Niko neće da radi subotom



Videćemo kako će se dalje stvari odvijati: Dragan Ilić, Samo bez okupljanja

Mi nismo ljudi, mi smo gimnazijalci, krem ovog društva. E, taj krem jedini je u Vranju rekao NE naredbi Ministarstva



 



Samo bez okupljanjaSve se, kao i obično, završilo na Gimnaziji. Odlukom Ministarstva prosvete da se dani štrajka prosvetara moraju nadoknaditi radnim subotama nezavodoljni su svi, i đaci i njihovi predavači, ali malo ko je našao za shodno da povodom tog stanja nešto i preduzme. Kratko istraživanje u vranjskom školstvu pokazalo je da su samo gimnazijalci bili spremni da kažu NE radnim subotama, dok je u ostalim školama, osnovnim i srednjim, subota bila uobičajeni radni dan.

STANjE REDOVNO

 U Ekonomskoj, na primer, stanje redovno – direktor BrankoTrajković i glavna sindikalka, predstavnica UGS-a Ljiljana Jovanović, nalaze se na studijskom putovanju u Nemačkoj, a stanje koje su ostavili, potvrđuje zamenica direktora Zorica Jovčić, potpuno je uobičajno.

– Za sada normalno radimo, i nadam se da neće ni biti problema. Nema ni takvih najava od strane učenika – kaže Jovčićka.

Prosvetari su, dakle, većim delom svog skoro tromesečnog štrajka skraćivali časove na po 30 minuta, na šta im zakon daje pravo. U Vranju je tek nekoliko škola potpuno obustavilo nastavu na dan ili dva, ali je Ministarstvo bilo nemilosrdno – ima da se radi šest subota, plus da se ide nedelju dana duže u školu, ne bi li se nadoknadilo propušteno. Situacija je kulminirala prošle subote, štrajkom učenika ispred vranjske Gimnazije, koji je ipak nekako smiren, očigledno samo do sledeće prilike. Čeka se nova subota, i novo odmeravanje snaga.

I tako, ostade Gimnazija, ili što reče jedan od učenika, “mi nismo ljudi, nego gimnazijalci, krem ovog grada”.

E, taj krem se ustalasao i na pomen radnih subota. Još u četvrtak je zakazana sednica đačkog Parlamenta, na kojoj je dosadašnji predsednik Mihajlo Stanković podneo ostavku na tu funkciju, zbog toga što mu ionako ističe mandat. Na skupu je dogovoreno da se potpiše peticija protiv radnih subota, i da se ona prosledi direktoru.

– Bio sam kod direktora Ilića, preneo mu raspoloženje, ali ga i obavestio o ostavci. On nije burno reagovao, ostalo je da sutra vidimo šta će se raditi. Napominjem da Parlament nije organizovao bojkot nastave, nego je on spontan odgovor učenika na situaciju – jasan je Stanković.

Bilo kako bilo, u petak je oko 800 učenika svih razreda Gimnazije potpisalo peticiju protiv nastave subotom koja je odmah prosleđena direktoru. Samo tri odeljenja nije učestvovalo u potpisivanju, a pojedinačna podrška peticiji iznosi i preko 90 odsto po odeljenju.

– U petak smo bili sigurni – koga god da pitaš, kaže da nema šanse da se ide u subotu u školu. Ma, niko nam ništa nije ni rekao, znaš kad svi isto osećaju, nema tu mnogo priče – objašnjava jedan učenik treće godine.

Videćemo kako će se dalje stvari odvijati: Dragan IlićTako je nekako i bilo – đaci su došli u subotu u školu, ali ne u velikom broju, (oni najhrabriji su ostali kući, da ne izdangube od spavanja) i izašli ispred tražeći prekid nastave. Nije bilo mnogo ubeđivanja, legenda kaže da im je direktor Dragan Ilić jasno saopštio – ili idite kući, ili ulazite u školu – što bi značilo da je za njega samo bilo neprihvatljivo da se nešto nepredviđeno događa pred očima sveta.

Ni posle nedelju dana od “dešavanja” direktor Ilić, inače i član Gradskog veća zadužen za školstvo, nije bio mnogo raspoložen za razmatranje problema.

– Ne, nemam komentar. Oni koji su ih navikavali da ne idu u školu, sada neka ih navikavaju da moraju da idu u školu. Videćemo kako se će dalje stvari razvijati – kaže Ilić.

ZAKON JE JASAN

Veliki problemi u vranjskom školstvu ovako se samo gomilaju. Prema podacima “Vranjskih” neki profesori su zapisivali učenike te subote, neki nisu, neke su razredne starešine odmah davale neopravdane, druge su opravdavale časove… Opšti haos, reklo bi se. Ono, i “krem” se dobro obavestio o svojim pravima.

– Zakon je jasan – smanjenje ocene iz vladanja ide tek posle 35 neopravdanih. To znači da ja, koji nisam imao izostanke i sve časove da mi ne opravdaju za subote, opet ću da budem primeran – kaže jedan od “kremića”.  

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar