Ministar je obećao



Novica Tončev, Čeka se konkurs: Dulić, I dalje bez investitora: Vlasinsko jezero

Projekat najpre nije prošao jer za njega niko nije lobirao. Međutim, ministar Dulić obećao je da će se lično zauzeti da se problem što pre reši



 



I dalje bez investitora: Vlasinsko jezeroIako je Vlasina još krajem 2005. proglašena za predeo izuzetnih odlika, što podrazumeva očuvanje prirodnih vrednosti i njihovo racionalno korišćenje, njene turističke potencijale   i kapacitete čini se kao da jedino prepoznaje Evropska Unija (EU), koja je Vlasinu svrstala u svetske turističke mape. Projektom „ Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave“ , koji finansira Evropska Unija, Vlasina je prepoznata kao mesto pogodno za razvoj sportskog i zdravstvenog turizma i u tu svrhu EU je uradila studiju izvodljivosti koja je rađena godinu i po dana,  završena je početkom 2010. i obuhvata izradu kanalizacionog prstena, izradu vodovodnog sistema pijaće vode, putne i komunalne infrastrukture i elektro instalacije. Po toj studiji za Surdulicu je predviđeno 24, 9 miliona evra, a EU je spremna da odmah izdvoji 50 posto sredstava pod uslovom da postoji još jedan sufinansijer.

UOZBILjITE SE

Međutim, radovi još uvek nisu ni blizu početka. Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica, nedavno se u Beogradu sastao „u četiri oka“ sa Oliverom Dulićem, ministrom za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, na kojem se razgovaralo o načinu rešavanja ovog problema:

– Ministar mi je rekao da ovaj projekat nije prošao jer za njega niko nije lobirao u njegovom Ministarstvu. Međutim, Dulić mi je obećao da će se lično zauzeti da ovaj projekat ipak dobije podršku vlade čim budemo aplicirali na konkursu za razvoj  lokalnih samouprava, koji bi trebalo da bude otvoren kroz petnaestak dana – otkriva Tončev.

Novica TončevU Ministarstvu nismo uspeli da saznamo detalje Dulićevog razgovora sa Tončevim. Ministrov šef kabineta Srđan Jovičić, bio je neprimereno jezgrovit:

– Dajte, uozbiljite se! Odakle vam ideja da bih vam rekao o čemu su razgovarali – rekao nam je on, a slično je reagovao i Momčilo Arbutina, ministrov savetnik za odnose sa medijima:

– Nemamo običaj da dajemo informacija sa razgovora u četiri oka!

Ipak, ovaj sastanak predstavlja primetan pomak u odnosima Dulića i prvog Čeka se konkurs: Dulićčoveka Surdulice, koga je ministar zaobišao priliom posete ovom gradu prošlog meseca.

Zoran Mitić, zamenik predsednika opštine smatra da je za sve najbolje da vlada bude glavni partner i sufinansijer radova na Vlasini:

 – Iako ne postoje konkretni uslovi, najbolje je da to bude Vlada Srbije jer to EU vidi kao vid garancije za ostvarenje projekta. Od svih radova predviđenih projektnom dokumentacijom  prioritet je kanalizacioni prsten, čija je vrednost izgradnje procenjena na  8, 3 miliona evra i obuhvata dve fabrike za prečišćavanje vode i kanalizacioni kolektor.

Opština ima spreman projekat koji je 2009.  uradio Građevinski fakultet Niš, objašnjava Mitić, i on je poslat Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

– Projekat je stigao u Ministarstvo ali povratnog odgovora nema do dan-danas. Ministar Oliver Dulić do sada je davao samo štura saopštenja u kojima kaže da to ne zavisi od njegovog Ministarstva, već od Vlade Srbije koja odobrava sredstva – kaže zamenik predsednika opštine.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar