Hapšenje čoveka bez lica



Benzinska pumpa Europetrol, Stambena zgrada u naselju Ledena stena, Stambena zgrada u centru, Kineski tržni centar

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radosavljević objasnio je da su uhapšeni saradnici Darka Šarića, a da je akcija hapšenja izvedena u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal i Bezbednosno informativne agencije (BIA). Grupa se sumnjiči da je u septembru 2009. godine organizovala primopredaju i transport 990 kilograma kokaina koji je polovinom oktobra iste godine, kao deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjen na jahti „Maui“u Urugvaju



 



Stambena zgrada u naselju Ledena stenaStambena zgrada u centruČetvrtak, 14. april, nešto pre 11 časova. Načelnik Policijske uprave u Vranju Slađan Velinović pozvan je da hitno napusti jedan važan sastanak. Brzo je procurila vest da je neko uhapšen, neko vrlo važan. Ali, ko? Najuži krug funkcionera lokalne vlasti nema informaciju. Gradonačelnik Miroljub Stojčić je odsutan. Koga pitati? Vreme teče, a znatiželja raste.

Oko 13 časova zovu kolege iz beogradskih redakcija i pitaju ko je to dole uhapšen. Sada je već jesno: kada o važnom dogadjaju u Vranju saznajemo preko Beograda, znači da je u pitanju ekskluziva.  Iz pouzdanih izvora saznajemo da službeni kanali u vranjskoj policiji i dalje nemaju informaciju. Načelnik je nedostupan. Beogradske agencije još ništa ne saopštavaju.

OD URUGVAJA DO SLOVAČKE

Onda u 15.39 časova B92 u rubrici „organizovani kriminal“ emituje vest agencije „Beta“ pod naslovom „Uhapšeni zbog šverca tone kokaina“. U podnaslovu je stajalo: „Uhapšeni su Boban S. iz Varnja, Marko D. iz Beograda i Aleksandra M. iz Vranja“. Tek onda su se usijale telefonske linije između Vranja i Beograda. Dilemu ko su uhapšeni, u 16.21 razrešavaju RTS i Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Benzinska pumpa Europetrol– Policija je privela tri osobe osumnjičene da su u septembru 2009. godine organizovale primopredaju i transport dela ukupne pošiljke preko dve tone kokaina, zaplenjenog od grupe odbeglog Darka Šarića na jahti „Maui“ u Urugvaju – rekao je Radisavljević.

– Uhapšeni su Boban Stojiljković i Aleksandra Mišić iz Vranja i Marko Dabović iz Beograda – precizirao je Radisavljević.

Tužilac za organizovani kriminal je u nastavku objasnio da su troje uhapšenih saradnici Darka Šarića, a da je akcija hapšenja izvedena u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal i Bezbednosno informativne agencije (BIA). Grupa se sumnjiči da je u septembru 2009. godine organizovala primopredaju i transport 990 kilograma kokaina koji je polovinom oktobra iste godine, kao deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjen na jahti „Maui“u Urugvaju, Južna Amerika. Tužilac je objasnio da se o ovoj pošiljci već vode krivični postupci u Srbiji, Italiji, Sloveniji, Brazilu i Urugvaju, čime je okončan još jedan pretkrivični postupak pokrenut povodom krijumčarenja narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

Kineski tržni centarTužilac Radisavljević je takođe rekao da su Stojiljković i Dabović, radi organizovanja ilegalnog prometa kokaina, u septembru 2009. godine, preko Atine i Rima, putovali u Brazil. Dabović je tom prilikom koristio britansku putnu ispravu na ime Piter Arnold na kojoj se nalazila njegova fotografija, dok je Stojiljković koristio slovački pasoš na svoje ime, s obzirom na to da je državljanin te zemlje.

– Stojiljković je u Slovačkoj posedovao stan koji su kao svoje prebivalište prijavili Darko Šarić i Bojan Stanojković. U toku su pretresi više stanova i poslovnih objekata u Beogradu i Vranju, koje su koristile te osobe – rekao je na kraju tužilac Radisavljević.

Stojiljković je, preneli su prestonički mediji, uhapšen na graničnom prelazu Preševo, u trenutku kada je nameravao da izađe iz zemlje, a njegova prijateljica Aleksandra Mišić u Vranju.

Te večeri sve informativne emisije elektronskih medija u Srbiji počinjale su ovom vešću i izjavama tužioca Radisavljevića, a sutradan je ista vest bila na naslovnim stranama svih štampanih medija. Lokalni mediji po običaju malo su se bavili ovom temom i šturo o njoj informisali. Stojiljković je čovek o kome se u Vranju govorili sa strahopoštovanjem. Nije ekscentričan, važio je za ugledenog poslovnog čoveka od koga zavisi egzistencija mnogih ljudi, i do hapšenja za primernog člana ovog društva. Ovde malo ljudi zna i kako Djura uopšte izgleda – kao da je čovek bez lica.

IMOVINA

Spisak imovine koji se vezuje za Stojiljkovića podugačak je, ali u nadležnim institucijama nismo dobili odgovor da li se nešto od toga uopšte vodi na njegovo ime.
Prema policijskim izvorima, tu su Fabrika hleba i mleka, koja i danas uspešno posluje i uživa veliko poverenje kupaca, zatim Fabrika građevinskog meterijala u selu Karadnik kod Bujanovca koja takođe uspešno posluje. Tu su potom Separacija peska i šljunka i Mehanizacija, obe kupljene od nekadašnjeg vranjskog preduzeća „Novogradnja“. Kupovao je, navodno, i placeve na Besnoj kobili. Isti izvor kaže da je Stojiljković sagradio preko 1.200 metara poslovnog prostora i oko 120 stanova u nekoliko stambenih zgrada. Ipak, ono po čemu je Stojiljković bio posebno poznat u Vranju su dve benzinske pumpe „Europetrol“. Obe su na atraktivnim lokacijama – jedna u Ulici Partizanski put, a druga na raskrsnici kod Fabrike hleba i mleka i obe jako dobro rade. Euro petrol se ne vodi na Stojiljkovićevo ime.
Ovaj izvor tvrdi da je Stojiljković za vlastite potrebe sagradio i luksuzno opremio nekoliko velikih objekata za stanovanje.
– Ja mislim da on poseduje oko 30 teretnih i putničkih vozila. Tu su cisterne za prevoz nafte, naftinih derivata i gasa, teretni kamioni, putnička vozila i džipovi, od kojih su dva blindirana. Sva ova vozila je posle hapšenja zaplenila policija – kaže ovaj izvor.

U Vranju je, svih ovih dana najčešća tema razgovora nepokretna imovina koju, navodno, poseduje Boban Stojiljković Djura. Nagađalo se šta će se dogoditi sa velikim brojem zaposlenih u nekoliko preduzeća i na dve benzinske pumpe.

„Vranjskim“ je u Službi katastra nepokretnosti u Vranju rečeno da je toj instituciji, odmah po hapšenu  Stojiljkovića, iz Beograda uskraćeno pravo da daje bilo kakve informacije o Stojiljkovićevoj imovini. Zainteresovani, rečeno nem je, o tome informacije mogu dobiti isključivo od gospodina Nenada Tesle, direktora Republičkog geodetskog zavoda.

Vranjske su najpre telefonom kontaktirale republičku Geodetsku upravu, gde nam je rečeno da pitanja o nepokretnostima u vlasništvu Stojiljkovića pošaljemo elektronskom poštom. Međutim, do odlaska ovog broja novina u štampu (sreda, 20.april) nismo dobili odgovor. Bez komentara o hapšenju Stojiljkovića ostalo je i Republičko javno tužilaštvo, pod čijim je okriljem i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

 

Tako smo uskraćeni za odgovore na pitanja da li je Stojiljković saslušan i, ukoliko nije službena tajna, šta je rekao prilikom saslušanja? Da li je Stojiljkoviću određen pritvor i ako jeste na koji period? Za šta je osumnjičena Aleksandra Mišić, koja je uhapšena zajedno sa Stojiljkovićem? Da li će Tužilaštvo, kao u nekim sličnim slučajevima, tražiti zaplenu imovine Bobana Stojiljkovića, ukoliko postoje sumnje da je stečena od kriminala? Konačno, zašto je Stojiljković uhapšen sada, iako je osumnjičen da je krivično delo počinio još pre skoro dve godine?

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar