Hapšenja policajaca na jugu Srbije



Nada: biometrijski pasoš

Na području Policijske uprave Vranje uhapšena Valentina Petković (39), šefica Službe za upravne poslove u Policijskoj stanici Surdulica. Slobode lišeni i Zoran (52) i Slavica Trajković (50) iz sela Zagužanje čija uloga nije detaljno objašnjena. Grupu uhapšenih iz Niša i Surdulice policija sumnjiči za udruživanje radi vršenja krivičnih dela „primanje mita“, ali i za „zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem“



 



Nada: biometrijski pasošKrajem prošle nedelje MUP je saopštio da su na teritoriji Srbije uhapšena dvadeset četiri službenika policijskih uprava pod sumnjom da su počinili čitav niz krivičnih dela, neovlašćeno izdavajući nove biometrijske lične karte i pasoše građanima Kosova i Metohije. Iz saopštenja MUP-a javnost Vranja saznala je da barem jedan od službenika Policijske uprave Vranje, doduše iz Policijske stanice u Surdulici, nije bio gadljiv na zakonom i vladinom uredbom zabranjeno izdavanje ličnih dokumenata građanima KiM koji nemaju ili su fingirali prebivalište na području Srbije. Kako je saopšteno, reč je o Valentini Petković (39) iz Surdulice. Ona je lišena slobode u sklopu veće grupe privedenih sa područja policijskih uprava Niš i Vranje čiji su pripradnici, ali i neki građani, osumnjičeni „za udruživanje radi vršenja krivičnih dela primanje mita, zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem“.

LAŽNA BIOMETRIJSKA DOKUMENTA

Za slučaj je, kako nas obaveštavaju iz Policijske uprave Vranje, zaduženo Više javno tužilaštvo u Nišu. U odgovorima na pitanja iz „Vranjskih“, iz ovdašnje PU obaveštavaju nas da osim Petkovićeve nijedan službenik ove uprave iz Vranja ili okolnih opština nije osumnjičen za izdavanje lažnih dokumenata. Odgvoreno nam je i da „PU ne vodi evidenciju građana koji su dobili pasoše po nacionalnoj pripadnosti“.

Pored Petkovićeve, za koju se u policijskom saopštenju MUP-a tvrdi da obavlja poslove policajca (a saznajemo da je zapravo šef upravnih poslova u Policijskoj stanici Surdulica), uhapšeni su i policajac Dejan Bogosavljević (43), te Oliver Dinić (44), šef Službe za građanska stanja niške Gradske uprave, obojica  iz Niša.

U grupi uhapšenih sa područja juga Srbije čija se zanimanja ne navode su Zoran (52) i Slavica Trajković (50) iz sela Zagužanje u opštini Surdulica, Gorica Marković (56) iz Niške Banje i Sanja Mitić (42) iz Niša. Nije detaljno objašnjeno da li svi oni čine organizovanu grupu ili su delovali individualno.

MUP je još saopštio da je jedan od uhapšenih policajaca iz Prištine u periodu od kraja 2009. do oktobra 2010. godine bio organizator grupe napred navedenih pripadnika koja je na nezakonit način pribavljala nove biometrijske lične karte i pasoše građanima sa područja KiM. Taj predvodnik je, navodno, bio Ljuljzim Neziri (51) koji je predvodio dvanaestočlanu grupu. Uhapšen je i Miodrag Janković (52) penzionisani načelnik PU Priština.

Stvari su se, navodi izvor „Vranjskih“ blizak policiji, dešavale ovim scenarijem: Albanci sa KiM navodno bi plaćali od 3.000 do 5.000 evra za prijavu boravka u nečijem domaćinstvu u Srbiji i na taj način dobijali putne isprave sa biometrijskim kodom zahvaljujući kojima su mogli bez viza, nesmetano, da putuju širom Evrope.

– Oni koji su se našli iza rešetaka zbog sumnje da su pomagali lažnim azilantima da odu u zemlje EU izdavali su im lažna dokumenta unoseći neistinite podatke za mito od najmanje 100 evra. Osim pasoša i ličnih karti, Albanci i Romi su na sličan način dobijali izvode iz matičnih knjiga rođenih, uverenja o državljanstvu i prebivalištu – tvrdi ovaj izvor.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar