Stari dani u Pirotu



Dugalić, Janjić, Djurović, Bandović, Bandović

„Stari dani“, predstava Pozorišta „Bora Stanković“, u adaptaciji i režiji Nebojše Dugalića, uvrštena je u zvaničnu selekciju 47. Festivala „Joakim Vujić“ koji će, u organizaciji Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, biti održan od 14. do 21. maja u Narodnom pozorištu u Pirotu



 



DugalićU predstavi koja je urađena po motivima pripovedaka Borisava Stankovića igra 18 glumaca, a u vodećim rolama pojavljuju se Ljubomir Bandović, Dragan Marjanović, Kristina Janjić, Dragan Stanković i Nenad Nedeljković.

Selektor ovogodišnjeg festivala Božidar DjUROVIĆ, upravnik beogradskog Narodnog pozorišta, o ovogodišnjem izboru kaže:

– Program ovogodišnjeg „Joakima“ biće presek najboljih ostvarenja u teatrima Srbije, van Beograda i Vojvodine, a nažalost i bez predstava iz Prištine.

KRAJ SUŠE

JanjićS obzirom na to da je vranjski teatar ranijih godina učestvovao na gotovo svim domaćim pozorišnim festivalima, a onda je nastupio period neučestvovanja, interesovalo nas je kako ovaj poziv tumači Nebojša DUGALIĆ.

– Ovo je veliko priznanje za ceo ansambl predstave, ali i pozorišnu javnost u Vranju jer posle dužeg vremena vranjski teatar se pojavljuje na jednom domaćem festivalu. Vranje ima sreću što je Bora Stanković potekao odavde i njegovi tekstovi unapred izazivaju određenu vrstu pažnje. Tu dragocenost treba negovati – veruje Dugalić.

A Ljubomir BANDOVIĆ učešće na festivalima i dešavanja „s one strane pozornice“, ne shvata baš tako idilično. Navodeći da tu, po njemu, ima stvari koje itekako treba kritikovati, kaže:

– Učešće vranjskog pozorišta na „Joakimu“ u Pirotu vidim kao višestruku korist, kako za ovaj teatar, tako i za sam grad Pirot. Ovakvi kulturni događaji su potvrda da nije samo Beograd Srbija.  Ipak, moram da naglasim da je velika šteta što predstave dođu, odigraju se i vrate se kućama. Retko ko, osim žirija i tamošnje publike, vidi ceo festival. Hoćemo i mi da vidimo šta drugi rade, jer je smisao festivala upravo u susretanjima i razmeni iskustava. Takva situacija traje već nekoliko godina, sve se nešto nema para… Mogu lepo, onda, da sednu selekcija i žiri, porazgovaraju i odluče ko je pobednik, jave to pozorištima i lepo. A ne ovako, trošak ni zašta. Javašluk.

DjurovićKristina JANjIĆ, koja je za ulogu u ovoj predstavi dobila priznanje za najbolju glumačku kreaciju na poslednjim 30. Borinim pozorišnim danima, pored toga što ističe da joj je ovo jedna od najdražih uloga, očekuje i da će se predstaviti u najboljem svetlu. Tvrdi da ne razmišlja o nagradama i da je veliki uspeh i samo učešće.

– „Joakim“ je jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala van Beograda, tako da je i ove godine konkurencija izuzetno jaka. Verujem da je selektor Djurović imao težak zadatak da odabere sedam predstava od preko dvadeset, koliko je bilo prijavljeno. Na festivalima nikada ne možete biti sigurni šta vas očekuje jer sve to zavisi od selektora, produkcije, konkurencije… Moraju se složiti sve kockice – smatra Janjićeva.

STARA SLAVA

Bandović dodaje da njemu lično nikada neće biti jasno zašto Pozorište „Bora Stanković nikada nije bilo suštinski podržano od strane onih koji su izabrani za tu stvar.

– Kulturna institucija koja u kontinuitetu već sto i kusur godina „pBandovićroizvodi“ i biva nagrađena za svoja dostignuća treba da ima bolji tretman od trenutnog. S druge strane, ni u jednoj profesiji se ne može večno živeti na krilima stare slave već se mora uvek iznova dokazivati i postavljati pred sebe sve teže zadatke – direktan je Bandović.

Što se tiče njegove uloge i očekivanja vezanih za „Stare dane“ na „Joakimu“, Bandović ističe da nikada ne procenjuje predstave u kojima igra, a pogotovo ne svoje uloge.

– Program u Pirotu je raznovrstan, nema sličnih predstava, od klasika naše i svetske dramaturgije do inscenacije književnih dela. Deluje mi zanimljivo. Mislim da „Stari dani“ imaju blagu prednost u tom smislu što je Nebojša Dugalić prvi put objedinio nekoliko Borinih književnih dela i to stavio na scenu, čime se publici pruža prilika da Boru vidi kao nikada do sada – smatra ovaj glumac.

Dugalić je radeći na ovoj predstavi, kako kaže imao na umu mogućnost da ona gostuje i na drugim scenama i da u bilo kojoj sredini Bora zvuči univerzalno.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar