„Galeb“ je obezbedio samo dva posla



Galeb grupa je morala da zna šta kupuje

Aktuelno stanje je teško, ne i bezizlazno – „Galeb grupa“ krajem prošle godine bila upozorena da popravi poslovanje „Zavarivača“ – Ako dubioza postoji, onda je to plod rada tadašnjeg menadžmenta koga je imenovala „Galeb grupa“ – Restrukturiranje ili stečaj, odluka je na Ministarstvu ekonomije i izvan je mojih ingerencija



 



Galeb grupa je morala da zna šta kupujePosle decembarskog poništenja ugovora o kupoprodaji 63 odsto kapitala vranjskog „Zavarivača“ sa konzorcijumom koji je predvodila „Galeb grupa“ iz Šapca, Agencija za privatizaciju je sredinom marta 2011, na kraju četrdesetodnevnog štrajka zaposlenih, za državnog zastupnika kapitala u vranjskom preduzeću postavila Dragana IGIĆA iz Niša. Ovaj mašinski inženjer izabran je za čoveka koji bi u momentu teške agonije po nekada uzornu firmu metalskog kompleksa trebalo da pomogne da se stvori osnova za nalaženje izlaza iz gotovo bezizlazne  situacije.

Igić neposredno nakon dolaska u Vranje nije želeo da govori za medije pre nego što skenira situaciju u preduzeću, iako su se, shodno Pravilniku Agencije o postupanju lica koja obavljaju poslove privremenog zastupnika kapitala, njegovi prioriteti otprilike znali – sazivanje Skupštine akcionara koja će izabrati nove organe upravljanja, budući da je šabačka „Galeb grupa“, raskidom ugovora o kupoprodaji, izgubila vlasnička prava nad vranjskom firmom. Potom, sve ostalo. Igić je odmah prionuo na posao. Danas već ima nekakvu sliku o perspektivama „Zavarivača“.

Vranjske: Gospodine Igiću, kakvo je trenutno ekonomsko-finansijsko stanje u „Zavarivaču“?

PROFIL

Rođen 1957. Godine 1986. diplomirao na Mašinskom fakultetu u Nišu. Ima veliko iskustvo u rukovođenju. Od 1987. do 2001. godine radio u niškoj metalskoj industriji MIN DD – „Specijalna vozila“ gde je prošao celokupan rukovodilački ciklus – od tehnologa, preko šefa proizvodnog odeljenja do direktora preduzeća. Od 2001. komercijalni je direktor u niškoj firmi „Pelikan print“, a od 2002. do 2004. menadžer dilerske jedinice „Mercedes Benza“ za SCG. Od 2004. do 2008. radio je, najpre, kao tehnički, a zatim i generalni direktor preduzeća IKON d.o.o. Niš. Pre dolaska u „Zavarivač“ vodio je nišku firmu „Metalna industrija opreme specijalne namene“ d.o.o. Godine 1996. u Madridu dobio nagradu „Best trade name“ za rezultate postignute u MIN-u. Ima dobre poslovne kontakte u zemlji i svetu. Govori engleski.  

Igić: Aktuelno stanje je teško, ali ne i bezizlazno. Trenutno se konsoliduje rad same firme. Istovremeno, ugovoreni su novi poslovi. Postoji određeno interesovanje kod stranih kupaca i do sada smo imali posete nekih zainteresovanih inostranih firmi. Takođe, ovih dana očekujemo dolazak još jednog potencijalnog partnera iz Nemačke.

STANjE NIJE BEZIZLAZNO

Da li je u međuvremenu, otkad ste došli, održana Skupština akcionara i jesu li izabrani novi organi upravljanja?

– Od mog dolaska, u roku od tri nedelje, formirana je nova Skupština akcionara. Izabran je i Upravni odbor i imenovan vršilac dužnosti direktora u skladu sa Zakonom o privatizaciji i odlukama Agencije za privatizaciju. Na mesto v.d. direktora postavljen sam ja.

Da li je popisana imovina i kakva je njena struktura?

– Po Zakonu o privatizaciji postoji obaveza popisa imovine subjekta privatizacije nakon raskida Ugovora o privatizaciji i ona je urađena. Izveštaj o tome dostavljen je Agenciji. Struktura imovine je kompleksan pojam i pokriva pokretnu i nepokretnu imovinu koja se izražava kroz finansijske izveštaje.

Kakva je situacija sa sudskim sporovima po tužbama radnika i poverilaca, kao i po tužbama „Zavarivača“ protiv dužnika?

– Sudski postupci su jedan podrazumevajući pojam u funkcionisanju svakog preduzeća. Postoje postupci protiv nas, a i mi vodimo postupke protiv pojedinaca i firmi. Mislim da je vrednost sudskih sporova protiv naših dužnika veća negoli naših poverilaca prema nama.

Da se vratimo na period pre Vašeg dolaska. U „Galeb grupi“ su navodno bili iznenađeni odlukom Agencije da poništi privatizaciju „Zavarivača“?

– Zaista ne mogu komentarisati očekivanja ili postupke pojedinih kompanija i njihovih rukovodstva. Međutim, „Galeb grupa“ je krajem prošle godine bila upozorena da popravi poslovanje „Zavarivača“.

Koliko je realno da su u „Galebu“ pre kupovine vranjskog preduzeća bili neinformisani u pogledu poslovne klime koja vlada u „Zavarivaču“ i da su im „u startu bili poremećeni veliki planovi“, kako je to za interni list šabačke kompanije nedavno izjavio njen predsednik Radoslav Veselinović?

– Ne mogu da dam neki posebni komentar na ove tvrdnje. Poslovanje preduzeća se vidi iz finansijskih izveštaja i na osnovu njega je moguće proceniti vrednost preduzeća koje se kupuje.

Da li su tačni finansijski podaci o zatečenoj „dubiozi u Zavarivaču“ od preko 3 miliona evra, kako to u pomenutom intervjuu tvrdi Veselinović?

– Ne znam šta to znači „dubioza od preko 3 miliona evra“?! Pod koju ekonomsku kategoriju to može da se podvede? Ako ona postoji, onda je to plod rada tadašnjeg menadžmenta koga je imenovala „Galeb grupa“.

Da li su tačne tvrdnje gospodina  Veselinovića o tome da su ulaganja „Galeba“ u nove tehnologije, opremu i kadrove u „Zavarivaču“ navodno iznosila oko 5 miliona evra?

– Baš trenutno sagledavamo ulaganja „Galeb grupe“ u „Zavarivač“. Trenutno u halama preduzeća postoji neka oprema ove kompanije koja nije vlasništvo „Zavarivača“, već se rentira od strane „Galeb grupe“, pa se s toga ne može smatrati trajnim ulaganjem. Sama cifra ulaganja je isuviše velika, jer bi značila ulaganje od preko 10.000 evra po radniku.

Da li je „Galeb grupa“ zaista isplaćivala zaostale zarade i povezivala radni staž radnicima?

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar