Radulović nagrađen za feljton o Tomiću



Zoran Radulović

Zoran Radulović, novinar Vranjskih, za seriju tekstova “Sve laži i obmane Dragomira Tomića”, dobio je prvu nagradu u kategoriji štampanih medija na konkursu koji svake godine, povodom 3. maja, Dana slobode medija, raspisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) I Ambasada SAD u Beogradu. Prema oceni žirija, Radulović je, baveći se ovom temom, otkrio mnoge do sada nepoznate detalje o Dragomiru Tomiću i “Simpu”, kompaniji koju vodi više od četiri decenije. Zaključeno je da je tema obrađena na profesionalan i analtički način i ispunjava sve standarde istraživačkog novinarstva



 



Zbog izuzetnog značaja koje istraživačko novinarstvo ima za razvoj novinarstva, u borbi protiv korupcije, pritiska vlasti i drugih centara moći na pojedince ili organizacije kao i za demoktratski razvoj u celini, Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu i ove godine dodeljuje godišnju nagradu za izuzetan uspeh u istraživačkom novinarstvu. Ovom nagradom NUNS želi da podrži i afirmiše novinare koji se na ozbiljan i na profesionalan način bave temama koje su od izuzetne važnosti za javnost u Srbiji.

Zoran RadulovićOve godine nagrada se dodeljuje za izuzetna dostignuća istraživačkog novinarstva u pet kategorija: za štampane medije, televiziju, radio, on-line medije i za mlade novinare iz svih medija (starosti ispod 30 god.)

U cilju bolje promocije i sveobuhvatnosti kvalitetnih novinarskih radova objavljenih u prošloj godini, sačinjen je monitoring tim: Mihajlo Kovač i Branko Čečen, sa zadatkom praćenja i predlaganja kvalitetnih novinarskih radova. 

Žiri koji odlučuje o dodeli nagrada čine bivši predsednici NUNS-a – Gordana Logar, Miloš Vasić, Gordana Suša, Milica Lučić Čavić, Nebojša Bugarinović i Nadežda Gaće, kao i predstavnik Ambasade SAD. Na konkursu je pristiglo 35 priloga i tekstova. Žiri Nezavisnog udruženja novinara složio se da je ove godine bila izuzetno jaka konkurencija među pristiglim radovima. Takođe, žiri je jednoglasno odlučio da ove godine ne dodeli nagradu za istraživačko novinarstvo u konkurenciji radio novinarstva.

Prema odluci žirija Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ove godine nagrađeni su:

U KATEGORIJI  TELEVIZIJE

Redakcija emisije „Insajder“ (urednik: Brankica Stanković, novinari istraživači: Irena Stević, Tanja Janković, Mirijana Jevtović, producent: Miodrag Čvorović) za serijal Insajder pod nazivom „Prevara veka“, emitovan na televiziji B92 u periodu od 01. do 23. februara 2011. godine. Žiri je saglasan da serijal obrađuje značajnu društvenu temu na visoko profesionalan i studiozan način, pojašnjava pozicije u društvu i jasno razotkriva i definiše društvene probleme. Žiri smatra da je reč o veoma važnoj temi čije detaljno istraživanje je od bitnog javnog interesa. Autori  ovog serijala stvorili su trajni dokument koji je omogućio velikom broju ljudi u Srbiji da dobiju jasnu sliku o zloupotrebama i pljački Kolubare, jednog od strateški važnih preduzeća za Srbiju. 

U KATEGORIJI ELEKTRONSKIH MEDIJA

Zoran Janić, novinar „e-novina“, za seriju tekstova objavljenih u „e-novinama“ (www.e-novine.com) pod nazivom „Kabinet doktora Koštunice“, objavljenih u „e-novinama“ u periodu mart-april 2011. godine. Žiri smatra da je autor, preciznom i svestranom analizom uloge „Kabineta“ ukazao na do sada nerasvetljene činjenice koje nesumljivo pružaju nove uvide o prirodi srpskog društva. 

U KATEGORIJI MLADIH NOVINARA (DO 30 GODINA STAROSTI) IZ SVIH MEDIJA

Ekipa Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (novinari istraživači: Stevan Dojčinović, Vladimir Kostić, Dragana Pećo, Bojana Jovanović i Anđela Milivojević), za „Projekat Mišković“ u sklopu kog je objavljen serijal od tri istraživačke priče na sajtu CINS-a (www.cins.org.rs) u periodu od 07. do 17. februara 2011. godine. Žiri je zaključio da je tema obrađena ozbiljno i studiozno a činjenice opsežno dokumentovane kroz višemesečo istraživanje koje obuhvata šest zemalja.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar