Maksimalno uživanje



Dečji savez grada Vranja, jedan od retkih u Srbiji, postoji od 2009. godine i radi po konvencijama UN o pravima deteta.



Čime se bavi Dečji savez i ko ga finansira?

– Dečji savez grada Vranja se finansira delom iz budžeta grada, a delom od sredstava koja se obezbeđuju od donatora, od ljudi dobre volje koji su spremni da obezbede bolje uslove za rad sa decom. U saradnji sa osnovnim školama sa teritorije grada, organizujemo različite sadržaje edukativnog i zabavnog karaktera, radionice-igraonice, likovne i literarne konkurse. Organizujemo  aktivnosti za decu u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima, i to strogo se pridržavajući zagarantovanih dečjih prava. O deci treba mnogo aktivnije brinuti, a nama je cilj da se podigne svest lokalne zajednice o tome.



Koliko je dece do sada prošlo kroz Dečji savez?

– Najveće je interesovanje dece za naše radionice-igraonice koje se organizuju za vreme svakog školskog raspusta. Broj dece koji prođe kroz njih je zaista veliki. Dnevno nemamo manje od četrdesetoro dece, a radionice traju od pet dana, za vreme zimskog i uskršnjeg raspusta, do 40 dana, za vreme letnjeg raspusta. Veliko je interesovanje dece i za naše nagradne, takmičarske konkurse. Recimo, za konkurs koji smo organizovali povodom Međunarodnog dana žena, stigla su nam 772 likovna i literarna rada.

Koji su najveći problemi sa kojima se susrećete u svom radu?

– Problema, kao i svuda, ima i kod nas a uglavnom se tiču obezbeđivanja finansijsija za rad. Drugi naš veliki problem je prilagođavanja prostora za realizovanje određenih aktivnosti. Ali, s ozirom da radimo sa decom, trudimo se da sve probleme prevaziđemo i da deci obezbedimo što bolje uslove, za neku simboličnu cenu. Želimo da deca maksimalno uživaju u aktivnostima koje organizujemo za njih.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar