Uskoro besplatna pravna pomoć



Advokatska zajednica Vranje, koja deluje pod okriljem Advokatske komore Niš, nedavno je dobila svoj klub. O tome, kao i aktivnostima AZS, koja je druga u Komori po broju advokata, govori predsednik Dragan Stojanov.



Ranije ste najavili mogućnost besplatne pravne pomoći za građane.

– Advokatska komora u Nišu ima ugovore o zastupanju opština i pružanju besplatne pravne pomoći građanima koje Grad Niš refundira. Nadam se da će takav sistem zaživeti i u Vranju jer su u toku dogovori oko toga. Trenutno imamo saradnju sa Udruženjem samohranih roditelja i pružamo im besplatnu pravnu pomoć.



Nedavno ste dobili svoje prostorije u ulici Rada Končara.

– Ove prostorije su u vlasništvu Advokatske komore Niš i kupljene su namenski za potrebe zajednice advokata u Vranju, kako bi mogli da predahnu i popiju nešto, za savetovanja, seminare ili slične aktivnosti. Klub je zatvorenog tipa organizujemo druženja, a za Novu godinu smo delili paketiće deci naših kolega.

Vaša AZV spada među najbrojnije u Komori?

– Advokatska komora Niš ima 670 advokata, od toga polovina je iz Niša a mi smo, sa više od stotinu advokata, druga zajednica po veličini, uz napomenu da su naši članovi i kolege iz drugih mesta u okrugu.

Od čega zavisi prijem u Advokatsku zajednicu?

– Upis i ispis advokata iz Zajednice definiše Advokatska komora u Nišu. Mi imamo dva člana u Upravnom odboru njihove Skupštine koji su tamo naši predstavnici. Član može da bude onaj advokat koji je dostojan, koji ima lični kvalitet, da je pristojna osoba, neosuđivana i nekažnjavana i da je ugledan u društvu i okolini u kojoj živi i radi.

Kako se finansira klub advokata u Vranju?

– Sve advokatske zajednice se isključivo finansiraju iz svojih sredstava, mi nemamo donacije države, drugih humanitarnih ili nevladinih organizacija.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar