Traži se odgovornost šestoro lekara



, Možda privatne tužve: Bojan Marinković, Nevena Karanović, Zoran Stanković

Marinkovićevi u otvorenom pismu traže smenu Nevene Karanović, državne sekretarke u Ministarstvu zdravlja, kao i ostavku direktora ZC Vranje Uroša Trajkovića zbog neodmerenih izjava datih medijima posle smrti njihove ćerke Dijane – Ministar Stanković obećao da će preduzeti sve da se utvrdi odgovornost lekara za smrt devojčice 8. januara



 



Zoran StankovićPorodica Marinković, čija je petogodišnja ćerka Dijana preminula na Dečjem odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra (ZC) u zoru 8. januara ove godine, zatražila je od novog ministra zdravlja Zorana Stankovića da smeni Nevenu Karanović, državnu sekretarku u tom ministarstvu, od Uroša Trajkovića, direktora Zdravstvenog centra (ZC) Vranje da podnese neopozivu ostavku, a od zdravstvenih vlasti i pravosudnih organa da se ozbiljno pozabave profesionalnim propustima lekara koji su pod istragom u vezi ovog tragičnog slučaja.

Dijanine roditelje je prošlog petka u svom kabinetu primio ministar zdravlja Zoran Stanković i izvinio im se „zbog neargumentovanih izjava“ koje su u vreme nerazjašnjene smrti devojčice stigle iz Ministarstva pre nego što je on došao na njegovo čelo, o tome kako ne postoji nikakava odgovornost lekara, što je kasnijom ekspertizom i obdukcionim zapisnikom opovrgnuto.

– Ispostavilo se da je bilo nedoslednosti u lečenju devojčice – potvrdio je ministar Stanković na konferenciji za novinare odmah nakon susreta sa roditeljima.

OTVORENO PISMO RODITELjA

Dijana je, pokazala je obdukcija, preminula od gušenja usled jake upale grla, a vranjsko Osnovno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv dvojice lekara – anesteziologa Slaviše Kanačkog i specijaliste ORL Darka Civkarovskog – zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“. Istraga je u toku.

Možda privatne tužve: Bojan MarinkovićNevena KaranovićRoditelji, koji su od početka tvrdili da je devojčica preminula zbog nebrige i nesavesnog rada lekara i krupnih profesionalnih grešaka u lečenju, odmah posle susreta sa ministrom obratili su se javnosti otvorenim pismom, upućujući preko medija zahtev da Vlada Srbije i resorni ministar povedu postupak za smenu Nevene Karanović. Upravo je ona ta koja je od roditelja označena kao osoba koja je davala, kako se kaže u pismu, „znetačne, neodmerene, zlonamerne i tendenciozne izjave“ medijima četrdeset osam sati nakon Dijanine smrti. Kao i da je neargumentovano i pre obdukcijskog zapisnika i utvrđenog uzroka smrti kazala da su vranjski lekari ispoštovali proceduru lečenja. Podsetimo, Karanovićka je, neposredno po smrti devojčice izjavila „da su lekari u Vranju uradili sve što su mogli kako bi Dijani Marinković spasili život”:
– Imam uveravanja direktora vranjskog ZC, što je potvrđeno i inspekcijskim nadzorom, da je sve urađeno po pravilima. Nije tačno da nije bilo neophodnih instrumenata, što se moglo čuti u medijima.

Dijanin otac Bojan prenosi nam ministrove reči i obećanja da će se ovaj čuti sa direktorom ZC Vranje Trajkovićem i dodatno se informisati o detaljima slučaja, te da će preispitati i odgovornost Nevene Karanović.

– Garancije nam nije dao, ali je rekao da se vidimo za dva meseca ponovo kako bismo zajedno razmotrili šta je povodom svega što je obećao urađeno – kaže Marinković.

BEBA KANAČKI
UROŠ NE PODNOSI OSTAVKU

Portparolka Zdravstvenog centra Beba KANAČKI kazala nam je da direktor ZC Uroš Trajković ne razmišlja o podnošenju ostavke koju od njega zahteva porodica Marinković.
– Sve izjave koje su davane iz ZC i Ministarstva zdravlja neposredno nakon smrti devojčice, date su na osnovu izjava lekara koji su te noći pokušavali da spasu Dijanin život. Već je poznato da je istražni sudija odmah oduzeo celokupnu medicinsku dokmentaciju, pa i nije bilo moguće o svemu suditi na osnovu papira. Takođe je i unutrašnji nadzor, kao i vanredni stručni nadzor iz Beograda ukazivao da lekarskih propusta nije bilo. Takav zaključak je u tom momentu prosleđen direktoru Trajkoviću i on se u davanju izjava oslanjao na njega. Direktor nikada nije rekao da su lekari nevini, već da aspolutno želi da se cela stvar istraži i sazna istina.

Na pitanja koja je redakcija „Vranjskih“ uputila elektronskom poštom Neveni Karanović nije odgovoreno. U telefonskom razgovoru, neposredno pred zaključenje ovog broja našeg lista, portparolka Ministarstva zdravlja Tina ANIČIĆ kazala nam je da Karanovićeva celu stvar neće komentarisati.

– Mi smo već rekli šta smo imali tim povodom. Ministar se izvinio zbog neodmerenih izjava koje su stigle iz Ministarstva i naš je stav da se to više ne komentariše – kaže Aničićeva.

Ministar zdravlja Stanković obećao je Marinkovićevima da će ih za deset do petnaest dana obavestiti zašto u Srbiji još uvek nema pravilnika o vanrednom stručnom nadzoru, najavljujući sastanak predstavnika ministarstva, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva koji bi trebao dati odgovor na pitanje šta raditi u situaciji kada unutrašnji i spoljašni nadzor kažu da propusta lekara nije bilo, a sudsko-medicinsko veštačenje pruži drugačiji nalaz. Do konačnog usvajanja protkola lečenja ostaje samo nada da ovakvih slučajeva više neće biti. A posle, kad se desi greška, da se barem zna ko je kriv, a ko nevin.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar