U Vranju mladi umetnici nisu na ceni



Milena i Lale Djurić ispred njene slike

Pored mogućnosti da svoje radove izlaže u velikim galerijama, našoj sugrađanki pripalo je i 3.000 evra



 



Niška art fondacija (NAF) proglasila je pobednike na konkursu „Mladi 2011“ na kome je učestvovalo 860 umetnika sa oko 2.400 crteža, grafika, slika i skulptura. Prvu nagradu osvojila je Andrea Ivanović Jakšić, drugu Jovanka Stanojević i treću Milena Stojanović, slikarka iz Vranja.

PRAZNIK

Milena, koja još uvek sređuje utiske, kaže da je lepo Milena i Lale Djurić ispred njene slikeučestvovati na ovakvom konkursu i biti jedan od laureata, a posebno zato što je važno podržati umetnika na samom početku.

– Konkurs je veoma afirmativan. Motiv je svakako što će izložba biti postavljena u odličnim galerijskim prostorima u našim najvećim gradovima, što podrazumeva mogućnost da je vidi veliki broj ljudi, a zatim i znatiželja da vidim kako moje slike i slikarstvo komuniciraju sa radovima ostalih umetnika. NAF je prosto praznik mlade slikarske scene Srbije, a nagrada je samo posledica – ističe Milena.

PROFIL
Milena Stojanović (1977) je umetničko obrazovanje sticala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je i diplomirala i magistrirala u klasi profesora Milana Blanuše. Samostalno je izlagala devet puta. Dobitnik je nagrade Ambasade Kraljevine Norveške 2007, prve nagrade na Bijenalu umetnika u Vranju 2008. i nagrade za sliku na likovnom konkursu koji je raspisao Olimpijski komitet Srbije – Sport i umetnost, povodom Olimpijade u Pekingu 2008. godine.

Pravo učešća na konkursu imali su mladi umetnici do 35 godina, a nakon uručenja nagrada izložena su 44 odabrana rada. Ukupan nagradni fond je bio 18.000 evra, a Mileni, koja učestvuje već treći put, za treću nagradu je pripalo 3.000 evra.

– Mladi umetnici Vranja stalni su učesnici konkursa NAF. Njihov talenat i energija su prepoznati na svakoj od dosadašnjih izložbi, rekla bih bolje nego što je to u samom Vranju. Njihovo stvaralaštvo je Vranju na čast, a buduća učešća će,  verujem, biti još zapaženija. Na konkurs sam poslala jedan rad iz ciklusa „Metamorfoze“ i ta slika je nagrađena – kaže Milena.

O nagrađenim umetnicima odlučivao je žiri u sastavu Neda Arnerić, glumica i istoričarka umetnosti, Kristina Ristić, ranija pobednica konkursa NAF i Radovan Lale Djurić, slikar, skulptor i dizajner, osnivač ove fondacije.

Djurić živi u Americi i najplaćeniji je živi srpski slikar. U Njujorku ima atelje i galeriju od šest stotina kvadrata na Menhetnu, jednu od najvećih i najboljih u ovom gradu u kojoj je najniža cena njegove slike oko 50.000 dolara! Od 2003. godine, kada je osnovao NAF uz pomoć prijatelja iz američke kompanije „Filip Moris”, opremio je i galerije u Nišu i Beogradu. Ono što nije nimalo beznačajno, ni zanemarljivo je da su nagrade koje se dodeljuju na ovom konkursu najveće na svetu: deset hiljada, pet hiljada i tri hiljade evra.

NESPUTANOST

Pored toga, najboljima je, putem kataloga i novih promocija, omogućena reklama širom sveta. Tako je i nakon ovogodišnjeg konkursa „Mladi 2011“ formirana izložba od 44 odabrana rada.

– Moj utisak je da je postavka veoma zanimljiva, tematski nesputana, od apstraktnog, figurativnog slikarstva do hiperealističkih portreta, uz izbor različitih materijala i medija – zaključuje Milena. 

Ovu izložbu Vranajnci, na žalost, neće moći da vide, ali će ona u Nišu biti otvorena do 20.maja, potom se seli za Beograd gde će biti otvorena od 25. maja, a zatim će, u junu, moći da je vide i Novosađani.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar