Traži se izručenje optuženog za ratne zločine



Šemsi Nuhiju, bivši član Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rodom iz Preševa, uhapšen je u Švajcarskoj po srpskom zahtevu za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine, saopštilo je odmah nakon hapšenja švajcarsko Ministarstvo pravde. Portparol ovog ministarstva, Folko Gali, u šturom obraćanju medijima naveo je da je Nuhiju uhapšen za ratne zločine koje je počinio kao pripadnik OVK u vreme sukoba na Kosovu 1999, te da se uhapšeni usprotivio izručenju Srbiji.



Dok švajcarske vlasti razmatraju srpski zahtev za izručenje Nuhijua, obelodanjeno je da uhapšeni ima pravo žalbe u slučaju da Švajcarska prihvati zahtev Srbije što bi, inače, bilo u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji čiji su potpisnici obe države. Prema srpskom zahtevu za izručenje Nuhiju je srpski državljanin. Švajcarci su ustanovili da je poslednjih godina imao prebivalište u mestu Vevej u Švajcarskoj. Nije, međutim, imao državljanstvo te zemlje.

Beograd je optužio Nuhijua da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila tokom 1999. godine u Gnjilanu. Veruje se da je Nuhiju bio član grupe albanskih gerilaca koji su, navodno, „oteli oko 150 osoba i ubili blizu 50“ krajem sukoba na Kosovu 1999. godine, navode izvori AFP-a.



Prema nekim nezvaničnim informacijama, Nuhiju je, navodno, napustio Preševo sredinom 2000. godine od kada živi u Švajcarskoj. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je ubrzo zatim švajcarskim vlastima prosledilo predmet po kome se Nuhiju tereti za ratne zločine na području Kosovskog Pomoravlja.

 

TAKSISTI PREVOZILI ILEGALCE

Bekim R. (38) iz sela Bukurevac u opštini Preševo uhapšen je pod sumnjom da je izvršio krivično delo „nedozvoljen prelazak državne granice“ i „krijumčarenje ljudi“, saopštava Policijska uprava Vranje. On je, prema navodima policije, pod sumnjom jer je 13. aprila ove godne svojim taksi vozilom prevozio četiri državljana Pakistana koji su, utvrđeno je operativnim policijskim radom, ilegalno prešli državnu granicu između Makedonije i Srbije. Bekim je, navodi policija, navodno trebao da Pakistance preveze od Preševa do Bujanovca u čemu ga je efikasnom akcijom sprečila policija. Istražni sudija Osnovnog suda u Vranju odredio mu je pritvor do mesec dana, dok su Pakistanci, uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, privedeni istražnom sudiji Prekršajnog suda u Preševu koji je svoj četvorici izrekao kazne zatvora od deset dana, sa zaštitnom merom udaljenja stranaca sa teritorije Srbije u trajanju od godinu i po dana.
Zbog istog krivičnog dela policija je istražnom sudiji Osnovnog suda u Vranju privela Arsena B. (41) iz Subotice i Nasera A.S. (28), državljanina Palestine, pod sumnjom da se Palestinac dogovorio sa prvoosumnjičenim da ovaj njega i još tri državljana Palestine i Egipta preveze svojim taksijem od Preševa do Subotice, saopštila je policija. Arsenu B. određen je pritvor do trideset dana, a Palestincima i Egipćanima po deset dana zatvora, uz deportaciju i zabranu ulaska u Srbiju u periodu od 18 meseci.

NAPAD NA POLICAJCE

Policija u Vladičinom Hanu privela je Miodraga S. (54), iz sela Manajle u hanskoj opštini, zbog postojanja osnovane sumnje da je 19. aprila ove godine, u svom rodnom selu, prilikom postupanja policije po naredbi za privođenje na ročište u Osnovnom sudu u Vranju, drvenom palicom napao pripadnika policije, saopštava Policijska uprava Vranje. Sumnja se da je tom prilikom u napadu na policajca koji je zadobio lakše povrede učestvovala i Slađana S. (48). Miodragu je određen pritvor do osam dana, dok je protiv Slađane podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično delo „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

 

POD SUMNjOM NA ŠVERC PIVA I VINA

Zbog sumnje da su počinili krivična dela „krijumčarenje“ i „ometanje ovlašćenog službenog lica u vršenju poslova bezbednosti“ na području Bujanovca uhapšeni su Nenad S. (49) iz sela Ralja u opštini Smederevo, te Novica M. (46) i Mladen M. (43), obojica iz sela Gornje Korminjane u opštini Kosovska Kamenica, saopštava Policijska upravaVranje. U saopštenju se kaže da su navedene osobe 14. aprila ove godine pokušale da ilegalno, koristeći dva traktora, prebace na područje Kosova i Metohije veću količinu piva i vina. Policija ih je uhvatila na delu, a oni su, s ciljem sprečavanja intervencije policijskih službenika, na seoskom putu kod sela Končulj preprečili kolsku prikolicu. Policajci su uspeli da prikolicu brzo uklone i spreče bekstvo osumnjičenih. Policija je celokupnu količinu alkohola privremeno oduzela, dok je istražni sudija privedenima odredio pritvor do osam dana. Svoj trojici osumnjičenih je zbog kršenja Uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema Kosovu i Metohiji sudija Odeljenja Prekršajnog suda u Bujanovcu izrekao novčane kazne od 150.000 dinara.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar