Ivana je zapomagala od bolova



Ivana Stojanov: Nikada nije bila bolesna, Nebojša Stojanov

Na rentgen snimku Ivanih pluća videla se mala, beznačajna fleka. Ispostavilo se, međutim, da joj pluća rade sa 20 odsto kapaciteta



Nebojša StojanovPorodica Ivanov iz Suvog Dola, još jedna je iz našeg kraja koja je, nakon posete vranjskom Zdravstvenom centru, svoju svakodnevnu odeću zamenila crninom. Dvoje maloletne dece, od 18 meseci i tri godine, ostala su bez majke, samo sa ocem, tridesetogodišnjim Nebojšom Stojanovim, koji za smrt svoje dve godine mlađe supruge Ivane optužuje lekare ZC.  Porodična drama počela je 8. aprila, kada je Ivana poslednji put ponjubila decu pre nego je sa suprugom otišla lekaru zbog, ispostaviće se, nimalo naivnog bola u grudima. Preminula je 11 dana kasnije, 19. aprila, u niškom Kliničkom centru od, kako piše u smrtovnici, pneumonije pluća.



DIJAGNOZA

– Supruga je u petak 8. aprila ujutru osetila jak bol u grudima, uz visoku temperaturu. Otišli smo u ZC i javili se njenoj izabranoj lekarki Vojki Stošić Pešić na Odeljenju opšte prakse Doma zdravlja. Međutim, ona nas je primila arogantno, potpuno nezainteresovano za stanje moje pokojne supruge. Nije čak htela ni da je posluša, nije htela ni da joj priđe, kao da je pomislila da je u pitanju virus AH1N1 – seća se Nebojša.

Njegovo lice zaraslo je u bradu a isprazan pogled lomi se na zidu dok savija prste na rukama. Sa Ivanom i dvoje dece živeli su bez ikakvih stalnih prihoda. Dok bi Nebojša negde nadničio, Ivana bi čuvala decu i nadala se pozivu sa biroa.

– Ivani je doktorka – nastavlja priču Nebojša – postavila dijagnozu tako što je sedela na dva metra od nje. Iako se žalila na bolove u grudima, njoj je doktorka napisala upute za urinokulturu i bris iz grla. Od lekova je dobila samo „panadol“ tablete.

Ivana Stojanov: Nikada nije bila bolesnaIvana i Nebojša se iz Zdravstvenog centra kući vraćaju oko 12 časova, a na njenom toplomeru živa stoji na 39. podeoku. Ošamućena visokom telesnom temperaturom dočekuje večernje sate, kada joj je izmereno 39,6.

Istog dana oko osam uveče, Nebojša suprugu ponovo vozi na Opštu praksu, gde ih prima izvesna doktorka Katarina, čijeg se prezimena ne sećaju:

– Katarina je iznenađena dijagnozom prethodne lekarke i prepisuje špricanje sa tri vrste inekcija ( gentamicin, urbazon i diklofenak) do nedelje 10. aprila.

Posle prve primljene inekcije Ivani pada temperatura pa odlazimo kući – priča Nebojša.

Sutradan, međutim, temperatura ponovo skače, a boljitka nije bilo ni kada je oko pet popodne u subotu primila injekciju.

Obuzet panikom, Nebojša nešto posle osam uveče u subotu dovozi ženu u ZC, gde ih, takođe na Opštoj praksi, prima dežurna doktorka Gabrijela. Nebojša, se seća da ona nije smela da Ivani da još neki lek ili injekciju, obzirom da je već primala tri različite, ali savetuje nastavak dotadašnje terapije uz masiranje rakijom. Ipak, ništa od ovoga ne pomaže. Ivani kod kuće u večernjima satima trpi još jače bolove.

– Zapomagala je od bolova u zglobovima, glavi, u grudima…Govorila je da će joj vilica pući i da ne može da dođe do kiseonika – seća se Nebojša.

ZDRAVSTVENI CENTAR

NIJE BILO PROPUSTA

Služba za odnose sa javnošću nije nam do zaključenja ovog broja novina odgovorila na pitanja vezana za optužbe Nebojše Stojanova. Prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama, ZC je povodom ovog slučaja formirao internu komisiju koja je utvrdila da nije bilo propusta u lečenju Ivane Stojanov.

Nemajući kud, on je po noći odvozi u Hitnu, gde ih prima doktor i jedna medicinska sestra kojima se ne sećaju imena.

–  Bili su izuzetno korektni i predusretljivi. Doktor je pregledao Ivanu i rekao kako sumnja na plućnu infekciju, ali da je potrebno uraditi rentgenski snimak pluća. Za pola sata imali smo snimak na kome se videla mrlja – priča Nebojša.

Ispostaviće se, međutim, da mrlja koja se videla na rentgenu u Vranju nimalo nije bezazlena, kako se na prvi pogled učinilo. U nedelju 10. aprila Ivanino stanje postalo je nepodnošljivo. Gušila se, krkljala, jedva je mogla da govori.

– „Završiću kao ona devojčica iz Ćukovca“ – priseća se Nebojša reči svoje supruge o šestogodišnjoj Dijani Marinković koja je 8. januara ove godine preminula na Dečijem odeljenju ZC.

NEMOJ DA PANIČIŠ

Oko četiri ujutru Nebojša i Ivana vraćaju se u Hitnu gde ih prima isti lekar, koji im daje uput za Grudno i Infektivno, pa Ivanovi tamo i odlaze.

– Tamo, na tim odeljenjima, nije bilo nikoga. Počeo sam da se prisećam sudbine male Dijane iz Ćukovca i reči koje mi je tog jutra uputila supruga. Počeo sam da lupam po vratima i prozorima dok se nije pojavila medicinska sestra, sva bunovna od spavanja, koja nas je uputila na Interno. I tamo smo umesto doktora zatekli sestru koja je odmah uradila EKG supruzi. Tek nakon pola sata se pojavio dr Timćić koji je pregledao suprugu i naložio da se Ivani da infuzija i kiseonik, kao i da se smesti na odeljenje – kaže Nebojša.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar