Napisali su da imam sidu



Dragan Mladenović

Posle agonije sa desnom nogom, Draganu Mladenoviću nije operacijom u Nišu ugrađena potkolenica jer su ga u Vranju proglasili HIV pozitivnim. Zbog toga je protiv doktorke Vojke Stošić Pešić podneo krivičnu prijavu



 



Dragan Mladenović (1969) iz Vranja, jedan je od ovozemaljskih stradalnika koga su, od 1999. godine i rata na Kosovu, nedaće uzele pod svoje i do danas mu ne daju mira. Te godine, Dragan je u Gračanici zadobio prostrelnu ranu iz snajpera, kroz butnu kost desne noge. Naizgled bezazlena povreda i lekarska nemarnost dovele su ovog čoveka na štake bez kojih ne može da hoda evo već 12 godina.

– Da, za 12 godina imao sam jednu operaciju glave i 20 operacija desne noge. Kako mi je, to znamo samo moja porodica i  ja. Vranje, Niš, Banjica, VMA…ali evo do danas ne mogu da stanem na desnu nogu. Sve je počelo neuspešnom prvom operaciom kada mi je rana inficirana bakterijom „osteomilitis“ koja nagriza koštanu srž i meko tkivo – priča Dragan.

NEŠTO NIJE U REDU

Jedna po jedna operacija, uvek nove muke i nove brige, sve dok nije došao kod prof. dr Milorada Mitkovića sa niške Ortopedsko-traumatološke klinike. Profesor je najpre sanirao infekciju, a onda sopstvenom metodom „produžio“ butnu kost za devet cenntimetara. Sve to, medjutim, bila je samo priprema za operacioni zahvat kojim će Draganu biti ugradjena tudja potkolena kost. Na taj čin, koji je bio zakazao za decembar prošle godine, Dragan je čekao 11 godina. Neobično mu se radovao i željno isčekivao kada će ponovo stati na obe noge i kao pre hodati bez štaka.

Dragan MladenovićPre toga, decembra prošle godine, Dragan se, u odsustvu svog lekara, obratio doktorki Vojki Stošić Pešić u vranjskom Zdravstvenom centru sa zahtevom da mu se urade laboratorijske analize na hepatitis B i C i HIV, neophodne za operacioni zahvat.

– Sa papirima analiza, koje sam dobio od dr Vojke, dolazim u Niš kod profesora Mitkovića. Gleda on papire, pa onda mene, pa ponovo papire, pa opet mene, pa kaže: Dragane, nešto nije uredu. U papirima stoji da si HIV negativan, a u elektronskoj bazi HIV pozitivan – priča Dragan i nastavlja:

– Doktorka Vojka je u elektronsku bazu podataka ubacila da sam HIV pozitivan, da imam sidu. Strašno, bio sam u šoku, porodičan sam čovek, imam decu…

Operacija je otkazana a Dragan nije mogao da dodje sebi. U šoku je predložio da mu se tu urade nove analize i zakaže novi termin ugradnje kosti, što je dr Mitković prihvatio. Posle nekoliko dana na kliniku je stigao  laboratorijski nalaz u kome je stajalo: pacijent Dragan Mladenović iz Vranja je HIV negativan. Podaci Zdravstvenoig centra iz Vranja, nisu bili tačni.

Ali, kako jedno zlo uvek prati drugo, dok su trajala ispitivanja, dogodio se novi šok od koga Dragan ni danas ne može da se oporavi: potkolenica koja je njemu bila namenjena, iz banke podataka ustupljena je sledećem bolesniku na listi. Njemu nije drugo ostalo već da se vrati u Vranje i da sudski potraži pravdu za nečije propuste.

– Naravno, za sve je kriva dr Vojka Stošić Pešić. Za tu moju tvrdnju zatražio sam pomoć nadležne inspekcije, direktora Zdravstvanog centra, upravnika Doma zdravlja, zaštitnika prava pacijenta, a naravno angažovao sam i advokata, jer smatram da mi je naneta velika materijalna šteta – priča Mladenović.

U odgovoru zaštitnika pacijenta stoji da je od doktorke Stošić Pešić uzeta izjava, ali da zaštitnik „nema prava da se meša u stručni rad lekara“. Od ostalih nije dobio nikakav odgovor pa je februara ove godine protiv Vojke Stošić Pešić podneo krivičnu prijavu.

Advokat Dragan Aleksić Šari, Draganov zastupnik, kaže da su njegov klijent i porodica Mladenović pretrpeli velike duševne boli i traume, da su bili izloženi  neizvesnosti i ogromnoj šteti u procesu lečenja, te da sve to zahteva da se utvrdi ko je krivac u ovom slučaju.

IMA BOGA

Dragan je pre toga pokušao da stvari reši onim kraćim i, kako kaže, „ljudskim, razumnijim i efikasnijim putem“. Kada se obratio dr Vojki ona je u prvi mah demantovala da je bilo kada ovog pacijenta imala u ordinaciji. No, pred gomilom podataka „prisetila“ se ipak da je taj pacijent od nje dobio sporne analize.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar