Urbano na platnu



Ana Nedeljković, Dejan Stošić, Marija Trajković, ,



U Galeriji Narodnog univerziteta trenutno izlaže bosanski umetnik Danijel Babić.

Pročišćena linearnost, koja odlikuje Danijelov slike, i čista polja boje su sredstvo i način da se sublimno izrazi duhovita ideja ali i da se pronikne u karakterističnu urbanu atmosferu. Portreti, aktovi, figuracijske kompozicije, bilo da su transponovani iz svakodnevnih situacija ili da su citirani iz inventarijuma savremene ikonografije, najčešće stripovske provinijencije, uvek su jasno ovovremenski određeni. Takve slike u svojim motivima  poseduju snažni metaforički naboj – kaže kritičar Sava Stepanov.



Babić  je završio Srednju školu za grafički dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu, a diplomirao je na Višoj školi za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu i na Odseku za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Specijalne nagrade za slikarstvo na 6. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2000) kao i Priznanja za uspešno predstavljanje (2003) internet magazina za savremenu likovnu umetnost Art magazin. Danijel je u periodu od 1995. godine do danas izlagao na oko 40 samostalnih izložbi.

Izložbu možete pogledati do kraja meseca. 

 

IZLOŽBA FOTO KLUBAAna Nedeljković

Zelene fotografije

Ovogodišnjoj akciji obeležavnja Dana planete Zemlje, 22. aprila, čiji je pokrovitelj već više od četrdeset godina UNESKO, priključili su se i članovi Foto kluba koji od januara postoji pri Američkom kutku.

Dragan DEJANOVIĆ, osnivač i voditelj kluba, navodi da se ovaj dan obeležava u 175 država uz učešće više od 500 miliona ljudi, i da su izložbu organizovali jer su želeli da daju svoj doprinos ovoj plemenitoj ideji.

Dejan Stošić– Ove godine slogan je Milijarda zelenih dela i imajući to u vidu pozvali smo svoje članove ali i sve ostale Vranjance, da nam dostave svoje fotografije. Javilo se njih 18, sa 35 fotografija. Posetioci su na otvaranju svojim glasovima odlučili ko će biti pobednici, a foto klub im je obezbedio male nagrade – kaže Dejanović.

Marija TrajkovićDodajući da je u projekat foto kluba uložio dosta truda i energije, Dejanović ističe i pomoć koju su dobili od Pamele Krid, profesorke Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je angažovana od strane američke ambasade da pomaže ovakve akcije.

– Članovi foto kluba se redovno sastaju, a ja sam napravio i malu publikaciju o fotografiji, jer se njome bavim već desetak godina. Juna ćemo organizovati svoju prvu zvaničnu izložbu kada će moći da se vidi i šta su sve naši članovi naučili, odnosno koliko su usavršili ono što već znaju – kaže Dejanović.

ANA NAJBOLjA

Prvu nagradu za najbolju fotografiju dobila je Ana NEDELjKOVIĆ,  drugu Dejan STOŠIĆ a treću Marija TRAJKOVIĆ.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar