Spontano i prirodno



Navikavamo se na Stefanov ritam, Vuk je brižan brat

Sada samo noću sisa, danju pije mleko. Prehranjivala sam ga od samog početka, a od pre dve nedelje intenzivnije, naročito danju



 



Vuk je brižan bratBiljana i Nebojša Jeftović imaju dva sina – četvorogodišnjeg Vuka i četvoromesečnog Stefana. U kući se još uvek ustaljuje dinamika spavanja, hrane i šetnje prema potrebama malog Stefana, koji je u tom pogledu nepredvidiv.

– Verujte mi, uopšte nije lako. Prva dva i po meseca je non stop plakao. Noću ne spava. Nekih desetak dana je spavao noću od devet uveče do šest sati ujutru. Pa je počeo opet da se budi noću jer se danju naspava, spava i po dva do tri puta dnevno. U šest je već budan i raspoložan za priču i presvlačenje – kaže Biljana (24) koja se porodila u Nišu:

– Do petog meseca je trudnoća bila normalna. U petom mesecu sam otišla na održavanje trudnoće, i prvog januara sam se porodila u Nišu. Nisam mogla da se porodim ovde jer je porođaj je počeo dosta ranije, plod sam nosila nisko i počela naglo da se otvaram u šestom mesecu– kaže mama Biljana.

BUREK U SNOVIMA

Trudnoće sa oba sina su bile, prema Biljaninim rečima, planirane zbog razlike u godinama.

– I prvu i drugu trudnoću fantastično sam iznela. Nije bilo ni povraćanja ni mučnine. Razlika je baš onakva kakva i treba da bude – ni velika ni mala. Pošto smo moj suprug i ja sami sa decom, potrebna je ta razlika da bih mogla da „izađem na kraj“ sa njima – smeje se Biljana.

Navikavamo se na Stefanov ritamPorođaj sa Stefanom je prošao u najboljem redu, iako je Biljana iz navedenih  razloga morala u Niš.

– Otišli smo tamo oko trinaest časova. Nakon obavljenih pregleda su me porodili. Porođaj se, i sa Vukom i sa Stefanom, odvijao prirodnim putem. Da ne treba da se nose bebe rodila bih još deset – samouvereno će Biljana.

Naša sagovornica priznaje da je veliki gurman, a strast prema jelu bila je pojačana tokom trudnoće:

– Volim da spremam i da probam hranu. Takva sam bila i u trudnoći. Kafe mi nisu smetale. Pušila sam po tri cigarete dnevno. Nisam strastveni pušač, ne pušim više od četiri cigarete dnevno. Noću mi se strašno jeo burek. Sada ga ne jedem ali u trudnoći, naročito u poslednja dva meseca, nisam mogla da odolim. U prvoj trudnoći su mi se strašno jela punjena pileća prsa. Dešavalo mi se i to da mi se jede i ono što vidim, pa kupim i donesem kući ali ne mogu da pojedem sve, pa onda bacim – priznaje Biljana.

– Nema nikakve dijete. Imam dobar metabolizam. Baš jedem, ali me deca izmore u toku dana pa se to potroši. Nisam vežbala tokom trudnoće. U prvoj trudnoći sam se ugojila dvanaest, u drugoj devet kilograma. I nemam predrasude. Deca moraju da se rode. Šetala jesam, radila sve po kući, ali nisam vežbala. Ja sam prvi put to videla u Beogradu, vežbe za trudnice, disanje i slično – kaže Biljana.

VRANjSKO PORODILIŠTE
KAO HOTEL PROMAJA

– Na Ginekološkom odeljenju uslovi su strašni, a posebno sam nezadovoljna radom i ponašanjem sestara. Bila sam tokom zime na održavanju trudnoće ovde u Vranju. Morala sam da se pokrijem sa tri ćebeta i dva jorgana da bi se ugrejala jer duva sa svih strana. Mogla sam da izađem i da se ne vratim, a da niko ne primeti. U Nišu je totalno drugačija priča. Tamo se spavaćice menjaju svaki dan. Možeš da se tuširaš svakog dana jer ima stalno tople vode. Od posteljine tražiš sama sve što ti treba. Postoji i obezbeđenje i ne možeš ni ti ni bilo ko da uđe i izađe kad hoće. Sestra ti nakon vizite  ispriča sve što je vezano za bebu i nakon toga potpisom  potvrđuješ da si ti tog dana obavešten šta je sa tvojim detetom – kaže Biljana

Kada je došla iz porodilišta, naša sagovornica  nije mnogo razmišljala o tome kako će da okupa bebu, kao će je hraniti, već je pustila da sve ide svojim tokom.

– Kada sam se porodila sa prvim detetom, nedelju dana mi je pomagala Sa Stefanom radim sve sama. Ponavljaš ono što znaš. Nemam strah. To je mladost. Ne shvataš sve ozbiljno. kad si sam prinuđen si da znaš mnogo više stvari nego kad su ti tu mama i tata – govori Biljana dok lagano skida odeću malom Stefanu i menja pelenu.

– I tokom prvog kupanja je bio miran. I sad voli da se kupa. Problem je kad počnemo da se oblačimo. Imali smo i problem sa sobnom temperaturom prilikom kupanja, jer je morala biti kao u majčinom stomaku, otprilike oko 30 stepeni, pošto je pre nego što smo ga doneli bio u inkubatoru nekoliko dana. Hteli smo da se pogušimo. Zamisli da ga nosiš,  dojiš, kupaš na 32 stepena. Strašno je bilo sve do drugog meseca – seća se Biljana.

Biljana je tokom trudnoće mogla da računa isključivo na podršku muškog dela porodice.

– Najveću podršku sam imala od supruga, a od oca naročito. On je tokom trudnoće i tokom porođaja bio sa mnom, jer je suprug morao da ostane sa Vukom.

Kada je ishrana bebe u pitanju, Biljana smatra da se treba prilagođavati detetu i njegovim potrebama.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar