ELEKTRONSKA UPRAVA U SELIMA



, ,

Realizacija projekta „Elektronska uprava“ omogućiće građanima ubrzavanje procedure vađenja dokumentacije i bolju komunikaciju sa lokalnom vlašću, najavljuju u Gradskoj upravi. Uvid u čitavu dokumentaciju, bila ona građevinska dozvola ili bilo koj drugi dokumnet, pa i koji službenik radi na njemu, biće ubuduće moguće i preko interneta, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.



Načelnik ovog organa, Boban Stanković, rekao je za O. K. Radio da će građani čak i dobijati obaveštenje o svojim predmetima putem SMS poruke.

– Elektronska uprava je nadredna faza projekata koje smo i do sada radili. Projekat podrazumeva nabavku novog servera koji će imati veći kapacitet nego postojeći i služiti kao baza podataka na nivou čitave lokalne zajednice – kaže Stanković.



Stanković dodaje da je takođe predviđeno i otvaranje 15 internet kioska u ruralnim mesnim zajednicama, odakle će ondašnje stanovništvo moći svoje obaveze da završava bez odlaska u Gradsku upravu, čime će se i smanjiti gužve u ovoj instituciji.

 – Žitelji mesnih zajednica moći će da pretražuju i traže svoja dokumenta, da vide u kojoj je fazi procedure, pa i vršiti elektronsko plaćanje – rekao je Stanković.

Načelnik Zavoda za informacioni sistem Gradske uprave Ivan Stojković kaže da će projekat opsežan, te da će njegova relizacija potrajati do aprila naredne godine.

 – Da bismo sve to mogli da odradimo, moraćemo sve servere koje trenutno koristimo da zamenimo novim – ističe Stojković.

Stojković je takođe dodao da će svaki zahtev koji prime biti skeniran i ubačen u elektronsku bazu podataka.

– Rezultat ovog projekta je unapređenje informacionog sistema Gradske uprave – tvrdi Stojković.

Program obuhvata i obuku 180 radnika Gradske uprave koju će držati njihove kolege iz Grčke, iz grada Trikale, koji je pionir digitalizacije u svojoj zemlji i partner Vranju na projektu. Vrednost projekta je 164.000 evra, a finansira ga Evropska komisija preko programa „EXANGE 3“.

(OK Radio)

RIZA HALIMI
Najveći broj albanskih maturanata iz Preševa i Bujanovca i ove godine će pokušati da se upiše fakultete u Prištini, izjavio je lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi.
Haljimi je dodao da među njima ni ove godine nema zainteresovanih za fakultet u Medveđi, otvoren uz posredovanje Koordinacionog tela za jug Srbije.
Haljimi, jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, izjavio je da je „potpuno logično da se najveći broj albanskih maturanata i dalje opredeljuje za univerzitet u Prištini, koja je od Preševa udaljena 80 kilometara, i što nema nikakvog interesovanja za fakultet u Medveđi koji je udaljen 160 kilometara“.
„Nema interesovanja za fakultet u Medveđi do kojeg nema dobre putne veze od Preševa i Bujanovca, nema internata, a predavanja treba da se prate uz loš simultani prevod na albanski jezik“, kazao je Haljimi.
(Mondo)

JELASIJE RADIVOJEVIĆ
Načelnik Centra Generalštaba Vojske Srbije za mirovne operacije najavio je proširenje sadržaja obuke za te aktivnosti u bazi „Jug“ kod Bujanovca, koja treba da preraste u regionalni Centar za obuku za učešće u mirovnim operacijama.
„Nastojimo da proširimo sadržaje obuke za jedinice koji će se angažovati u multinacionalnim operacijama formiranjem i uređenjem centra za obuku za multinacionlne operacije u bazi ‘Jug'“, rekao je Radivojević.
Baza „Jug“, koja je zvanično otvorena novembra 2009. godine, zauzima oko 35 hektara zemljišta, sa 66 objekata.
(Tanjug)

MILUTIN MRKONjIĆ
Za 1.027 dana koliko je ministar infrastrukture (od 7. jula 2008. do danas), Milutin Mrkonjić izgradio je ukupno 41 kilometar autoputa! Ili 39,9 metara dnevno! Ili 13,6 kilometara godišnje! Tačnije, izgrađeno je svega 20 kilometara na deonici Horgoš – Novi Sad i 21 kilometar na relaciji Levosoje-Preševo.
Stručnjaci tvrde da je evropski prosek 150 kilometara godišnje, a u našem regionu izgradi se oko 100 kilometara.
A ministar Mrkonjić ovo je obećao u julu 2008:
– Za dve i po godine u Srbiji mora da bude kompletiran autoput od Horgoša do Novog Sada, od Leskovca do Makedonije i od Niša do Bugarske. U protivnom, ja ću napustiti ovu funkciju, a država će postati saobraćajno slepo crevo Evrope.
(Kurir)

BUKVARI IZ TIRANE I BEOGRADA
Djacima sa juga Srbije koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku od 1. septembra biće omogućeno da biraju između bukvara uvezenog iz Albanije i bukvara koji je na albanskom pripremio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda. O tome je dogovor postignut sa ambasadom Albanije u Beogradu, saznaje „Politika“ u Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Takođe, Nacionalnom savetu Albanaca biće omogućeno da napiše delove udžbenika koji se odnose na nacionalnu istoriju i kulturu Albanaca. Ovo su samo neki od projekata Vlade Srbije, odnosno njenog Koordinacionog tela za ove tri opštine koje imaju za cilj što bolju integraciju albanske nacionalne manjine.
(Politika)

JUG PRES
Regionalna informativna agencija JUGpress proslavila je peti rođendan. Ove godine zabeleženo je oko tri miliona poseta internet sajtu ove agencije (www.jugpress.com), a više od 20 miliona od osnivanja.
Sedište JUGpressa je u Leskovcu a svojim informativnim sadržajima pokriva područje juga Srbije – Bujanovac, Preševo i Medvedju, kao i Kosovo.

LEGALIZACIJA

Možda na rate

U Vranju je, prema podacima Gradske uprave, u toku legalizacija oko 4.000 bespravno izgrađenih objekata. Zbog velikih gužvi, u opticaju je ideja da se ubuduće bez prisustva stranaka, ali uz njihovu saglasnost, pribavlja dokumentacija koja je neophodna za legalizaciju. Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave, kaže da bi zainteresovani ovakvim postupkom bili oslobođeni čekanja i obilaženja šaltera.

– Planiramo da građanima omogućimo da svoje troškove isplaćuju u 24 mesečne rate, ali o tome konačnu reč imaju nadležne republičke vlasti – kaže Ljubić.

U zavisnosti od površine objekta i lokacije na kojoj se on nalazi, u ovom času vlasnici divlje gradnje morali bi da odvoje od 250 do 600 evra po objektu za njegovu legalizaciju. Posebna pogodnost postoji za objekte manje od 100 kvadrata, a načelnik Ljubić kaže da se oni mogu legalizovati i sa 60 odsto popusta.

Za sada, naknade za regulisanje republičkih administrativnih taksi, i one za overu podataka, neće biti promenjene, najavljuju zvaničnici. Povodom čitave situacije oko legalizacije, predstavnici Grada prisustvovali su u Beogradu predstavljanju izmena Zakona o planiranju i izgradnji.

(OK Radio)

 

Vranje

DONACIJE 15
MILIONA EVRA

U proteklih deset godina strane donacije Vranju premašuju 15 miliona evra, a na taj način realizovano je preko 170 projekata. Gradonačelnik Vranja Miroljuba Stojčića naglasio je da je Vranje sarađivalo sa 50 stranih donatora, a od strane EU Vranje je podržano sa preko sedam miliona evra.

Prema rečima Dragana Spirića, pomoćnika gradonačelnika, zahvaljujući ovim projektima rad gradske uprave značajno je unapređen, pre svega izgradnjom Uslužnog centra, formiranjem poreske službe i napretkom u brzini izdavanja građevinskih dozvola. – Lokalne samouprave se prilikom realizacije svih projekata suočavaju sa mnogobrojnim problemima, ali mi smo bili odgovorni partneri – ocenjuje Spirić.

Najveća prepreka na koju su nailazile lokalne zajednice, naročito one siromašne, svakako je obaveza sufinansiranja projekata. Prema rečima Spirića glavni problemi Vranja bili su vezani za nedostatak projektne dokumentacije.

(OK Radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar