Uuu, ne spominji to!



Seoski parlament: prolećni sumrak, Djinđić je bio najjači: Miroslav Stamenković

Većina kaže da neće glasati, oni koji će ispuniti “građansku dužnost” su za Nikolića, jedini koji bi glasao za Tadića, još nema glasačko pravo; ali nema veze, tu je SPS



 



Seoski parlament: prolećni sumrak-Nećemo za nikoga! – kao iz puške odgovara Dragan Mitić, žitelj Davidovca, na pitanje  za koga će da glasa – mi smo zadnja rupa na sviralu! Sve lopovi, za koga da glasaš?!

-Nema put, nema struja, e pa nema za koga ni da glasamo – sažima stvar njegov zema Radomir Pešić.

-Divlji kučiki na sve strane – nadovezuje se Zoran Stamenković – uhvate ih u Vranje, pa ih puste kod nas. Će pojedu decu! Divlje deponije nas ugušiše; opet đubre iz Vranje, pa istovare kod nas. To ti je Davidovac – divlji kučiki i divlje deponije!

-Biće, biće… – pokušava da smiri strasti postariji Davidovčanin – evo idu izbori, će napravimo nešto… A i mi ljudi smo si kabati, sami bacamo. Nego, nema ko da očisti.

KUČEĆI AZIL…

Ovako otprilike izgleda atmosfera u selima Pčinjskog okruga, pred sve izvesnije izbore u političkoj ofanzivi SNS. Ljude ćete naći, a gde bi drugo, u “seoskom parlamentu”, ispred prodavnice. Blago prolećno predveče, na terasi prodavnice sedi grupa žitelja Davidovca, i bistri politiku. Tu su suhomesnate đakonije naseckane na listu papira, uz obaveznu “vegetu”, gajba piva, vino i kisela voda, i pokoja rakija. Kako se razgovor o političkoj situaciji i predstojećim izborima razvija, tako se sve nervoznije noktima ljušte etikete sa flaša piva, a tonalitet diže. Na livadi preko puta, čopor pasa lutalica svojim zavijanjem pojačava dramaturšku tenziju.

-Škola nam propada, ej bre, škola! – revoltiran je Mitić – koju pohađa 38 đaka; a nema ni vodu, ni toalet! Kad su bili prošli izbori, dolazi gradonačelnik, i to baš u školu, celo selo se okupilo, on obećava ovo i ono, samo da glasamo za njegove. I kad završi, sednemo… Gradonačelniče, što će piješ, imamo dobar domaći prepek, vino, pivo, sok… Pa ne znam, kaže, imam još obaveze danas, ja bih čašu vode. E, reko, jedino to nemamo!

Djinđić je bio najjači: Miroslav StamenkovićDavidovac danas ima odbornika u Skupštini grada, iz redova SPS. Ali, prisutni odmahuju rukom na to.

-Većina sela je – kaže Pešić – na prošlim izborima glasala za Tomu Nikolića, ali tada je bio u SRS. Sad ne znamo, još nisu bili, da vidimo šta će pa oni da obećaju. Nema puta, nema struje, evo, sedimo u centru sela, a nema osvetljenje!

-Socijalisti – nadovezuje se Mitić – ovde nikada nisu dobili, samo radikali. A to što su dobili odbornika iz Davidovca, to smo im poklonili!

-Uuu, ne spominji to – odmahuju rukama prisutnici.

Dragan Trajković će glasati za Tomu Nikolića.

– I pre sam glasao za njega, dok je bio u SRS. Treba da se prihvati situacija, da se reše problemi, pre svega s kučeći azil i sa putevi.

No, Davidovčani su složni u jednoj stvari – svojevrsni problem im predstavlja saobraćajna policija. Budući da je Davidovac jedna od najfrekventnijih raskrsnica puteva u Pčinjskom okrugu, normalno je prisustvo saobraćajaca.

-Jeste – kaže Mitić – ali oni ne zaustavljaju ove sa crnim džipovima, nego se ujutru nacrtaju po sporednim putevima, i zaustavljaju poljoprivredna vozila, traktore i motokultivatore. Evo, jutros je bila ovolika kolona, čovek tri sata ne može da stigne u njivu. I deru! A ko će sad da plati 5.000 dinara, za nešto što ti nađu, a uvek mogu bilo šta da ti nađu, ako samo hoće. Gradonačelnik sve zna, žalili smo se bezbroj puta, ali ništa ne preduzima. A sto puta smo ga ovde politički spasili!

-Nemoj sad, pred izbore – ogorčeno će Pešić – bilo ko iz SPS da je došao ovde! Sami ćemo da si se organizujemo, da napravimo hidrofor za školu!

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar