Sami svoji donatori



Igor Andonov

Među 13 pravnih lica koja su donirala „centralnu” Demokratsku stranku nema ni jednog sa juga Srbije, dok ih među fizičkim licima, dakle običnim ljudima, od ukupno 60 „prijavljenih“,  ima čak troje



 



Igor AndonovSve stranke u Srbiji, a računa se da ih u ovom času ima najmanje 78, moraju, po zakonu, do 27. aprila da predaju Agenciji za borbu protiv korupcije spiskove svojih donatora, bilo da su to firme ili pojedinci. Firme mogu donirati neku stranku do 4,3 miliona godišnje, dok svaki pojedinačni prilog veći od 6.000 dinara mora biti poimenično ubeležen. Do danas, gro partija ispunio je ovu zakonsku obavezu, ali je samo Demokratska stranka ove podatke i obznanila javnosti, na svom zvaničnom sajtu. A podaci, pečatirani i revizionisani, u najmanju ruku su, reklo bi se, čudni. Naime, među 13 pravnih lica koja su donirala Demokratsku stranku nema ni jednog sa juga Srbije, dok ih među fizičkim licima, dakle običnim ljudima, od ukupno 60 „prijavljenih“ ima čak troje. No, govore li vam nešto imena Boris Todorov i Rade Stojnev iz Bosilegrada i Miomir Marković iz Surdulice? Prva dvojica su DS donirali sa po 6.500 dinara, dok je ovaj treći bio najizdašniji, pa „pustio srce“ za 9.000 dinara.

BEZ OZBILjNIH IGRAČA

Beznačajne su to sume, naravno, a koliko je izveštaj stvaran pokazuje i činjenica da je od 60 „običnih“ a ubeleženih donatora stranke čak njih 35, ili više od polovine, iz Negotina, dok je, recimo, DS donirala jedna jedina osoba iz Beograda! Pravo pitanje je, međutim, zašto na spisku donatora DS-a nema ni jednog ozbiljnijeg igrača iz Vranja ili okolnih mesta, kada se zna kome je sve i šta ta stranka učinila – od najobičnijeg zaposlenja, preko direktorskih mesta do investicionog prostora? No, ni jedan čovek, ni jedna firma, niko se nije setio da ih za uzvrat časti sumom makar dinar većom od 60 evra. Neobično, neverovatno ili, moguće, sasvim realno stanje stvari?

Prema zvaničnim dokumentima vranjskog DS-a, u 2010. godini stranka je od članarina prikupila ukupno 10.911 dinara, dok su donacije dostigle cifru od 87.000 dinara. Mesečno, to je oko 800 dinara od članarina i oko 7.000 dinara donacija, što će reći da gotovo i nije vredno pomena. Pa kako se onda DS u Vranju finansira? Šef vranjskog odbora stranke Goran Stefanović kaže da se ova stranka u Vranju izdražava od članarina, koje su dvojake – 100 dinara mesečno za obične članove i 300 dinara za funkcionere. Uz to, ovi potonji imaju statutarnu obavezu da pet odsto plate redovno uplaćuju u stranačku kasu, što je i glavni stranački prihod, ali se ne može računati u donaciju, jer je reč o stranačkoj obavezi prihvaćenoj pri stupanju na neku funkciju. Prema Stefanoviću, ovako sakupljen novac dovoljan je da podmiri osnovne potrebe stranke, kao što je zakup prostorija, za koje odvajaju 500 evra mesečno, telefon, struju, vodu…

– Nažalost, realnost je takva da ljudi nemaju višak novca, a i kad ga imaju, usmeravaju ga u neke druge aktivnosti. No, mi nikada nismo i nećemo vršiti pritisak ni na koga i ni na koji način u smislu nekakavog „stranačkog harača“ – jasan je Stefanović.

DONATORI

Cvetko Simonović                                6.000
Ljilja Radosavljević                           6.000
Valerija Ristić                                  6.000
Snežana Mišić                                    5.000
Mira Malinić                                      4.000
D. Aleksandar                                       6.000
M. Branimir                                          6.000
N. Ninoslav                                           5.000
J. Goran                                                  5.000
M. Grujić                                                5.000
Ivica Disić                                          6.000
Ivan Trajković                                      6.000
M. Krstić                                               6.000
A. Grujić                                                 2.000
L. Cvetković                                           5.000
D. Nacković                                            5.000
M. Djorić                                                3.000

Iako je Demokratska stranka jedinstveno pravno lice, situacija je i ovde, kao i u svemu ostalom u Srbiji, prilično komplikovana. Naime, DS praktično ima jedan centralni račun stranke, na koga se i odnose u uvodu navedeni podaci, a stranački odbori imaju praktično podračune, mada su zasebna pravna lica. Nešto kao posebna pravna lica sa zavisnošću od glavnog računa. Tako, ako na primer leskovački DS upadne u neku krizu, poverioc automatski ima mogućnost da skine pare sa recimo vranjskog, ili valjevskog računa. Situacija, dakle, nije preterano ružičasta, pa se odbori verovatno trude da uplaćene pare odmah isplate sa računa, kako ne bi došli u situaciju da svojim novcem podmiruju tuđe račune.

I zamenik predsednika DS-a u Vranju Igor Andonov potvrđuje da svaki odbor u Srbiji zasebno vodi svoje finansije, te da DS na lokalu jednostavno nema velikih donatora.

– Mogući donatori bi tražili protivuslugu, na šta mi nikada ne bismo pristali. Imamo dovoljno sredstava od članrine, i ne želimo nikada i nikome da ostanemo dužni. Učinićemo svakome kome možemo, ali ne pada nam napamet da radimo neke zakulisne radnje – kaže Andonov.

Stranke bi morale, po zakonu, da se finansiraju iz budžeta grada, i za te namene u ovoj godini bi moralo da bude odvojeno oko 1,2 miliona dinara. Ali, ni do ove cifre se ne stiže lako. Prema rečima nadležnih u Gradskoj upravi,  za finansiranje stranaka iz lokalnog budžeta po zakonu se odvaja jedan odsto godišnje, ali se pre toga minusiraju transferisana sredstva iz republike, u vranjskom slučaju nešto manje od 400 miliona dinara. Kako je budžet ove godine projektovan na 1,6 milijardi dinara, ispada da je za stranke predviđena suma od 1,2 miliona. Ove pare podeliće sve parlamentarne stranke, u vranjskom slučaju njih devet (DS, SPS, NS, DSS, SRS, SNS, G17, SDP i SPO).

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar