Za opismenjavanje četiri miliona evraMeđu jedanaest škola u Srbiji koje se bave osnovnim obrazovanjem odraslih je i ova koja već pedeset godina radi pri Narodnom univerzitetu, a od 2007. godine kao samostalna institucija. Ovih dana postali su deo još projekta koji finansira Evropska unija, za opismenjavanje 15.000 osoba u sedam opština Pčinjskog regiona. U projektu učestvuje 40 gradova koji će za tu namenu dobiti četiri miliona evra.O kakvom projektu se radi?

– U Srbiji oko milion i po ljudi nema ni osnovno obrazovanje, dok nepismenih ima oko 230.000. Na području svih sedam opština Pčinjskog okruga ima više od 15.000 aktivno nepismenih građana. Zato smo pokrenuli projekat „Druga šansa“ i pozvali sve građane starije od petnaest godina da se do septembra, koliko će ovaj poziv biti otvoren, prijave kako bi vanredno završili osnovnu školu. Projekat „Druga šansa“ odvija se pod pokroviteljstvom EU, koja je za ovu namenu izdvojila četiri miliona evra.

Gde ima najviše nepismenih?

– Najveći broj nepismenih je među romskom populacijom pa očekujemo da i najveći broj vanrednih polaznika za završetak osnovne škole budu Romi. Naša škola je specifična po tome što đaci za jednu školsku godinu završe dva razreda. Djaci od 15 do 18 godina nastavu polažu redovno, a oni stariji vanredno. Naši učenici su Srbi, Romi i Albanci ali je ubedljivo, čak 80 odsto, Roma. Upravo zato i ja učim romski jezik. Imamo sve predmete i radimo po udžbenicima za osnovnu školu, sa manjim modifikacijama.

Kako je u Srbiji regulisana ova oblast?

– Iako su podaci o nepismenosti u Srbiji porazni još se ne zna kada će država doneti dugo najavljivani Zakon o obrazovanju odraslih. Ova oblast još uvek nije regulisana a potrebno je, pre svega, priznati neformalno obrazovanje koje pojedinac stiče tokom života, poput računarskih i drugih kurseva koji takođe postoje i pri ovdašnjem Narodnom univerzitetu. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, čak 29 odsto nezaposlenih su oni sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno sa četiri razreda osnovne škole. Nove podatke o broju nepismenih Srbija će dobiti nakon novog popisa, koji je planiran krajem ove godine, ali stručnjaci upozoravaju da će i oni biti podjednako crni.  • Ostavi komentar