I mi brinemo za narod



Sami na izbore: Stajić, Suočavanje sa zakonom: Nedeljković

Nije čudo što su zainteresovani krenuli da prave ovdašnje odbore manjih i do sada Vranju nepoznatih stranaka, u pokušaju da preko popularnosti partijskih lidera dosegnu do odborničkih mandata, posle čega su, iskustvo kazuje, svi raspleti mogući



 



Na vranjskoj političkoj sceni ovih dana na delu je još jedan doskora nepoznat fenomen – novi stranački odbori niču kao pečurke posle kiše. Sve one snage koje u već etabliranim, bilo vladajućim ili opozicionim strankama, nisu našle svoje mesto, rešile su da pokrenu i sopstveni politički biznis, pa smo svedoci rađanja jedne sasvim nove političke elite, do sada, doduše, još nejasnih moći i uticaja na stvarnost. Posle formiranja Narodne partije Maje Gojković, čije se postojanje u Vranju meri godinama, tu su odskora i odbori Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) ministra Rasima Ljajića, Pokreta socijalista bivšeg julovca aleksandra Vulina, Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, dok su neki odbori, kao DHSS pokojnog Vladana Batića, stigli već i da nestanu sa političke scene.

REGIONI I AMBICIJE

Odbor Narodne partije Maje Gojković spada u starije na teritoriji grada. Čim sa svojom G.G. RIV („Regioni i Vranje“) nije uspeo da prođe u lokalni parament na izborima 2008. godine, Goran Stanković, nekadašnji kandidat za gradonačelnika SRS, a onda zamenik gradonačelnika, odlučio je da potraži novo partijsko uhlebljenje. Maja Gojković imala je, osim njemu sličnih ideje, i zajedničku radikalsku prošlost, pa je nekako bila i prirodan Stankovićev izbor. On je danas predsednik Gradskog i Okružnog odbora NP i član Uprave Ujedinjenih regiona Srbije, organizacije koja je praktično na istim ideološkim pozicijama na kojima je Stanković sa RIV-om bio daleko pre njih. Prema njegovim rečima, NP danas u Vranju ima oko 600 članova.

Suočavanje sa zakonom: Nedeljković– Da smo ostali RIV, imali bismo danas oko 1.600 članova, ali i dalje radimo na tome. Mora se pri tom imati u vidu da smo mlada partija, koja tek radi na izgradnji sopstvene infrastrukture. Mi se samofinansiramo, nemamo nikakvu potporu, pa i iz tog razloga sve ide teže i sporije. Ipak, zadovoljni smo dosadašnjim učinkom – kaže Stanković.

Vranjski odbor Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme drugi je po redu pokušaj da se ova stranka „zapati“ u Vranju, i za sada, kažu pokretači ove ideje, čini se potpuno uspešan. Odbor JS-a u Vranju je osnovan septembra 2010. godine, a za predsednika je izabran Nenad Antić. Potpredsednik odbora Dejan Manić kaže da stranka trenutno ima oko 1.000 članova, a njih 20 je u Gradskom odboru. JS u Vranju ima prostorije, tehničkog sekretara, sve infrastrukturne preduslove za dobar rad. Trenutno su zauzeti formiranjem mesnih i resornih odbora, kao i pravljenjem predizbornog programa.

– Imamo jači socijalni program od bilo koje stranke. Srbija je videla kako to radi u Jagodini – borba protiv bele kuge, besplatan prevoz za đake i penzionere, pomoć romskoj populaciji… – kaže Manić, poznat kao nekadašnji kadar G17 koji je bio i prvi direktor Skijališta „Besna Kobila“.

Stomatolog Aleksandar Stajić prvi je predsednik vranjskog odbora  Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića. U prostorijama stranke u TC „Bazar“ u Vranju ima nekoliko slika sa akcija koje je partija, ovde  osnovana novembra prošle godine, do sada odradila. SDPS za sada računa na oko 600 članova, a u odboru ima devet ljudi. Stranka još nije završila formiranje mesnih odbora, ali očekuje brzo okončanje tog posla.

Sami na izbore: Stajić– Gledamo da su naši članovi pošteni ljudi. Preko 90 odsto njih nikada do sada nije bilo politički aktivno. Planiramo da uđemo u vlast, a pripremamo samostalni izborni nastup. Nama je najbitnija socijalna pravda, i prvi cilj nam je da smanjimo društveno raslojavanje – kaže Stajić.

  Ako je razumljivo da se u Vranju formiraju odbori manjih stranaka republičke vladajuće koalicije, u nadi da bi na tom talasu i lokalni politički pregaoci mogli da nađu svoje mesto u vranjskoj stvarnosti, pomalo čudi formiranje duboko opozicionih stranaka, kao što je to Pokret socijalista Aleksandra Vulina. Doskorašnji SPS-ovac Žika Nedeljković šef je Inicijativnog odbora PS za Vranje, i to od kraja januara ove godine. Inicijativni odbor u Vranju ima 15 članova, a stranka ovde oko 400 pristalica sa pristupnicom. Sa sloganom „Srbijo, probudi se“ Vulinovi socijalisti učestvovali su na mitinzima opozicije u Leskovcu i Beogradu, mada Nedeljković tvrdi da između PS i SNS ne postoji koalicioni sporazum, već samo dogovor o predizbornom zajedničkom nastupu.

– Za sada sa vranjskim naprednjacima nismo imali drugu saradnju, ali verujem da će je biti. Sve naše aktivnosti usmerene su ka ulasku. Ovo je stranka za sve, ali ne i za svakog. Ne želimo po svaku cenu do birača, i ne trebaju nam iskompromitovani ljudi. Svi oni koji su do sada obmanjivali građane, treba da se suoče sa zakonom – kaže Nedeljković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar