Mama, slomio sam zub



, Dragana Milosavljević

Povrede zuba su čest slučaj kod dece starosti od dve do tri godine, odnosno, u periodu kada imaju potrebu da istražuju okolinu, ali su zbog nerazvijene i neusklađene motorike podložnija povredama. Opasnost od povreda izražena je kod hiperaktivne i impulsivne dece, a povrede se uglavnom dešavaju kod kuće ili u vrtiću. Roditelji u ovom slučaju imaju obavezu da budu oprezni i da na vreme reaguju



 



Dragana MilosavljevićZubne traume česte su i kod dece starosti od sedam do dvanaest godina, odnosno u dobu koje uglavnom karakteriše težnja za pobedom u igrama i suparništvo među vršnjacima. Uspešnost terapije većine zubnih trauma zavisi od vremena koje protekne od nastanka povrede do lečenja. Zato treba biti na oprezu.

Naša sagovornica, dr Dragana Milosavljević, specijalista dečije preventivne stomatologije ističe da povrede zuba mogu biti bezazlene, ali da ima i onih teških – izbijanje zuba.

– Dečija stomatologija obuhvata decu od rođenja do 26.godine. Patologija je različita u zavisnosti od uzrasta. U ovom momentu kada proleće izvuče decu iz kuće, vozeći bicikl, rolere, u igri često padnu i pored ostalih povreda povrede usta i zube. Povrede zuba mogu biti od bezazlenih do teških sa izbijanjem zuba – ističe dr Milosavljević.

Međutim, treba napomenuti da je problem povrede zuba kod dece rešiv.

– Nijedna povreda nije nerešiva i ne iziskuje protetske nadoknade. Protetski se zbrinjavaju povrede udružene sa defektima. Povrede u smislu preloma se zbrinjavaju odmah. Danas postoje kvalitetni materijali, transparentni sa kameleonskim efektom, tako da se plomba i ne primećuje. Pacijent nekoliko puta dođe na kontrolu da se proveri da li je udarac povredio zubni živac jer se simptomi mogu i kasnije javiti – govori dr Dragana Milosavljević.

KAKO REAGOVATI
Kada dođe do izbijanja zuba, roditelji treba da što je moguće pre dovedu dete do stomatologa. Ukoliko se izbijeni zub nije sam vratio u ležište, poželjno je do ordinacije ga donesti u fiziološkom rastvoru ili mleku. Nakon dolaska u ordinaciju, kliničkim pregledom se utvrđuje da li je izbijeni zub kontaminiran česticama tla, da li je oštećen koren zuba i koliki je stepen resorpcije (nestajanja korena mlečnog zuba). Ukoliko postoji jako krvarenje, potrebno je zaustaviti ga, a pre odluke o replantaciji treba proceniti koliko je postupak opravdan. U slučaju da su roditelji vratili zub u ležište i odmah došli u ordinaciju, nastavlja se postupak replantacije, nakon čega se zub imobilizira. U slučaju da izbijeni zub nije moguće replantirati, terapijski postupak se sastoji u izradi parcijalne proteze ili držača mesta.

 Stomatologija povrede zuba kvalifikuje u četiri vrste, tako da pored navedene postoje još tri: veći prelom, visoko polomljen zub i prelom u korenu zuba.

– Druga povreda podrazumeva veći prelom koji se odmah sanira, s tim što se ispod plombe stavlja lek koji će pomoći ozdravljenje zuba. Vrlo je bitno što se nadogradnje rade specijalnim krunicama i što je zub sasvim sličan nepovređenom susednom zubu. Treća povreda je visoko slomljen zub za otvorenim živcem, kada pacijent dolazi sa bolovima i ako je došao u prva dva sata lečenje ide sa manje komplikacija i brzo se radi nadogradnja. Ako je prošlo više od 24 sata, lečenje je duže jer je infekcija ušla u zub. Posle se radi nadogradnja. Ako pacijent iz estetskih razloga neće da ide bez zuba onda se pravi privremena kruna, nosi se do sanacije, a radi se u ordinaciji za 15 minuta – ističe dr Milosavljević.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar