OGLEDALO

Eko Taxi Vranje

, ,

Izjava nedeljeMilan Marković, ministar:

– Ova vrsta igre i provokacije sa overom diploma na kojima je pečat ‘Republike Kosovo’ je na štetu dece i za to su odgovorni ljudi u Prištini, ali dobrim delom i političari u Preševu i Bujanovcu, koji nisu digli glas protiv toga

(Vesti)

RIZA HALIMI

Lider Partije za demokratsko delovanje najavio mogućnost izlaska te stranke iz predsedništva rekonstruisanog Koordinacionog tela za jug Srbije. Halimi je ovaj iznenadni potez obrazložio „‘diskriminatorskim izjavama ministra Milana Markovića na račun lidera Preševske doline'“. Halimi kaže da Koordinaciono telo objektivno nije više u stanju da rešava nagomilane životne probleme građana. Halimi je ranije izjavio da su ekonomija i obrazovanje najveći problemi ovog regiona.

VELIKA ILUZIJA

Animirani film „Velika iluzija“ u produkciji Škole animiranog filma Vranje (ŠAF) naćiće se u zvaničnoj konkurenciji Festivala „Vafi“ koji će biti održan u Varaždinu u Hrvatskoj narednog meseca, navodi Vranje Press.
Film je autorski projekat troje članova ŠAF-a i on je u konkurenciji 145 filmova uvršćen u zvaničnu festivalsku produkciju.
(Vranje Press)

SVETSKI DAN ROMA

Svetski dan Roma, koji se tradicionalno slavi 8. aprila, po prvi put ove godine u Vranju će biti obeležen višednevnim programom. Na čelu Organizacionog odbora manifestacije je predsednik gradske Skupštine Slobodan Stamenković koji je ovom prilikom rekao da je obeležavanje Dana Roma u Vranju u skladu sa višegodišnjom praksom obeležavanja ovog značajnog dana kulture romskog naroda.
– Obeležavanje će trajati nekoliko dana sa sadržajem koji u potpunosti treba da amirmiše romsku populaciju i da je još više integriše u lokalnu zajednicu – rekao je Stamenković.
(OK Radio)

SLADjAN PETROVIĆ

O.Š. „Branko Radičević“ iz Bujanovca na međunarodnom takmičenju za prekogranična školska partnerstva u Pragu nagrađena je u kategoriji „rešavanje konflikata“ i „interkulturalni timski rad“, za projekt „Za dobrobit svih generacija, živela medijacija“.
Profesor razredne nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi Slađan Petrović kaže da su bujanovački osnovci nagrađeni u konkurenciji 45 projekata iz 15 zemalja regiona.
„Ovo je značajan uspeh, jer su učestvovale ekipe iz 104 evropske škole“ – objašnjava
(OK Radio)

PREDUZETNICI

Novi preduzetnici, njih 50, će udruženim donatorskim sredstvima započeti sopstveni biznis, nakon što su potpisali ugovore sa nemačkom humanitarnom organizacijom Help.
Potpisivanjem ugovora počeo je peti ciklus projekta „Smanjenje siromaštva kroz podršku lokalnom održivom razvoju u južnoj Srbiji“.
Help se obavezao da će svakom potpisniku ugovora obezbediti obuku za pokretanje biznisa, materijal i opremu u iznosu od 2.000 evra.
(Mondo)

 

PREŽIVLjAVANjE U PČINjSKOM OKRUGU

Teško i jedva

Svaki peti građanin u Pčinjskom okrugu nema posao, a investicije teško stižu u taj kraj. Vranjska lokalna samouprava od države traži veću stimulaciju za potencijalne investitore.

Pčinjski kraj vapi za investicijama. U situaciji u kojoj svaki peti građanin nema posao, Vranjanci kažu da žive „teško i jedva“.

Slika Vranja, koje je nekad bilo poznato po velikim privrednim gigantima, danas bledi. U trgovini se radi i za 7.000 dinara. U „Jumku“ minimalna plata je tek koju hiljadu više.

„Alfa plam“ već decenijama stabilno posluje, a prosečna plata je 38.000 dinara. Investiraju iz sopstvenih sredstava, bez dinara kredita.

Direktor „Alfa plama“ Velin Ilić kaže da država ne treba i ne sme da pomaže, jer je to pogrešan model.

„To je isto kao kad imate rođaka koji ne radi i vi mu dajete 5.000 ili 10.000 i on ostaje uvek sirotinja“, kaže Ilić.

Grad Vranje ima velike planove. Otvorili su vrata za investitore, dali su besplatno zemljište, a od plaćanja komunalne takse oslobađaju na tri godine. Od države traže veće subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kaže da bi trebalo da se i za Vranje daju iste subvencije kao i u razvijenim opštinama.

„Ako je 10.000 evra tamo, neka bude i kod nas. Ako je 3.000 evra, neka bude 3.000 evra, ali da budemo izjednačeni“, kaže Stojčić.

(RTS)

 

SUDjENjE JASMINI ARSIĆ

Posao bez ugovora

U Osnovnom sudu u Vranju 1. aprila održan je prvi glavni pretres u postupku koji se vodi protiv Jasmine Arsić, direktorke Apoteke Vranje, zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Prema navodima optužnice Osnovnog javnog tužilaštva, Arsićeva se sumnjiči da je u periodu od 27. marta 2006. do avgusta 2008. kao odgovorno lice Apoteke Vranje, zloupotrebom službenog položaja uplatila iznos od 926. 000 dinara agenciji „ Aktor“, angažovanoj za tehničku podršku i podešavanje novog informacionog sistema Apoteke. Optužnica sadrži navode prema kojima je direktorka Apoteke Vranje ispaltila navedeni iznos agenciji „ Aktor“, iako u to vreme nije bio sklopljen ugovor između ove dve strane, a koji se ticao novog informacionog sistema. Prema optužnici, nije postojala nikakva propratna dokumentacija na osnovu koje bi se videlo kakvu je vrstu usluga „ Aktor“ pružao Apoteci, što odbrana direktorke, sastavljena od dva advokata,  potpuno negira. Portparolka OJT, Lidija Atanasović,  ističe da su isplate vršene na osnovu ličnog dogovora sa Goranom Jovanovićem , vlasnikom agencije „ Aktor“ i da za takve isplate nije postojala odluka Upravnog odbora Apoteke. Goran Arsić, predsednik UO Apotekarske ustanove Vranje u periodu od jula 2008. do decembra 2010. je kao svedok potvrdio svoj iskaz dat 9. decembra 2008. i ostao pri tvrdnji da nema saznanja zbog kojih je pozvan da svedoči, jer je funkciju preuzeo u julu 2008. od tadašnjeg predsednika UO Apoteke Gorana Ivković, koji se tu nalazio kao član DSS. Ivković je kažnjen sa 50. 000 dinara zbog neodazivanja na glavni pretres. Naredni pretres zakazan je za 25. maj ove godine.
                                                                                                                     Milan Zdravković

 

VRANjE

GASOVOD SLEDEĆE GODINE

Gradnja gasovoda od Niša do Leskovca biće završena u ovoj godini, a do Vranja će magistralni gasovod i sekundarna mreža stići u 2012, izjavio je prošle nedelje u Vranju izvršni direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin

On je na konferenciji za novinare kazao da je za izgradnju gasovoda kroz južnu Srbiju obezbeđeno predviđenih 25 miliona dolara za završetak celog projekta.

Koldin je sa gradonačelnikom Vranja Miroljubom Stojčićem potpisao nekoliko zaključaka i protokola za regulisanje imovinsko-pravnih odnosa zbog prolaska magistralnog gasovoda i sekundarne mreže u kroz Vranje.

„Izgradnja gasovoda Niš-Leskovac-Vranje je državni program koji u potpunosti finansira Jugorosgas. Ako nam je potrebna bilo kakva pomoć to smo spremni da dodatno platimo, ali računamo i na uzajamno razumevanje, korektnu saradnju i pomoć grada naročito oko regulisanja imovinsko pravnih odnosa na trasi gasovoda“, kazao je Koldin.

Kako je ocenio, izgradnja gasovoda i Koridora 10 su veliki korak napred u razvoju juga Srbije i poboljšanju standarda građana i uslova života.

Realizacija projekta gasovoda Niš-Leskovac-Vranje započeta je 2006. godine, predviđeno je da 2012. godine bude završen, a ova godina je predviđena za sređivanje imovinsko pravne dokumentacije na trasi gasovoda kroz Vranje, dodao je Koldin.

„Konačan sporazum između Jugorosgasa i grada Vranja biće potpisan početkom maja do kada treba da definišemo još neke odnose, a grad će učiniti sve da do početka 2012. sve bude spremno za dolazak gasovoda, koji je ozbiljna investicija i sa stanovišta razvoja privrede i ekoloških standarda“, kazao je Stojčić.

Kompanija Jugorosgas je zajedničko preduzeće ruskog Gasrpoma i Srbijagasa, u kojem srpsko javno preduzeće ima 25 odsto vlasničkog udela.

(Biznis novine)  • Ostavi komentar