Skauti su najmasovnija organizacija



U Vranju pokret izviđača postoji ravno sto godina, a kroz mešoviti odred „Zavičaj 1093“, koji ima tradiciju dugu četrdeset godina, prošlo preko 4.000 ljudi, od osnovaca do penzionera. Trenutno imaju 180 članova, a posebno su ponosni na svoje planinke i brđanke. Odred od 2004. godine vodi Jovan Kocevski.



Zbog čega ste ponovo aktivirali ovaj odred?

– Samo sam nastavio četrdesetogodišnju tradiciju odreda čiji sam član od 1975. i sa kojim sam prošao sve kategorije i dužnosti i osvojio sva priznanja Saveza izviđača Jugoslavije. Odred sam aktivirao kada su gradske vlasti naložile da iselimo svoju opremu iz podruma zgrade Načelstva. Prošlu godinu smo završili sa 51 akcijom, 104 dana aktivnosti od kojih 59 pod šatorima i kroz sve to je prošlo preko 1.500 učesnika.



Izviđači su ranije bili vrlo popularni, a danas nema mnogo interesovanja za taj pokret. Kako to objašnjavate?

– Izviđači ili skauti su u svetu najprepoznatljivija i najmasovnija organizacija. Tranzicija u kojoj smo se našli nije mogla da mimoiđe ni nas. Svetska skautska organizacija se na vreme prestrojila i ponudila neke nove sadržaje shodno sadašnjem trenutku, a mi smo usred tog posla. Nije nam lako, ali smo svesni da i pored toga imamo najbrojnije članstvo i snagu da u veoma kratkom roku pokažemo naše potencijale. Sama činjenica da u Vranju izviđaštvo nikad nije zamrlo, za razliku od nekih većih centara u Srbiji, daje nam za pravo da razmišljamo da smo na pravom putu.

U sastavu vašeg odreda nalazi se Balkanski skautski centar, u selu Jovac. Kako ste došli na ideju da organizujete ovaj centar i koje aktivnosti ste tu predvideli?

– Od trenutka kada smo se našli na tržištu ideja, u trci za pronalaženje sredstava za nesmetani rad i opstanak, opredelili smo se da idemo u pravcu tzv. održivog razvoja. Dakle, osmislili smo način na koji možemo kroz sopstveni rad da finansiramo aktivnosti članova, a da ne zavisimo od dobre volje gradskih moćnika ili donatora. Balkanski skautski centar je osmišljen kao mesto okupljanja izviđača celog Balkana gde će se vršiti edukacija i razmena iskustava i kroz radne kampove ostvariti neophodna sredstva za opstanak čitave ideje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar