORAN ANTIĆ, GENSEK SPS
Visprenošću kadrova SPS, pre svega predsednika Dragana Tomića, uspeli smo da sačuvamo kompaniju Simpo, i time obezbedimo egzistenciju više hiljada radnika
                                                                                             NOVA SLOBODNA REČ



DRAGAN NIKOLIĆ
Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) i zvanično je imenovalo advokata Dragana Nikolića za predsednika Okružnog odbora stranke za Pčinjski okrug.
– Moj izbor na ovu funkciju predstavlja poverenje i obavezu. Poverenje u odnosu na ono što smo do sada uradili u stvaranju stranačke infrastrukture na jugu Srbije, ali i obavezu pred naredne izbore na kojima ćemo sasvim sigurno nastupiti u svih sedam opština Pčinjskog okruga – rekao je Nikolić.
Nikolić je do sada obavljao poslove poverenik a Okružnog odbora SNS.
(Južne vesti)

ASFALTIRANjE
Tokom vikenda asfaltirane su takozvane oborene rampe na pešačkim prelazima,  namenjene osobama sa posebnim potrebama. Uređeni su prilazi u nekoliko centralnih ulica – Ive Lole Ribara, Karađorđevoj, Vule Antića, Bore Stankovića i na delu kod gradske crkve. Asfaltirano je 17 pešačkih prelaza, što sa ranije asvaltiranim čini brojku od ukupno 43 prelaza za osobe sa posebnim potrebama, u cilju njihovog nesmetanog kretanja i omogućavanja lakšeg prilaza svim važnijim institucijama u gradu.
(Južne vesti)



MILAN MARKOVIĆ
Milan Marković, predsednik koordinacionog tela za jug Srbije, najavio je nastavak aktivnosti na integraciji Albanaca u društveni i državni sistem Srbije, precizirajući da to podrazumeva i zapošljavanje Albanaca u Upravi carine.
Marković jerekao da će do kraja godine više od 20 Albanaca biti zaposleno u Upravi carine i Poreskoj upravi, podsetivši da je u toku novi konkurs za prijem Albanaca u multietničku policiju.
„Dosta toga je promenjeno, pre svega u oblasti obrazovanja civilnog društva, informisanja i podsticanja mladih ljudi koji će za neku godinu da budu nosioci života u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, rekao je Marković i najavio otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, kao i izgradnju porodilišta u Preševu.
(Tanjug)

 

ObradovićMiroslav Cera Mihailović, pesnik iz Vranja, podneo je tužbu vranjskom Osnovnom sudu protiv Vukašina Obradovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika „Vranjskih“, od koga zbog navodne „povrede prava ličnosti i časti“ traži pola miliona dinara. Mihailovićev pravni zastupnik, vlasotinački advokat Zoran Davinić, naznačio je u tužbi da je Obradović njegovom klijentu 29. juna 2009. godine uputio i-mejl tražeći da ovaj odgovori na nekoliko novinarskih pitanja (a zapravo je pitanja poslao novinar „Vranjskih“). U tužbi stoji da su Mihailoviću povređeni „ugled i čast“ kao i „prava ličnosti tužioca kao javne ličnosti, poznatog i priznatog pesnika“.

MihailovićObradović je, nakon podužeg spiska usmenih zahteva koje mu je istog dana putem elektronske pošte isporučio Mihailović u zamenu za pristanak na razgovor za novine, pesniku poslao kratak odgovor: „Jebi se!“, citira njegov advokat u tužbi.

Iz tužbe se, međutim, ne vidi pozadina ove priče. Mihailoviću su za pomenuti tekst poslata sasvim uobičajena novinarska pitanja. On je, najpre, tražio da mu se kaže da li je novinar sam sastavljao pitanja ili je to učinio neko drugi. I ako jeste, da mu se predoči ko je ta osoba. Potom je zahtevao da odgovara na pitanja koja će sam sastaviti, kao i da kompletno novinarski i urednički opremi tekst i sam mu da naslov. Tražio je da se sadržina odgovora ne menja i ne skraćuje. Tek nakon svih ovih zahteva usledio je Obradovićev napred pomenuti odgovor. Taj odgovor je, međutim, dat u privatnoj prepisci koju je Mihailović, da je hteo, mogao da sačuva od očiju javnosti, čime bi njegova vlastita čast i ugled ostali netaknuti.

 

JUMKO
Država na potezu
Sindikat „Jumka“ zatražio je od Ministarstva ekonomije da preduzme hitne mere kako bi se toj
kompaniji obezbedili uslovi za rad ili da uvede radni stečaj.
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u „Jumku“ Snežana Veličković rekla je da su ti predlozi dostavljeni ministru ekonomije Nebojši Ćiriću, koji je rukovodstvu kompanije dao rok od dve do nedelje da pripremi plan oporavka firme.
„Od Vlade Srbije, koja je većinski vlasnik Jumka, zatražili smo 500 miliona dinara za prvu pomoći, za isplatu dugovanja radnicima“, rekla je Veličković.
Veliki broj radnika „Jumka“ dobio je, posle višegodišnjih procesa, pravosnažne presude za naplatu zaostalih zarada. Poslednja plata koja je isplaćena zaposlenima u tom preduzeću je za novembar prošle godine.
Račun „Jumka“ je, prema rečima predsednice ASNS-a, dve nedelje u blokadi.
„Sindikat se zalaže da Jumko ostane državna firma, jer je jedini kombinat u Srbiji koji ima zaokruženi proces proizvodnje u tekstilnoj industriji, od predionice do finalnog proizvoda, kao i kvalitetnu radnu snagu. Kompanija ima ugovorene poslova, ali nema novca za ulaganje u proizvodnju, kao ni za isplatu nagomilanih dugova“, kazala je Veličković.
„Jumko“, kako je dodala, ima veliki neiskorišćeni poslovni prostor, koji može da ponudi strateškom partneru ili da ga da u zakup.
„Potrebna je realna procena za koliko radnika ima posla u kompaniji, kako bi se za ta radna mesta obezbedile nove mašine, a za ostale radnike napravio kvalitetan socijalni program“, rekla je Veličković.
                                                                                                                        (Biznis novine)

STIPENDIJE ZA ROME
Vranjski Romi po prvi put ove godine moći će da konkurišu za stipendije za nastavak školovanja u oblasti zdravlja. Projekat realizuju Romski obrazovni fond iz Mađarske (RHSP) i Institut za otvoreno društvo, a namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele da nastave svoje obrazovanje u medicinskim školama i na fakultetima.
Prema rečima Jelene Savić koordinatorke RHSP-a, romski učenici dobiće finansijsku i mentorsku podršku, kako bi što uspešnije položili prijemne ispite.
– Naš cilj je da ovim projektom utičemo na rešavanje problema manjka stručnjaka romske nacionalnosti u oblasti medicine – kaže Savićeva i dodaje da su kriterijumi za dobijanje stipendija visok prosek ocena i potpuna dokumentacija, koju treba poslati na sajt Romskog obrazovnog fonda.
(Ok Radio)

PERICA JANKOVIĆ
Grad Vranje potpisao je sporazum sa Nacionalnom službom zapošljavanja o realizaciji tri nova programa u cilju pospešivanja zapošljavanja. Perica Janković, član Gradskog veća kaže da bi realizacijom programa posao trebalo da dobije 450 ljudi.
U te svrhe prema njegovim rečima obezbeđena su sredstva u iznosu od preko 57 miliona dinara. Janković kaže da u okviru aktivne politike zapošljavanja grad Vranje učestvuje sa preko 29 miliona, ili 51 odsto sredstava. Pomenutim sredstvima porema Jankovićevim rečima biće relizovani program zapošljavanja pripravnika, subvencije za samozapošljavanje i subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.
– Poslodavci će dobiti sto hiljada dinara po novootvorenom radnom mestu – kaže Janković.
Realizacija aktivne politike zapošljavanja prema Jankovićevim rečima u skladu sa potpisanim sporazumom počinje u julu.
(OK Radio)

BOLONjA U VRANjU
Vranjska Visoka škola primenjenih strukovnih studija u utorak je podelila diplome svršenim studentima prve generacije po „Bolonji“. Zoran Janjić, direktor ove ustanove kaže da je 91 akademac završetkom školovanja na jednom od pet studijskih programa dobio zvanje inženjer strukovnih studija.
Janjić dodaje da sa stečenim znanjem na jednom od programa, od tehnologije drveta do primenjene informatike, diplomci mogu nastaviti školovanje na nekom od prestižnih evropskih univerziteta.
Visoka škola godišnje upiše 180 akademaca, a obrazovanje trenutno stiču 532 studenta.

 

NAPAD NA VLASNIKA TELEVIZIJE
Nedžat Behljulji, vlasnik RTV Spektri iz Bujanovca, koja program emituje na albanskom jeziku, fizički je napadnut u petak uveče u jednom lokalnom restoranu, saopštila je ova medijska kuća.  Na njega je, stoji u saopštenju, nasrnuo Agim Isljami, koordinator Odbora za ljudska prava i šef kancelarije lokalnog odbora Partije za demokratsko delovanje,PDD, Rize Halimija, jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije.
U saopštenju RTV Spektri stoji da je povod za napad na vlasnika najgledanije medijske kuće među Albancima na jugu Srbije komentar objavljen dva dana ranije, pod nazivom „Nema prestanka skandalima opštinskog rukovodstva u Bujanovcu“.
„U komentaru je razgolićen način na koji je načelnik lokalne samouprave Faruš Isljami, inače visoki funkcioner PDD, zloupotrebom položaja, zaposlio svoju suprugu u okviru Programa evropskog partnerstva,PROGRES, za razvoj južne i jugoistočne Srbije“ – kaže Behljulji.
Prema njegovim rečima, čovek koji ga je napao je u bliskim rođačkim odnosima sa Farušem Isljamijem. Behljulji podseća da je ovo šesti napad za četiri godine na zaposlene u RTV Spektri, i da do sada niko od počinioca nije odgovarao:
„Mi samo profesionalno radmo svoj posao i tražimo od države da nas zaštiti“ – kaže Behljulji, u čiju je odbranu stalo Nezavisno udruženje novinara Srbije,NUNS, čiji je on član.
Agim Isljami je u izjavama za medije demantovao da je fizički napao Behljuljija.
Beljgzim Kamberi, šef Odbora za ljudska prava na jugu Srbije, čiji je Agim Isljami aktivista, kaže da je Behljulji „preuveličao čitav slučaj“:
„Koliko mi je poznato, Isljami nije fizički napao Behljuljija, već je među njima došlo samo do svađe. Osim toga, Isljami kao punoletan građanin za svoje postupke treba sam da odgovara i u ovaj događaj ne treba mešati Odbor koji vodim“ – kaže Kamberi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar