Blažena među partnerima



Jasmina Arsić, Igor Andonov, Zoran Antić i Slobodan Stamenković

Demokrate insistiraju na smeni Jasmine Arsić, eksperti nagoveštavaju da su spremni da je puste niz vodu, dok socijalisti mudro ćute deleći usput pridike



 



Zoran Antić i Slobodan StamenkovićOdluka gradske Skupštine da ne podrži finansijski plan J.U. „Apoteka“ Vranje za ovu (!) godinu izazvao je novi unutarkoalicioni zemljotres, posle koga se tle ne samo ne smiruje, nego preti i novim potresima. Demokrate traže bezuslovnu smenu direktorke Jasmine Arsić, njeni iz Ujedinjenih regiona Srbije (G17) pokazuju znake spremnosti na neki kompromis, dok socijalisti nastavljaju sa praksom nemešanja. Zoran Antić, gensek i glavni operativac SPS-a, reći će da se ta stranka neće mešati u priču o Apoteci, iako njegova stranka, uz DS i URS, čini vranjsku vladajuću koaliciju:

– Mi uopšte nećemo ući u tu priču. To pitanje mora da se reši pre sednice Skupštine, unutar koalicije, da imamo jedinstven stav. Ako ga nemamo, onda više nema koalicije i biće nova skupštinska većina – kaže Antić za Vranjske.

DEMOKRATE SU LjUTE

Jasmina ArsićPriča oko Apoteke imala je burnu predistoriju. Najpre su demokrate na poslednjoj skupštinskoj sednici krajem aprila izdvojile svoje mišljenje i tako dovele Apoteku u veoma neugodnu poziciju, dok su socijalisti ćutali i izbegli da se mešaju u čitavu stvar. G17, koji se sada zove URS, najpre je napustio sednicu, u nadi da neće biti kvoruma (koji je na kraju obezbedio DSS), a onda je direktorka Apoteke Jasmina Arsić napravila konferenciju za novinare na kojoj je zapretila da će Vranje ostati bez lekova, nastavi li Skupština da radi svoj posao. Neki smatraju da u ovakvom ponašanju ima i elemenata krivičnog dela, dok drugi jasnije primećuju da je u toku jedna od najžešćih političkih kriza od formiranja lokalne koalicije 2008. godine.

RASPLET
Prema nezvaničnim informacijama sa koalicionog sastanka, URS je pristao na nekakvu smenu Jasmine Arsić, ali se plaćanje tog ceha traži na nekakve rate. Naime, i URS je spreman da smeni Arsićevu ali pod uslovom da ona ne ode odmah, nego posle izvesnog vremenskog perioda. To bi moglo da znači da se URS nada da će ili izbori biti skoro, pa će nestati i razlozi za smenu Blažene, ili će pak Blažena imati dovoljno vremena da ispegla poslovanje firme na čijem je čelu. Ova ideja naišla je na podršku socijalista, a kako se saznaje, DS je bio oštro protiv. Ostalo je da se o svemu razgovara, a u međuvremenu se lobira na sve strane. Neko mora da iznese na Skupštinu zahtev za Arsićkinu smenu, pa su demokrate, priča se, spremne da konačno puste radikale da to urade, posle već tri odbijanja njihovog zahteva za Arsićkinu smenu. Onda bi se na Skupštini videlo postoji li koalicija i ko sa kim tikve sadi. DS se očigledno nada da bi skupština mogla da nađe 35 nezadovoljnih ruku, ili 18 nekih koje nisu iz DS-a (recimo 12 SRS-a i šest DSS-a, pa možda i neki nezadovoljnik iz NS-a). Socijalisti ćute i rade na pomirenju sa DSS-om, čisto da se obezbede od bočnih neplaniranih udara. Vrelo je, ali je očigledno i zrelo.

Buru je dodatno podigao Goran Stefanović, narodni poslanik i šef vranjskih demokrata, koji je u prošlom broju Vranjskih pozvao socijaliste da se jasno odrede prema Jasmini Arsić, napomenuvši da DS neće odustati od njene smene.

DS je izuzetno ljut, toliko da se priča kako neće zakazivati sednicu Skupštine sve dok njihovom zahtevu za smenu Arsićeve ne bude udovoljeno, URS je u nebranom grožđu, a socijalisti tek pa ne znaju šta da rade, pritešnjeni između dva međusobno sukobljena koaliciona partnera. Ipak, osnovni je utisak da su Arsićkini direktorski dani odbrojani, samo što to a) niko to ne sme da joj saopšti i b) niko nema pojma kako da smenu izvede a da svi, uključujući i prepodobnu Jasminu, ostanu na broju, i pri tom još zadovoljni.  

Videvši da je vrag odneo šalu, koalicioni gurui zakazali su jedan od retkih sastanaka, kome su u prostorijama SPS-a prisustvovali od strane SPS-a Antić, Stojančić, Ilić i Dimčić, DS-ovci Stefanović, Andonov i Stamenković, te predstavnici URS-a Trajković, Cvetkovićeva i Janjić. Nezvanično, tada ništa nije dogovoreno, jer je URS ostao pri stavu da je blažena Arsićeva jedina sposobna da bude direktor Apoteke, mada i u tom stavu ima nekih pomaka (vidi okvir). I sad, šta? DS ne popušta, SPS se premišlja, a URS besomučno zove Beograd i traži zaštitu stranačke centrale. Dokle tako?

Igor Andonov– Nastali problem se mora rešiti, jer je odgovornost na Apoteci, i to ne samo zbog neusvojenog izveštaja, već pre svega zbog ničim izazvanog obraćanja javnosti direktorke Apoteke, u kome je ona upozorila građane da neće biti lekova zbog neodgovornog ponašanja odbornika. No, svaka javna reč mora da se zasniva na istinitim činjenicama, pa će i to biti jedan od razloga za njenu odgovornost – kaže predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković iz DS. On negira da će odlagati zakazivanje sednice dok se ova situacija ne reši, uz ogradu da o tome još nije doneta zvanična odluka stranačkih organa DS-a.

URS
BEZ ODGOVORA

Gradski odbor URS-a ni ovoga puta nije želeo da kontaktira sa novinama „Vranjskim“ i odgovori na sledeća pitanja vezana za temu smene direktorke Apoteke i koalicionih nerazumevanja tim povodom.
1. Održan je koalicioni sastanak na kome je bilo reči o zahtevu DS-a za smenu direktorke Apoteke Jasmine Arsić. Da li je G17 (URS) doneo neke zaključke po tom pitanju, i ako jeste, koje?
2. Da li se u G17 (URS)  razmišlja o mogućem novom kandidatu za direktora Apoteke iz redova vaše stranke?
3. Da li se po ovom pitanju kontaktira stranačka centrala i kakvi su njeni stavovi po ovom pitanju?
4. Da li G17 (URS) razmišlja o napuštanju vladajuće koalicije u Vranju u slučaju da ne može da izdejstvuje ostanak Jasmine Arsić na mestu direktora Apoteke Vranje?

Sličnog mišljenja je i zamenik gradonačelnika Igor Adonov, uz napomenu da je stav DS-a „vrlo čvrst“, te da „nema više nazad“, zbog svega što se dešavalo u Skupštini, a „najviše zbog u najmanju ruku neprimerenog ponašanja direktorke Arsić“.

– Nema ništa od izbacivanja G17 iz koalicije, niko nema takve planove. Ovde se isključivo radi o smeni direktorke Apoteke, i mi ćemo posle toga podržati novog kandidata G17 za to mesto. Nemamo potrebe da ubeđujemo bilo koga u bilo šta, ide se na glasanje, a tamo ko kako hoće. Ipak, mi tražimo smenu Arsićeve, i dogovor o tome, da se ne bi preglasavali – kaže Andonov, koji ovakav scenario vidi kao „jedini izlaz iz čitave situacije“.

SPS MEDIJACIJA

I dok URS uporno ćuti, zakopčan u sopstvenu samodovoljnost, SPS se nalazi na brisanom prostoru. Nedavno iskustvo sa smenom Zorana Velinovića, direktora „Skijališta“, kada je G17 svoj unutarpartijski problem prelio u koaliciju, pa na kraju i u SPS, u kome je došlo do podele po tom pitanju, opominje da je i Apoteka vruć krompir, od koga se može opeći.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar