Interno na hirurškom



Goran Ivković, Momčilo Stošić

Približavaju se izbori, i politički skalpel počinje da seče



 



Goran IvkovićMomčilo Stošić– To je interna stvar Hirurgije – kaže dr Momčilo Stošić, načelnik Hirurškog odeljenja Zdravstvenog centra u Vranju, povodom inicijative njegovog kolege sa odeljenja, dr Gorana Ivkovića, za smenu načelnika.

– To je, ipak, naša interna stvar, na odeljenju – kaže podnosilac zahteva za smenu načelnika, dr Ivković – u pitanju su organizacioni problemi.

– To je interna stvar Zdravstvenog centra – kaže Beba Kanački, portparolka ove ustanove – i u konsultaciji sa rukovodstvom ZC, zaključili smo da ne podleže Zakonu o dostupnosti iformacija od javnog značaja.

– To je interna stvar između njih dvojice, mi nemamo ništa sa time – unisoni su hirurzi sa Odeljenja, koji su listom želeli da ostanu anonimni.

Pa ipak, akt (zahtev, molba, ili šta već?) za smenu Stošića, potpisan od Ivkovića postoji, i videlo ga je bar deset ljudi, ali se ne može dobiti na uvid! Znači, nešto se iza brda valja.

MELTING POT

Hirurško odeljenje ZC u Vranju već odavno slovi kao mesto gde se lekarska taština iskazuje do paroksizma; ima toga među lekarima iz svih specijalizacija, ali još antička izreka kaže da je “hirurgija kraljica medicine”, pa u skladu s time, naši “kraljevići” i postupaju. Decenijama se na tom odeljenju sudaraju lični interesi, sujete, malo-malo pa se desi neki skandal, a politika igra vrlo karakternu, nezaobilaznu ulogu. Ali, vranjski hirurzi nisu radi da iz tog njihovog “internog” melting-pota nešto i procuri u javnost, već paradoksalno, em napadaju jedan drugoga, u ponekad nemogućim kombinacijama, em to kriju od javnosti, jer nije ni toliko bitno šta je bilo juče, već šta može biti sutra.

Momčilo Stošić je na čelo Hirurškog odeljenja došao u zemanu DSS, čiji je bio član, ali se posle promene vlasti na prošlim izborima, zahvaljujući svojim stručnim referencama, uporno drži na tom položaju. Kada je DSS prešao u opoziciju, Stošić je stao na čelo opštinskog odbora DHSS, ali ni to nije dugo trajalo. Naposletku, njegov politički izbor je SNS, u kome je, u   unutarstranačkim sukobima u lokalu u ovoj stranci, uspeo da ostane neutralan.

Ivković je takođe zauzimao visoke partijske funkcije (član GrO DSS), kao i rukovodeće, poput pomoćnika direktora Zdravstvenog centra u Vranju. Koliko se zna, Stošić i Ivković su u profesionalnom smislu odlično sarađivali, a čaršija nije do skora ništa čula ni o njihovim ličnim međusobicama.

I onda je stigao akt Ivkovića rukovodstvu ZC, u kome ovaj traži razrešenje Stošića sa mesta načelnika Hirurgije. Stošić deluje iznenađeno:

– U žurbi sam, idem na simpozijum. Ali na konkretno pitanje mogu da vam ukratko odgovorim – za sada ne znam motive ovog čina, ali na njihovu žalost, mogu da ih  obavestim da je moja pozicija načelnika Hirurškog odeljenja još uvek ista. Mislim da je Ivković na neki način zloupotrebljen, ali kad dobijem sve informacije, javnost će biti obaveštena.

Nekoliko vranjskih hirurga koje smo kontaktirali povodom ovog “internog” slučaja, insistirali su da ostanu anonimni. Hirurg za koga se tvrdi da je na njegovom kompjuteru otkucan dopis, u prisustvu još pet-šest kolega, kaže da je “izbrisan”.

– Nije važan dopis – kaže ovaj izvor – važno je da Hirurgija ne funkcioniše kako bi trebalo. Tu postoje bar četiri hirurga zaštićenih kao beli medvedi, a teret se prebacuje na grupu hirurga koja radi vikendom, praznikom, noću… Ti “zaštićeni” i kada su dežurni u ambulanti, ne primaju urgentne slučajeve, već zovu one koji su u “pripravnosti”, da vrše teške zahvate. A na kraju meseca, svi primimo iste plate. Da ne pominjem srednje medicinsko osoblje, kao i nemedicinsko. Organizacija je haotična.

PREVENTIVA

– Nema ustanove, ili organizacije – kaže Stošić – u kojoj ne postoje problemi te vrste. Ali, svi “organizacioni” problemi na Hirurgiji su rešeni.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar