Osmijeh iz Vranja



Iz predstave Narodni poslanik

Predstavom „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Saše Stojkovića, koja je premijerno izvedena aprila 2010. godine, Pozorište „Bora Stanković“ otvoriće takmičarski deo Međunarodnog festivala „Komedija fest 2011“ koji će biti održan drugi put u Zvorniku, od 22. do 29. maja pod geslom „Osmijeh iz centra Balkana“.



Na ovom pozorišnom festivalu, na kome će učestvovati pozorišta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, u predfestivalskoj večeri, 22. maja, biće izvedena i komedija „Kako snimiti porno film“ istog pozorišta, urađena još 2003. godine po tekstu Strahinje Mitrića, u adaptaciji Radoslava Radivojevića i režiji Vladimira Lazića.

Iz predstave Narodni poslanikSaši STOJKOVIĆU, koji iako iza sebe ima pedesetak uloga sebe ne smatra glumcem već „pozorišnim entuzijastom“, ovo je, posle „Uspavane lepotice“ i „Žive mečke“, treća režija u lokalnom teatru.



– U ovoj predstavi sam pokušao da napravim priču koja će biti izmeštena iz Nušićevog vremena i iz bilo kog „srpskog vremena“, koja bi, istovremeno, imala dovoljno detalja na osnovu kojih bi mogli da kažemo da nam je u svakom vremenu potpuno isto. Rekao bih da Srbiju u ovoj poziciji u kojoj je, drži njena „elita“ koja do danas nije promenjena, koja ima iste one stare navike i način ponašanja. Nušić je jedan od naših najvećih dramskih pisaca, koji je imao skromno obrazovanje, živeo u skromnoj zemlji i, samim tim, mogao je da dođe do skromnih saznanja. Nije bio baba vračara, nije mogao „da gleda u pasulj“… Na našu nesreću, život u ovoj zemlji je potpuno nepromenjen od kako postoji Srbija, a tome nema ni dve stotine godina, pa sam upravo u toj činjenici tražio put za ovu predstavu – poručuje Stojković.

Pored ove predstave u Zvorniku će se predstaviti: Amatersko pozorište Kolašin („Konekt, bolan, konekt“, Darka Drljevića u autorovoj režiji), Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banjaluke („Mister Bin“ Roja Etkinsona, u režiji Vladimira Djorđevića), Pozorište Prijedor („Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Željka Kasapa), Teatar „Ubuntu“ iz Bijeljine („Žena mog najboljeg druga“, u originalu „Svinja“ Branislava Nušića, u režiji Sonje Knežević), Narodno pozorište iz Užica („Mušica“, Anđela Rukantea, u režiji Slavenka Saletovića) i Satirično kazalište mladih iz Slavonskog Broda („Dekameron“ Djovani Bokača, u režiji Silvia Stilinovića).

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar