Nije Južna nego Tužna Morava



Reka strave, Brana od flaša, Reka ili kanalizacija

Iako je problem korita reke registrovan i poznat, nadležni su reagovali tek kada je javnost videla zastrašujeće prizore snimljene na potezu od Zlatokopa prema Hanu



 



Reka straveBrana od flašaKratki film „ Tužna Morava“, koji oslikava katastrofalno stanje, pravu ekološku katastrofu na toku Južne Morave kod Vranja, uznemirio je čitavu srpsku javnost. Film koji traje oko osam minuta snimljen je na potezu od Zlatokopa prema Vladičinom Hanu, a njegov autor je Srboljub Pešić, član lokalnog rafting kluba. Na filmu sve deluje sablasno. Sa drveća na priobalju nakrivnjenog nad vodu, poput duhova vijore se plastične kese i rite. Tu su i komadi iznošene garderobe, cipele, olupine motornih vozila…. Na nekoliko mesta plastične flaše napravile su branu kroz koju je gotovo nemoguće probiti se.

MILAN KINDjIĆ

VANREDNO STANjE

Direktor akcije Očistimo Srbiju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, u sredu (u vreme kada zaključujemo ovaj broj Vranjskih) je hitno doputovao u Vranje kako bi se lično uverio u stanje na Južnoj Moravi:
– Odmah sam zvao autora filma i stupio u kontak sa nadležnima u lokalnoj samoupravi. Održaćemo sastanak da vidimo kako da rešimo problem. Ovo ne sme da čeka jer se radi o vanrednom stanju – kaže Kinđić.

HOROR FILM

Srboljub Pešić, autor filma „ Tužna Morava“, koji je na servisima „Jutjub“  i „Vimio“ do sada pogledalo preko 4.000 ljudi, priznaje da nije očekivao ovako veliki odaziv i burne reakcije javnosti.

– To je nešto što sa priželjkivao i čemu sam se nadao, ali sigurno nisam očekivao ovako burne reakcije. Iskreno se nadam da će ova kampanja imati uticaj i osvestiti nesavesne ljude koji ubijaju prirodu- kaže Pešić, koji se sa članovima kluba ekstremnih sportova „ Ekstrim“ iz Vranja, čiji je sekretar, upustio u rafting kako bi video odakle se i dokle proteže ova katastrofa koju je želeo da zabeleži.

– Prvobitni plan je bio da se od Grdelice spustimo do Hana, ali ne znam šta me je u poslednjem trenutku navelo da krenemo od Zlatokopa. Onaj užas teško je opisati rečima –  kaže on.  

Pešić je film prosledio prijateljima iz svog mejl adresara sa molbom da ga proslede svojim prijateljima, želeći da pokaže realno stanje na reci o čemu  niko ne priča i ne piše.

Reka ili kanalizacija– Ubrzo su usledili pozivi, a onaj najbitniji došao je od Milana Kinđića direktora akcije Ministarstva ekologije „Očistimo Srbiju“, koji je ostao zgranut i obećao hitnu akciju. Veliku podršku dao je i muzičar Antonije Pušić – Rambo Amadeus, poznati borac za očuvanje životne sredine. Film je videla i Nela Cvetković, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju, koja kaže da je upoznata sa ovim problemom i stanjem na terenu.

– Poslala sam mejl Pešiću i obećala mu pomoć grada i moju ličnu pomoć u rešavanju ovog problema. – kaže Cvetkovićeva i objašnjava da većim delom đube dolazi iz Preševa i Bujanovca gde ljudi konstantno bacaju smeće u reku.

NIJE PRIORITET

Prema rečima Cvetkovićeve, dva su glavna uzroka katastrofe na Južnoj Moravi (ne računajući nekulturu;p.u.) – činjenica da servis usluge iznošenja smeća nije dostupan većini seoskih domaćinstava; drugi je nedostatak novca.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar