Nežnica koju ne drži mesto



Petra je rođena carskim rezom, Voli da hoda, da je napolju

Petra je rođena carskim rezomPetra Novković, rođena je sa četiri i po kilograma i danas ima petnaest meseci. Prema rečima njene majke Jelene (31), prava je nežnica, voli da se druži i aktivna je.



Najlepši trenutak za majku je, kako Jelena kaže, kada joj nakon porođaja donesu bebu.

– Najlepši  trenutak u životu mi je bio kada su izvukli Petru, okupali je i doneli mi je. Bila je tako mala. Prvi put se srećeš sa nečim što je bilo devet meseci u tebi. Tada su mi krenule suze i poljubila sam je – seća se Jelena Dimčić Novković (31), vlasnica butika Herc



NISAM IZVOLjEVALA

Kada govori o svojoj trudnoći,  koja je bila isplanirana, ističe da se fizički osećala zaista dobro, ali je morala da je održava sve vreme iako nije imala uobičajne  probleme poput mučnine i vrtoglavice.

– Nenad i ja smo u braku od 2005.godine i prvih godina nismo pokušavali sa bebom, malo zbog putovanja, malo zbog nekog našeg provoda, kao ima vremena za to. Kada smo posle dve godine probali, bilo je problema jer nisam mogla da ostanem u drugom stanju. Na ginekološkom pregledu u Beogradu doktor je ustanovio problem sa jajnicima pa je posumnjao na šećer. Uradila sam intoleranciju na šećer i pokazalo se da imam predispozicije za dijabetes, i otuda svi ti problemi oko trudnoće. Zatim sam uzimala lekove – gluformin, tablete za sređivanje šećera i usput mi se sredio i ciklus, a onda je, sasvim slučajno, moj doktor u Vranju ustanovio da više ne postoje problemi da ostanem u drugom stanju. Nismo više časili ni časa – priča Jelelna.

Tokom trudnoće nije, kako se kaže, izvoljevala – nije imala posebne prohtebe za hranom, nije joj se menjalo raspoloženje:

– Do sedmog meseca sam radila, nisam imala probleme ni zahteve pouput onih jede mi se to i to, ili kupi mi to i to. Moj suprug je stvarno bio pošteđen toga. Meni je trudnoća bila paralelno vođena u Vranju i Beogradu, sve do osmog meseca kada je plodova voda počela da mi curi i bila je zamućena. Tada sam deset dana ležala u bolnici u Beogradu i to ležanje uopšte nije bilo prijatno – kaže Jelena i konstatuje:

Voli da hoda, da je napolju– Nikada ne znaš i niko ne može da ti kaže kakva ćeš trudnica da budeš dok ne ostaneš u drugom stanju. To je potpuno individualno i svaki organizam drugačije odreaguje – ističe Novkovićeva.

Period neposredno pre porođaja kod Jelene je bio malo drugačiji nego kod ostalih žena. Nije osećala jake kontrakcije i, iako se spremala za prirodni porođaj, Petra se rodila carskim rezom.

– Kad sam otišla na pregled bila sam otvorena tri prsta i kao krenuo je porođaj. Moja tolerancija na bol je jako niska, ali mi kontrakcije i bolovi nisu bili jaki. Tada sam već bila otvorena osam prsta i legla sam na sto za prirodni porođaj, ali je to prosto bilo nemoguće jer je dete bilo veliko. Porođaj nije krenuo kako treba, porodili su me carskim rezom ali pod epiduralom.

PUPČANIK I KUPANjE

Jelena smatra da će se sve prvorotkinje složiti sa njom oko toga da je žena kad izađe iz bolnice više uspaničena nego što je uzbuđena, jer uglavnom, i pored raznih saveta, ti zapravo nemaš predstavu kako negovati bebu.

– Nakon porođaja sam sa Nenadom ostala u Beogradu još dva meseca. Nisam imala uopšte predstavu o tome koje hrane postoje, koliko toga treba, šta je najbolje.  Beba je jela na dva sata. Prvog dana sam je podojila, ali bile su to male količine, nekih 20mililitara koje sam joj na kašičicu davala, nisam znala da li je to dovoljno. Patronažna sestra došla je tek uveče. Predložila je da, pošto nemam dovoljno mleka, hranim Petru zamenom. Svi smo bili u šoku kada je Petra popila skoro sto mililitara mleka  – smeje se Jelena.

Ona smatra da je glavni problem kod mladih žena pupčanik a ne prvo kupanje bebe.

– Nakon prvog hranjenja, usledilo je i kupanje. Nisam odmah smela sama da je kupam, ima žena koje su slobodnije, ali sam htela da sa bebom sve bude ispravno. Meni je patronožna sestra dolazila 10 dana. Imali smo sreću da je Petri otpao pupčanik posle pet dana, pa smo čekali dva dana da joj sve to zaraste i nismo je kupali. Već od osmog dana počeli smo sami da je kupamo. Novorođene bebe se kupaju tako što se drže na levi dlan, ne stavljaju se u korito već se samo prelivaju vodom i to je kupanje. Danas sve možeš da kupiš, pa postoje anatomska korita gde staviš bebu i polivaš je – kaže Jelena.

Prema rečima ove mlade majke, zaiste je lep period kada neguješ svoju bebu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar