Majstor za penale



Budući reprezentativac: Ristić

Do finala smo došli zahvaljujući volji, želji i našem fanatizmu



 



Budući reprezentativac: RistićFudbaleri Kluba malog fudbala Vranje u sredu će u Beogradu, u dvorani Šumice, igrati finale Kupa Srbije sa beogradskom ekipom Marbo Intermeco. Ekipa je već postigla istorijski uspeh, a jedan od junaka plasmana u finale kupa je golman Žikica Ristić. Sjajnog refleksa, izuzetne koncentracije, majstor za odbranu penala davao je ton igri svojoj ekipi koja je sklop iskusnih i mladih igrača.

– Do finala smo došli zahvaljujući volji, želji i našem fanatizmu da damo 200 odsto i napravimo uspeh. Radimo u amaterskim uslovima, ali igramo profesionalno. Sav dosadašnji uspeh pripada igračima i njima treba čestitati – kaže Ristić.

U sredu ćete igrati finale Kupa. Marbo Intrmeco je favorit po mnogim ocenama stručnjaka?

– Činjenice da su trenutno lideri na tabeli Prve lige, da su se znatno pojačali i da igraju u Beogradu na svom terenu daje im opravdano ulogu favorita. Ali, mi ne mislimo tako jer je sportski da se nadamo pobedi i osvajanju Kupa.

Ekipa Marba Intermeca je skup profesionalaca, reprezentativaca Srbije?

– Dobro se poznajemo. Četiri puta smo igrali međusobno i skor je dva prema dva. Najveća opasnost nam dolazi od njihovog ovogodišnjeg pojačanja, Portugalca Nenea. Jedan je od najboljih igrača pred golom u napadu, takozvanih sidraša. Iskusan, taktički i tehnički potkovan teško ga je čuvati. Ukoliko pronađemo rešenje u odbrani za njega bićemo bliži uspehu.

Za vas kažu da ste majstor za penale?

– Ja branim penale, ali i pucam i dajem golove. Bitno je da sam skoncentrisan, da pratim položaj tela i noge izvođača i da vođen instinktom pogodim ugao u kome će pucati. Tu sam gotovo nepogrešiv i ako protivnički igrač zataji na psihološkom planu branim penal.

Po odbrani penala bili ste i poznati dok ste branili za FK Dinamo?

– U sezoni kad smo ulazili po prvi put u Prvu ligu odlučujuća utakmica bila je protiv Timoka u Zaječaru. Vodili smo sa 1:0, a onda je sudija svirao penal za domaćina u 82. minutu. Izvođač je bio njihov najiskusniji igrač Dragnjević, procenio sam njegov šut i odbranio. Tada se prelomilo prvenstvo, uspeli smo da se bodovno odlepimo od niškog Sinđelića i na kraju slavimo ulazak u Prvu ligu.

PROFIL

Rođen: 5: 12. 1976.
Klub: FK Jumko, FK Dinamo, FK BSK Bujanovac, FK Majdanpek, FK Dinamo, KMF Rušče (Vranje).
Mestu timu: golman

U malom fudbalu ste tri sezone, pre toga ste bili u Dinamu?

– Pre tri sezone, na pripremama, bio sam broj jedan od nas trojice u pogonu. Pred početak prvenstva od prvog golmana postao sam treći, znači nisam bio ni za klupu. O tome su odlučivali nesportski interesi u Dinamu, morala se pružiti šansa početniku sa strane. Tada sam odlučio da se oprostim od branjenja  u Dinamu. Došao sam u KMF Rušče koji je sada KMF Vranje i nisam se pokajao.

Vi ste optimista kada je finale kupa u pitanju?

– Verujem u svoju ekipu, znam sa kakvom će voljom ući u meč. Spremni smo da „izginemo“ na parketu. Daćemo sve od sebe, pa neka pobedi ko je bolji. Nama nije bilo lako doći ni do finala.

Imali ste teške susrete do polufinala?

– Morali smo pobediti u gostima ekipu Prijepolja i Konjarnika iz Beograda. U Prijepolju smo osam sekundi pre kraja izjednačili na 2:2. Kao peti igrač krenuo sam u napad, dodao do Nikolića koji je postigao gol. Zatim smo ih savladali na penale. U Beogradu, fudbaleri Konjarnika su krenuli sa tučom od početka utakmice, pritisak publike bio je veliki, ali smo sve istrpeli i deklasirali ih pobedom od 9:4.

U Beogradu ćete imati uz sebe verne navijače?

– Naši navijači su nešto posebno i noćna su mora za sve ekipe koje gostuju u Vranju. Očekujem da ih više imamo u Beogradu i da uz njihovu pomoć stignemo do pobede.

Već dve sezone ste među najboljim golmanima lige. Da li očekujete poziv selektora?

– Dve sezone sam među Top 10 igrača lige, među 10 najbolje ocenjenih. Očekujem da se nađem na širem spisku kandidata za reprezentaciju Srbije, naravno ako odlučuju sportski motivi. To bi, uz osvajanje kupa Srbije, bilo kruna moje karijere.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar